Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VIDEO: Elitní policisté zasahovali na jihu Čech proti gangu drogového bosse

Střelba, slaňování z vrtulníku, záchrana rukojmích, likvidace teroristy, zásah proti gangu drogového bosse nebo odvracení katastrofy způsobené výbuchem. To byly náročné modelové situace se kterými se museli porvat elitní policisté při mezinárodní soutěži zásahových jednotek. A závod už má své vítěze. Z jižních Čech, které dvoudenní prestižní klání hostily, si pohár policejního prezidenta odvezli profesionálové z Prahy.

Vyhlášením výsledků skončilo dvoudenní jihočeské zápolení deseti soutěžících týmů těch nejlepších policejních specialistů zásahových jednotek. „Osm jich bylo z České republiky a dvě ze Slovenska, z Košic a z Banské Bystrice. Členové jednotlivých krajských policejních ředitelství, a také z Útvaru rychlého nasazení, takzvané URNY, ze sebe vydali to nejlepší," upřesnil jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner. 

Aktéři prestižního závodu se museli porvat s nástrahami šesti disciplín - náročných modelových situací. Elitní policisté stříleli, slaňovali z vrtulníku, zachraňovali rukojmí, likvidovali teroristy nebo také odvraceli katastrofy způsobené výbuchem. To vše se odehrávalo na několika místech Jihočeského kraje. První den na lipenské přehradě a v boletickém vojenském prostoru. 

ČTĚTE TAKÉ: Deset zásahových jednotek na jihu Čech střílí, slaňuje z vrtulníku a také zachraňuje rukojmí

Druhý soutěžní den se zásahové jednotky přesunuly na Českokrumlovsko. Na střelnici v Českém Krumlově a v jejím okolí předvedli policisté zásah proti gangu drogového bosse. Vrtulník letky Policie České republiky tým vysadil poblíž objektu, který museli profesionálové takzvaně vyčistit, eliminovat nebezpečné pachatele a zachránit a nezranit rukojmí.

„Překvapením pro všechny byl na střeše objektu ukrytý samopalník, i s ním se však policejní borci vypořádali. Na střelnici pak tým čekalo několik dalších ozbrojených pachatelů. Bonusem byla eliminace bosse. Tato disciplína s názvem Drogy byla ještě zpestřena zkouškou přesunu, respektive testem šoférských schopností řidiče týmu," podotkl Matzner.

Další velmi náročnou a realitu připomínající disciplínou byl zásah ve městě duchů, to totiž velmi připomíná opuštěné plicní sanatorium v Hrudkově. Situace pod názvem Léčebna si vyžádala mimořádné orientační schopnosti, a také střelecké umění.

„Při vniknutí teroristického komanda do objektu bylo uvězněno zhruba padesát nevinných lidí. Najít je a zlikvidovat únosce jen s kusými informacemi jednoho zaměstnance, který se stihl ukrýt, si vyžádalo plné nasazení týmu. Opuštěné márnice v objektu také nikomu na náladě nepřidaly. Zkouška týmové práce, práce ve výškách a nad volnou hloubkou na lezeckém trenažéru Jakub bylo pro policejní specialisty již odpočinkem. Teda jak pro koho," popsal policejní mluvčí.

Podle výsledků a dosažených časů jsou vítězi všichni

A jak vlastně celé mistrovství dopadlo? Při slavnostním večeru vyhlásil vítěze jihočeský policejní ředitel Luděk Procházka. „Podle výsledků a dosažených časů jsou všichni vítězové, podle hodnocení a započítání penalizací obsadil bronzové místo tým zásahové jednotky královehradeckého policejního ředitelství," řekl mluvčí Matzner.

Třetí místo a stříbrný pohár získal tým ze Slovenska, pohotovostní útvar Bánská Bystrica. 

Úplnými mistry se pak ziskem prvního místa v těchto mezinárodních závodech stali profesionálové z Krajského policejního ředitelství hlavního města Prahy.

Soutěž policejních zásahových jednotek

Čtvrtek, 5. října 2017, 15:10

Mezinárodní závod policejních zásahových jednotek
Mezinárodní závod policejních zásahových jednotek

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky Česko, zásahová jednotka, Praha, Jihočeský kraj, Slovensko, Útvar rychlého nasazení, Košice, Banská Bystrica, Luděk Procházka, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Elitní policisté zasahovali na jihu Čech proti gangu drogového bosse  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.