Počasí dnes26 °C, zítra21 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

VIDEO: Rumunští podvodníci řádí na jihu Čech. Hrají si na neslyšící a mámí z lidí peníze

Rumunští podvodníci, vydávající se za neslyšící, se po několika měsících vrátili na jih Čech. Tentokrát je díky pomoci veřejnosti zadrželi budějčtí strážníci. Podvodníci se vydávali opět za neslyšící, kteří vybírají finanční prostředky pro tělesně postižené a chudé děti. Podle všeho šlo opět o „známé firmy“, které do Česka přijíždějí pravidelně.

Na podezřelého výběrčího upozornili strážníky městské policie obyvatelé města v pondělí 25. června ve čtyři hodiny odpoledne. Šestačtyřicetiletý občan Rumunska požadoval peníze po návštěvnících obchodního domu Prior. „Záminkou byla sbírka pro neslyšící. Strážníci k muži přistoupili a požadovali předložení potřebných dokumentů. Nebylo žádným překvapením, že žádné povolení muž neměl,“ popsal mluvčí českobudějovické městské policie David Štýfal s tím, že hlídka muži udělila pokutu ve výši 10 tisíc korun, podpisové archy mu zabavili a muže z místa vykázali.

Nájezdy rumunských podvodníků hlásí také další města. Před nedávnem si na falešného výběrčího příspěvků počíhala liberecká redakce Drbny. Na základě zveřejněného videa se přihlásili další okradení z Mladé Boleslavi, Prahy nebo třeba Ústí nad Labem.

VIDEO: Rumunský podvodník v Liberci

Průběh promyšleného podvodu je většinou na chlup stejný. Jdete po ulici a nejednou vám kdosi zaklepe na rameno, nemluví a před obličej vám pouze předloží desky s jakýmsi seznamem dárců příspěvků na výstavbu nového centra pro postižené. Jejich jména s částkami leckoho přesvědčí. O dobrém skutku se ale mluvit nedá. Přispíváte pouze do kapsy vykutáleného rumunského gangu, který takto objíždí celou republiku a předstírá, že jde o skupinku neslyšících.


S rumunskými podvodníky mají zkušenosti také v dalších městech.

Rozeznat skutečnou charitativní sbírku od podvodníků přitom není složité. Každý výběrčí by měl mít kasičku, která je zapečetěna a označena úředním razítkem. Dobrovolník, který kasičku nosí, musí být schopen prokázat se pověřením organizace. Na takovém dokladu by měl být kontakt na odpovědnou osobu.

„Strážníci městské policie proto nabádají občany, aby velice pozorně posuzovali, komu přispívají, a v případě podezření na neoprávněné vybíraní peněz, je o skutečnosti informovali na lince tísňového volání 156,“ dodal mluvčí strážníků.

VIDEO: Podvodník natočený na severu Čech začal před kamerou mluvit

Autoři | Foto Michael Daněk, Krimi Plzeň

Štítky České Budějovice, podvodník, Rumun, sbírka, charita, peníze, městská policie, Česko, obecní policie, Rumunsko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Rumunští podvodníci řádí na jihu Čech. Hrají si na neslyšící a mámí z lidí peníze  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.