Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Roubal, Kopáč nebo Heidinger. Jih Čech se stal místem nejedné brutální vraždy

Ostře sledované případy, ale i méně medializované vraždy, se během pětadvaceti let staly na jihu Čech. Pár případů, které se vryly do paměti nejednoho člověka, řešili kriminalisté i v centru Českých Budějovic. Pro „zametení“ stop si Jihočeský kraj vybrali například i Ivan Roubal nebo Karel Kopáč. My jsme pro vás pár brutálních případů vybrali. Nad některými zůstává rozum stát, některé i po tolika letech stále nahánějí husí kůži.

Případ Ivana Roubala, který byl známý tím, že své oběti na statku Pohádka nechával jako jídlo pro prasata, se dotknul i jižních Čech. V roce 1993 se přes inzerát seznámil s Josefem Suchánkem. „Důchodce uvítal, když mu někdo napsal, protože byl sám. Tělo seniora bylo nalezeno v Horusickém rybníce na Táborsku,“ vzpomíná v dokumentu kapitán Jan Štoček. Tělo muže našli policisté až pět měsíců po vraždě. Jméno Ivan Roubal se ale objevilo i v jednom z nejzávažnějších kriminálních případů české polistopadové historie.


Zdroj: youtube.com

O dva roky později objevili kriminalisté hrůzný nález na dně Orlické přehrady. Těla zabalená v pletivu a naložena v sudech s louhem. Ano, jde o orlické vraždy. Hlavou pětičlenného gangu byl Karel Kopáč, který se společně s Ludvíkem Černým, Vladimírem Kunou, Petrem Chodounským a Irenou Meierovou, tímto způsobem zbavili vesměs pěti podnikatelů. A právě Roubal byl tím, kdo vrahům poradil, aby těla rozpouštěli v louhu. Dokonce sehnal i obří pytel žíraviny. Vyšetřovatelé se pátrání po tělech snažili skrýt za ekologický průzkum.


Zdroj: youtube.com

Vydané povolení k nošení zbraně přineslo smrt

A teď už se přesuneme do samého centra Českých Budějovic, kde se v roce 1999 odehrála další tragédie. Místem vražedného útoku, jehož motivem byl spor o ženu, se stal Singer Pub. Vrahem byl tenkrát osmapadesátiletý Oktavián Kempský. Životem zaplatil okresní policejní ředitel Vladimír Ryklík. Ironií osudu bylo, že právě povolení k nošení zbraně mu dal onen policejní ředitel.


Zdroj: Budějcká Drbna

Nasednutí do auta přineslo v roce 2002 smrt šestnáctileté studentce na Písecku. Důvěřivá dívka Jana Štěpánková nastoupila k Pavlu Zárubovi, který jí slíbil odvoz z Písku do Strakonic. Tam už ale nikdy nedojela. Její nahé tělo, které bylo už v značném rozkladu, našel houbař v lese u obce Vítkov. Záruba se nikdy nepřiznal. O rodině vraha ale ještě o několik let později uslyšíme, a to konkrétně v roce 2018.

Za popravu rodiny doživotí

Kriminalisté neměli klid ani v roce 2003. Bilance střelby v Litvínovicích na Českobudějovicku si vyžádala tři lidské životy. Rakušan s českými kořeny Ladislav Pacovský a jeho syn John zavraždili v jedné rodině tři muže. Oběťmi byli Jan a Radek Sassmanovy a Harald Kampfer. Agresivita Pacovského byla veřejným tajemstvím. Soudy poslaly otce na 25 let a syna na 11 let do vězení. Mladší z vrahů byl v roce 2012 podmínečně propuštěn. Pacovský starší si na vlastní žádost odpykává trest v Rakousku.

Doživotní trest si za vraždu na Táborsku odpykává Miloslav Širůček z Tučap. Ten má podle obžaloby na svědomí zřejmě nejhrůznější čin posledních desetiletí. V roce 2004 zavraždil své rodiče a mladšího bratra. Jejich těla ukryl v rodinném domě. Své oběti popravil kulkou do hlavy. Mladší muž měl ale štěstí a děsivé běsnění svého bratra přežil – ne na dlouho. Vrah ho uškrtil a tělo zahrabal do uhlí. Otcovo tělo zabalil do koberce a zasunul pod postel, mrtvou matku zavřel do peřiňáku.


Zdroj: Budějcká Drbna

Policisté Širůčka dopadli v Budějcích, když zrovna s najatými společnicemi utrácel úspory rodičů. K vraždám se po dvou dnech přiznal. U soudu ale obrátil a snažil se vše hodit na svého bratra Davida. Přesvědčit o své nevině se mu v únoru 2006 nepodařilo ani soudce Jiřího Bernáta. Výjimečný trest – doživotí mu jen potvrdil.

Uškrcenou ženu hladil celou noc po vlasech, ráno se udal na policii

Vražda, kterou má v paměti snad většina Budějčáků, se odehrála před devíti lety v Komenského ulici. Řádění schizofrenika Jana Heidingera si i v tomto případě vybrala tu nejkrutější daň – dva lidské životy.  Obětí se stal známý hudebník a divadelník Pavel Malhocký a jeho manželka Jana. Důvodem vraždy byla údajná traumata z dětství, kterým byl podle svých slov vrah vystaven po rozvodu biologických rodičů.

„Dětství strávené u manželů Malhockých nebylo pro mě šťastné. K mé smůle jsem 
se velmi podobal svému biologickému otci, kterého matka nenáviděla. Nyní se soudní znalci snaží najít příčinu vraždění v nějaké duševní poruše, ale já trvám na tom, že 
se jejich spekulace nezakládají na pravdě. Vraždu jsem vykonal z čiré nenávisti, bolestně si vědom stopy, kterou v mé duši otiskli otčím s matkou," napsal vrah v dopise médiím. Od jara 2013 musí Heidinger užívat léky a chodit na kontroly, ale je na svobodě.


Zdroj: Budějcká Drbna

Jen těžko uvěřitelný případ se odehrál v roce 2003 v Táboře. Tehdy třicetiletý muž tam uškrtil svou manželku. Důvodem byla údajná šikana ze strany ženy. Z výpovědi, která před soudem zazněla, mrazí. „Škrtil jsem ji asi deset minut, že je mrtvá jsem si ale uvědomil až v sobotu. Dodnes ji miluju,“ uvedl před šestnácti lety u soudu. Podle obžaloby do ní strčil až upadla, sedl jí na břicho a škrtil a potom jí ještě mlátil hlavou o zem. S ženou, kterou zavraždil, celou noc seděl v jejich bytě a hladil jí po vlasech. Na policii se udal druhý den.

Rok 2015 – rok brutálních vražd

Rok 2015 se na jihu Čech zapsal jako rok brutálních vražd. V jeho druhé polovině se odehrály tři dvojnásobné vraždy. Právem se tak řadí k nejzávažnějšímu roku za poslední léta. K první dvojnásobné vraždě došlo na Jindřichohradecku, kdy rukou zetě zemřel manželský pár ve věku pětasedmdesát a devětašedesát let.


Zdroj: pcr.cz

Kriminalisté v tomto roce řešili také dvě matkovraždy. Oba případy se odehrály na Písecku. V prvním případě se jednalo o vraždu čtyřiačtyřicetileté ženy – známé chovatelky psů z Písecka. Její tělo bylo nalezeno v tůni u řeky Blanice za Klokočínem.

K druhé vraždě došlo v bytě u Husova náměstí v Písku. Vrah měl velkou oblibu v pití alkoholu a svou matku často bil. Koncem července žena napadení nepřežila.

Za nejbrutálnější vraždu roku 2015 se dá považovat vražda z Horusic. Rusky mluvící muži tyčemi mlátili do všeho, co jim přišlo pod ruku. Matku a manželku majitele firmy během napadení dokonce svázali provazy a přes hlavu jim měli natáhnout pytle. Lékaři pak do nemocnice převezli 4 zraněné. Bohužel majitel firmy a jeden ze zaměstnanců brutální útok nepřežili. Policie případ vyšetřovala několik měsíců a dva útočníky zadržela po necelých dvou letech. Další tři spravedlnosti dál unikají.


Zdroj: pcr.cz

Štědrý den je brán jako čas klidu a pohody. To se ovšem nedá říct o 24. prosinci před čtyřmi lety, kdy oheň zachvátil rodinný dům v Českých Budějovicích. Při požáru tenkrát zemřeli tři lidé. Kriminalisté během několik dní potvrdili, že šlo o dvojnásobnou vraždu a sebevraždu. Vrahem byl tehdy muž středního věku, který za použití benzinu a propanbutanových lahví dům zapálil a sám v prostoru přilehlé garáže domu uhořel. V domě kromě muže zemřela i žena a její nezletilý syn.

Ubodaný policista, který si za svou smrt mohl sám, řekl vrah

Dalším, velmi mediálně sledovaným případem, byla v roce 2016 vražda policisty Václava Hasse, který zemřel během výkonu služby ve Velicích na Českobudějovicku. Jeho vrahem byl Lukáš Hajný – drogově závislý mladík, který si prý myslel, že jde o teroristy. Hlídka složena ze dvou policistů do rodinného domu vyjížděla kvůli zfetovanému a agresivnímu synovi. Policisty přivolala sama matka.

Hajný nejprve udeřil prvního z policistů dřevěnou tyčí do úst, a když na něj hlídka vytáhla teleskopické obušky, bodl druhého z mužů kuchyňským nožem do břicha. Tomuto policistovi zachránila život následná operace, při níž mu lékaři museli odejmout slezinu. Jeho kolegu, kterého Hajný zasáhl nožem zezadu do hrudníku, se zachránit nepodařilo. Po zakrvácení hrudní dutiny zemřel na otok mozku. Za vraždu policisty si odpykává osmnáctiletý trest.


Zdroj: Budějcká Drbna

Vrah u soudu všechny odzbrojil tvrzením, že za smrt si policista může sám. „Kdybych věděl, že to jsou policisté, a ne nějací gangsteři nebo teroristé, jak jsem si myslel, tak bych proti nim nešel s nožíkem, protože to je přece hloupost. Navíc byli dva. Najednou se na mě jako by rozběhli a já se lekl, myslel jsem, že mě chtěj zmasakrovat, tak jsem se začal bránit. Prostě jsem si myslel, že mě jdou zabít,“ popsal u soudu

Dvojnásobná vražda pro peníze a rozřezaná domácí zvířata

Velmi tragicky začal loňský rok. Už první případ rodinné tragédie řešili kriminalisté na Lidické třídě v Budějcích. Tento případ otřásl i s otrlými policisty. Sedmapadesátiletá žena chtěla údajně svého o sedm let staršího druha opustit. Ale s tím se po třicetiletém soužití zřejmě muž nedokázal smířit. Muž prý svou družku napadl už den před Silvestrem. Žena zavolala policii a podala trestní oznámení, které bohužel druhý den stáhla, protože jinak by se její druh prý musel vystěhovat. A to zřejmě byla osudová chyba.


Zdroj: Budejcka Drbna

Životem zdrcený útočník zřejmě nechtěl po sobě nechat nic živé a neušetřil ani domácí zvířata. Nakonec sám spáchal sebevraždu. Policii na místo přivolala dcera, která jela matku navštívit.

Ve stejnou chvíli už kriminalisté řešili další vraždu, tentokrát v mobilním domě u Záhoří na Písecku. V tratolišti krve tam své rodiče našel jeden ze synů. Jak se později ukázalo, manželský pár svým životem zaplatil kvůli 400 tisícům. Policisté vrahy, Jána Molcoľa a Michaelu Krajčovou, dopadli na základě záznamu z palubní kamery svědka.


Zdroj: pcr.cz

Dvojice obětem zasadila přes dvacet bodných ran. „U poškozeného vznikla zranění zaživa. Dobře si uvědomoval, v jaké situaci se nachází. Pociťoval extrémní strach, umíral několik minut. Všechny okolnosti naplňují znaky zvlášť trýznivého způsobu vraždy,“ uvedla soudkyně Olga Smrčková, která dvojici 1. srpna letošního roku odsoudila k výjimečným trestům odnětí svobody.

Adoptivní vrah, který chtěl pomoct se zakopáním těla

O tom, že se loňský rok nesl ve znamení vražd svědčí i další rodinná tragédie, která se odehrála v Boru u Protivína. V tomto případě byly zavražděnými jednasedmdesátiletá matka a její třiačtyřicetiletá dcera. Vrahem byl šedesátiletý muž, který se s oběma ženami znal. Ten krátce po vraždě spáchal sebevraždu skokem pod vlak. Obě ženy byly v příbuzenském vztahu s Pavlem Zárubou, který byl v roce 2002 odsouzený za smrt šestnáctileté stopařky.


Zdroj: Budějcká Drbna

Kriminalisté v listopadu řešili ještě jeden brutální čin šestnáctiletého mladíka, který v obci Bída na Českokrumlovsku měl podříznout svou nevlastní sestru. Mladík, kterého rodina adoptovala, měl po činu tělo schovat do kufru auta, kterým jezdil, i když neměl řidičák a měl odjet do pár kilometrů vzdálené vesnice, kde prý zavolal svému kamarádovi, aby mu pomohl tělo zakopat. Od něj se ale údajně pomoci nedočkal. Nakonec se sám udal na policii. 

K zatím poslední vraždě došlo letos v lednu v chatce nedaleko osady Truskovice u Vodňan. Útočníkem je podle obžaloby Lukáš Novák. Za hrůzným činem měla být hádka. Během rozepře mladík napadl druhého muže mačetou a několika údery, vedených do horní části těla, ho zabil. Poté z místa utekl. Nakonec se sám přihlásil na policii. Trest pro vraha aktuálně řeší soud v Budějcích. 

Foto archiv Budějcké Drbny, youtube.com

Štítky vraždy, jižní Čechy, soud, kriminalisté, vražda, Ivan Roubal, Karel Kopáč, Česko, vrah, České Budějovice, policie, Jihočeský kraj, Drbna.cz, okres Písek

Roubal, Kopáč nebo Heidinger. Jih Čech se stal místem nejedné brutální vraždy  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.