Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zloději mají žně. Pozvánkou do bytů jsou pro ně fotky z dovolených

Léto je nejen časem dovolených, ale i velkou příležitostí pro zloděje. Pozvánkou pro ně mohou být fotky z dovolených umístěné na sociálních sítích. I když podle statistik případy vykradených domů a bytů klesají, číslo je pořád poměrně vysoké.

Prázdné byty a domy přitahují v létě pozornost zlodějů. K nezvané návštěvě přitom stačí tak málo –  fotka na sociálních sítích. Policisté radí, aby lidé zvážili, zda je nutné informaci o odjezdu na dovolenou prezentovat na sociálních sítích. „Na svůj odjezd neupozorňujte zbytečně předem. Povězte o něm pouze těm, kterým důvěřujete. Rozhodně nedoporučujeme umísťovat na tyto sítě aktuální informace a fotografie z právě probíhající dovolené. V posledních letech si zloději často tipují vhodné objekty k vloupání, právě v prostředí sociálních sítí,“ upozorňují policisté.

Před odjezdem zapomeňte i na pootevřená okna, zatažené žaluzie nebo plnou poštovní schránku. Všechny tyto věci mohou být pro zloděje snadnou návnadou. „Pokud je to ve vašich možnostech, vytvořte zdání, že je v bytě přítomna nějaká osoba. K tomu se dá využít elektronické spínací zařízení, které lze nastavit tak, že se v určitém čase rozsvítí světla, zapne televize,“ dodávají policisté.

Vhodné je také najít zodpovědnou osobu, která bude v době nepřítomnosti docházet zalévat květiny a zkontroluje byt. Například sousedku nebo někoho z rodiny. 

V Jihočeském kraji policisté loni řešili 51 vykradených bytů nebo domů. Rok před tím 55 případů a v roce 2016 se číslo zastavilo na 107. „Velký pokles vidíme v tom, že lidé si svůj majetek lépe zabezpečují. Důvodem jsou i pojišťovny, které při uzavření pojištění mají své podmínky,“ uvedl tiskový mluvčí policie Jiří Matzner

Foto pixabay.com

Štítky zloděj, léto, krádež, policie, sociální síť, dům

Zloději mají žně. Pozvánkou do bytů jsou pro ně fotky z dovolených  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.