Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Mladík obžalovaný z vraždy policisty u krajského soudu řekl, že byl pod vlivem drog

U českobudějovického krajského soudu začalo dnes, v pondělí 12. června, líčení s osmnáctiletým Lukášem Hajným, který loni v prosinci na Českobudějovicku napadl dva policisty. Jeden z nich na následky zranění v nemocnici zemřel. Hajný dnes u soudu řekl, že byl pod vlivem drog, nepoznal policisty a myslel si, že jsou to teroristé.

Státní zástupce Barnabáš Liška uvedl, že trest Hajnému navrhne až poté, co před soudem skončí dokazování. Už dříve státní zástupce Petr Dušek, který podával obžalobu, řekl, že Hajnému za vraždu hrozí až dvacetileté vězení a nelze vyloučit ani výjimečný trest. Příbuzní mrtvého policisty žádají odškodné přes milion korun. Soudkyně Olga Smrčková oznámila, že rozsudek tento týden nepadne, protože se z jednání omluvila znalkyně.

Tragédie se stala loni 18. prosince kolem 11:00 ve Velicích, části obce Dříteň na Českobudějovicku. Hajný dva policisty napadl dřevěnou tyčí a nožem a způsobil jim těžká zranění. Policisté ho dokázali zneškodnit a přivolat posily. Oba zasahující skončili v nemocnici. Jednoho z policistů museli lékaři ihned operovat, po dvou dnech nakonec zraněním podlehl.

ČTĚTE TAKÉ: Jihočeští kriminalisté uzavřeli vyšetřování loňské vraždy policisty

Hajný, který bral poslední čtyři roky pervitin a jiné drogy, vypověděl, že v den vraždy už dva nebo tři dny nespal a měl halucinace. Byl pod vlivem pervitinu a alkoholu, nejdříve koštětem napadl otce, protože nemohl najít peněženku a myslel si, že mu ji otec vzal.

„Táta řekl, jestli zase chlastám, pak jsem začal šílet. Ani jsem nepoznal, že je to policie, kdybych věděl, že je to policie, nechám se odvést, ať se děje cokoli. Myslel jsem si, že jsou to gangsteři, že mi přišli vyvraždit rodinu. Objevili se dva chlapi v černém a řekli, ať nedělám problémy. Držel jsem nůž, bodal jsem doleva i doprava, kolikrát jsem bodnul, nevím. Moc toho lituju, už nechci nikdy fetovat," vypověděl v pondělí před soudem Hajný, který vychodil základní školu a poté vypomáhal matce v hospodě, a byl také v evidenci Úřadu práce. Policii na místo zavolala jeho matka.

Policista, který útok přežil, u soudu řekl, že Hajný si musel být vědom, že jde o policii. „Ozvalo se: Už jdou. Řekl nám: Pánové, nechám toho, najednou ale koště namířil proti nám, udělal několikrát výpad. Připravili jsme si teleskopické obušky, protože zaútočil na kolegu, určitě viděl, že jsme je vyndali,"  vypověděl policista s tím, že poté, co ho Hajný bodl nožem, si pamatuje, že mladík udělal škleb. „Padl jsem na kolena, na záda a začal jsem křičet o pomoc,"  dodal policista, který je stále v pracovní neschopnosti.

Hajný řekl, že vlastnil tři zbraně, vzduchovky. Vypověděl rovněž, že doma rozbíjel věci, jako třeba počítač. „Bylo vidět, že se tím rozbíjením bavíte, já rozpoznám emoce," řekla obžalovanému dnes soudkyně Olga Smrčková.

Hajného k soudu přivedlo sedm těžkooděnců z vězeňské služby. Podle soudkyně proto, že by mohl by rušit jednání nebo se pokusit o útěk, měl pouta i na nohou. Hajný dnes u soudu přiznal, že jednou již napadl svého bratra. Obžalovaného hájí Miroslav Kříženecký, v letech 1990 až 1994 hlavní vojenský prokurátor České republiky, jenž hájil i Františka Mrázka. Kříženecký řekl, že si vyžádal dva zdravotní posudky Hajného.

Na otázku soudkyně, proč bral drogy, Hajný odpověděl: „Dělalo mi to dobře, zvládal jsem všechno líp, dokázal jsem dva dny nespat, nedokážu bez drog přemýšlet ani si vzpomenout, co jsem udělal. Když jsem je bral, vzpamatoval se mi mozek a mohl jsem začít něco dělat."

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky soud, vražda, drogy, mladík, obžalovaný, policista, trest, droga, Krajský soud v Českých Budějovicích, úraz, okres České Budějovice, Olga Smrčková, Miroslav Kříženecký, František Mrázek, Vězeňská služba České republiky, Úřad práce České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mladík obžalovaný z vraždy policisty u krajského soudu řekl, že byl pod vlivem drog  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.