Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

VIDEO: Organizovaná skupina krátila daně, přišla si skoro na tři sta milionů

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování a příslušníci Celní správy České republiky v tomto týdnu provedli rozsáhlou operaci, při které zadrželi organizovanou skupinu osob, která měla od července 2016 do současné doby zkrátit daň z přidané hodnoty a daň z příjmu právnických osob o více než 270 milionů korun. Hlavním aktérům hrozí až 12 let za mřížemi.

Během krycí akce s názvem PRADĚD, která proběhla během tohoto týdne, byly na 60 místech celé České republiky (Praha, Středočeský kraj, Jihočeský kraj a Plzeňský kraj) provedeny domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor. Do akce bylo nasazeno 110 policistů a 320 celníků.

„Hlavní organizátoři měli skrytě ovládat několik obchodních společností, v nichž jako statutární orgány působily osoby fungující na principu takzvaných bílých koní. Přestože tyto společnosti neměly žádné zaměstnance, kanceláře, či jiné obvyklé vybavení k zabezpečení běžné podnikatelské činnosti, měly vykazovat roční obraty v řádech desítek milionů korun. Obchodní transakce se podle závěrů kriminalistů skládaly ze zcela fiktivních obchodů a dále faktických obchodů s cigaretami a tato celá konstrukce měla sloužit pouze ke krácení daní,“ uvedl tiskový mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Kriminalisté v rámci této akce obvinili 24 lidí (17 občanů ČR a 7 cizinců). Policisté organizovanou skupiny sledovali přibližně rok. „Při realizaci bylo rovněž provedeno rozsáhlé zajištění majetků obviněných osob v prozatímní výši cca 68 milionů korun (domy, byty, automobily, finanční prostředky, šperky a hodinky),“ dodal Ibehej.

V případě pravomocného rozsudku hrozí hlavním organizátorům trest odnětí svobody až na 12 let.

Foto pcr.cz

Štítky krácení daní, vězení, trest, soud, oragnizovaný zločin, daň, Česko, Celní správa České republiky, Praha, Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Plzeňský kraj, Útvar pro odhalování organizovaného zločinu

VIDEO: Organizovaná skupina krátila daně, přišla si skoro na tři sta milionů  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.