Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Advent je na Máji plný petard, jejich házení je přitom nelegální

Máj je jakožto největší budějcké sídliště pověstný rachotem petard a s nimi spojeným nepořádkem v období adventu. Zábavní pyrotechniku na území města přitom s výjimkou čtyř dnů v roce zakazuje vyhláška.

Na ni se odkazuje naše čtenářka Iveta B.: „Nikdo o ní asi neví, jelikož na Máji je to jedna petarda za druhou. Nepatřím ke skupině pejskařů, ale matek s malými dětmi. Každá petarda dítě vzbudí a to pak brečí klidně další hodinu. A to se blíží svátky klidu,“ posteskla si Iveta.

Vyhláška zakazující rachejtle v Budějcích je volně dostupná na webu města a platí už od roku 2014. Užívání a provozování zábavní pyrotechniky je zakázáno na všech veřejných prostranstvích vymezených vyhláškou. Mezi ně patří celá území Máje, Šumavy, Vltavy, Pražského sídliště, Sucháče a městské památkové rezervace. Zákaz petard platí i v okruhu padesáti metrů od budov nemocnice.

Zábavní pyrotechnika je v Budějcích povolena pouze ve dnech 5., 6., 31. prosince a 1. ledna.

Lidé bouchají hodně, hodně můžou i zaplatit

„Událostí spojených s petardami o Adventu nám lidé hlásí strašně moc. Řádově se jedná o stovky až tisíce. Nejkritičtější byla situace v roce 2014, kdy vstoupila v platnost vyhláška zakazující zábavní pyrotechniku na území města. Naopak letos mí kolegové obdrželi stížností minimum," shrnuje mluvčí městské policie David Štýfal.

Výbuchů bude ale přibývat s blížícím se Novým rokem. „Pokud lidé narazí na nějakou skupinku, která je petardami obtěžuje, mohou se na nás bez problémů obrátit na lince 156," ujišťuje Štýfal.

Postihy za porušení petardové vyhlášky nejsou vůbec nízké. „Pokud magistrát přestupek řeší ve správním řízení, může v případě porušení vyhlášky udělit pokutu až sto tisíc korun. Na místě jsou strážníci oprávněni dát pokutu až deset tisíc korun dospělému, mladistvým ve věku patnáct až osmnáct let maximálně 2 500 korun. Dětem mladším patnácti let pokuta nemůže být udělena. Těm strážníci zabavují petardy, které mají děti u sebe," vypočítává mluvčí strážníků.

ČTĚTE TAKÉ: Mladík na Sokoláku slavil Mikuláše s petardami v rukou, jednu končetinu si vážně zranil

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Budějce, Máj, krimi, policie, advent, oslavy, pyrotechnika, rachejtle, petardy, zábavní pyrotechnika, České Budějovice, Vltava, Šumava, Pražské sídliště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Advent je na Máji plný petard, jejich házení je přitom nelegální  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.