Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Do třetice všeho dobrého? Multifunkční centrum Dlouhá louka má zelenou

Více než dvou a půl hodinová diskuze na téma Multifunkční centrum Dlouhá louka se dnes strhla na jednání zastupitelstva. Ačkoliv už je jisté, že hala bude zbourána a na jejím místě bude postavena nová, v zastupitelstvu je stále mnoho rozporuplných názorů. Nakonec ale zastupitelstvo schválilo vypsání veřejné zakázky na výstavbu centra.

Minulý týden schválila Rada města záměr na vypsání veřejné zakázky na výstavbu multifunkční haly. „Po schválení záměru v Radě města jsme obepsali vedení sportovních klubů, které dnes využívají současnou halu, a vyzvali je k jednání o tom, jak vyřešit jejich provoz v mezidobí stavby haly. Komunikovat se sportovci jsme začali hned poté, kdy se bod sportovní haly znovu otevřel a začal se rýsovat další postup,“ vysvětluje náměstek primátora Ivo Moravec.

Podle Martina Kuby z opoziční ODS náměstci i tak ignorovali názory sportovních klubů a nekomunikovali s nimi o úpravě projektu. „Ukázalo se, že nová koalice se nikam neposunula. V minulých dnech přišla na sportovní kluby oznámení, že od 5. květná s nimi prostě nepočítáte, že si mají sportovat někde jinde, a že si s nimi sednete někde u kulatého stolu. Nikdo z těch klubů nemá jasno, kde mají teda sportovat,“ rozčílil se Kuba.

Podle zastupitele za STAN a Čisté Budějovice Jana Mádla ale není Kubovo tvrzení pravdivé. „Hned jak se domluvil následující postup byly kluby informovány o dalších krocích. Je to s téměř půlročním předstihem, to je podle mě dostačující,“ uvedl. I podle HOPB bylo jednání správné. „Snažíme se vyvarovat situaci z loňského roku, kdy byly kluby postaveny před výpověď z nájmu v dubnu, tedy jen necelé tři měsíce před tehdy plánovaným začátkem stavby, respektive bourání staré haly,“ uvedla strana na svém Facebooku.

V dopise, který kluby dostaly, je jasně uvedeno, že objednávky na pronájem stávající sportovní haly může město akceptovat jen do 5. května 2019. „Je mi líto, že vám nemůžeme nabídnout stejný náhradní prostor pro realizaci vámi provozované sportovní činnosti. Nicméně jsme připraveni jednat s vámi o možnostech jiných náhradních prostor. Rád bych tímto avizoval, že v nejbližší době budete požádáni o schůzku na výše uvedené téma,“ píše Tomáš Novák, ředitel Sportovních zařízení města České Budějovice.

Nesmyslná cena

Velmi diskutovanou částí byla také částka, na kterou se stavba multifunkčního centra vyšplhala. „My jsme opakovaně říkali, že ta hala nebude stát 350 nebo 380 milionů, jak nám tady tvrdili náměstci Konečný a Holický, ale že bude stát 700 milionů. Vy jste nám pořád tvrdili, že ne, a teď už nám v podstatě předkládáte materiál, kde se s tím smiřujete. Cena je tady za 680 milionů korun,“ uvedl Kuba.

A stejný názor na cenu má i Hnutí Občané pro Budějovice. „Bohužel zde narážíme na zcela nereálné nacenění projektu v předchozích fázích, především na chybějící položkový rozpočet, ve kterém se až posléze částky vyšplhaly do dnešní výše 681 milionů korun včetně DPH. Na ceně se bohužel podepisuje i fakt, že město nedokázalo halu postavit již před lety,“ uvádí strana.

Zrušit celý projekt

I přesto, že už je jisté, že se nová hala bude stavět, vystoupili někteří zastupitelé s odmítavým stanoviskem k plánované akci. Proti bourání sportovní haly vystoupili velmi razantně například Piráti. Na jednání zastupitelstva přinesli Sochu Svobody vytvořenou z plastu, kterou věnovali zastupitelům jako dar. „Chceme tím upozornit na to, že nesouhlasíme s přijímáním pochybných darů jako je například projekt Multifunkčního centra Dlouhá louka. Na takové projekty musí být veřejná soutěž,“ vysvětlil Lukáš Mareš. 

Primátor města Jiří Svoboda ale téměř hned po předání vyzval Piráty, aby z jednání zastupitelstva přestali dělat cirkus a sochu ihned odnesli. Proti hale vystoupil také v diskuzi občanů bývalý zastupitel Václav Fál. Ten upozornil na to, že hala by se v žádném případě bourat neměla.

Změnu názoru na stavbu centra vysvětlili zastupitelé za STAN a Čisté Budějovice. „Já jsem byl jedním z těch, kteří se k bourání stávající haly stavěli negativně. Ale po bližším prozkoumání a prohlídce jsem uznal, že varianta výstavby Multifunkčního centra Dlouhá louka je správným krokem,“ vysvětlil Lukáš Bajt. 

Po dvou a půl hodinové diskuzi zastupitelé záměr vypsání zakázky na výstavbu Multifunkčního centra Dlouhá louka na místě stávající Všesportovní haly schválili. Stavební práce by měly začít začátkem června příštího roku. 

Kromě multifunkční haly byl také schváleno vyhlášení veřejné zakázky na třetí etapu záchytného parkoviště Jírovcova a na atletický koridor.

Foto Atelier 8000

Štítky Sportovní hala, Multifunkční centrum Dlouhá louka, zastupitelstvo, louka, stavba, veřejná zakázka, Martin Kuba, Jiří Svoboda, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí, Ivo Moravec, ODS, Tomáš Novák

Do třetice všeho dobrého? Multifunkční centrum Dlouhá louka má zelenou  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.