Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

První ghost bike v Budějcích připomíná tragickou nehodu cyklistky

Na místě tragické nehody, která se stala minulý týden ve čtvrtek, vzniklo pietní místo. Spolu s ním zde bylo nainstalováno takzvané ghost bike. Kolo natřené na bílo má symbolizovat, že v blízkosti tohoto místa zemřel cyklista.

„Nikdy jsme si nemysleli, že tuhle tradici budeme muset v Budějovicích začínat. V tomto týdnu se však na kruhovém objezdu v Litvínovicích stala tragická nehoda, kdy přišla o život cyklistka. Upřímnou soustrast rodině a pozůstalým,“ uvedla na svém Facebooku skupina Cyklo Budějovice.

K tragické dopravní nehodě došlo ve čtvrtek 17. října kolem poledne. Podle policie řidič nákladního auta pravděpodobně přehlédl ženu na jízdním kole a srazil ji. Cyklistka na místě podlehla těžkým zraněním.

Takzvaná ghost bikes jsou kola natřená na bílo a mají symbolizovat, že v místě, kde jsou instalována, zemřel cyklista. Ve světě začala tato tradice v roce 2003. Od té doby jich byly na místa tragických nehodu umístěny stovky. V České republice má ghost bikes například i Brno.

Skupina na Facebooku upozornila také na plánovanou rekonstrukci kruhového objezdu, na kterém se nehoda stala. „Bohužel místo toho, aby ŘSD zde chodce a cyklisty řešilo, zvlášť když za 3 roky bude obchvat, tak bude upravovat kruhový objezd tak, aby přijelo více aut a ještě rychleji a na chodce a cyklisty se už vůbec nemyslí...,“ napsali autoři v komentářích.

Tragickou dopravní nehodu vyšetřují policisté na kruhovém objezdu u Litvínovic. Nákladní auto zde mělo srazit cyklistku. Ta bohužel nehodu nepřežila. Policie dopravu řídí kyvadlově. Omezení bude trvat až do půl 3 odpoledne.

Policie se vyšetřováním nehody stále zabývá. Podle prvotních informací měl řidič náklaďáku pravděpodobně ženu na kole přehlédnout. „Stanovit viníka nehody musí znalecké posudky. Může to trvat měsíce,“ uvedl policejní mluvčí Jiří Matzner.

Foto Jana Kroneislová

Štítky krimi, nehoda, ghost bike, cyklisté, cyklista, České Budějovice, kruhový objezd, havárie, Facebook, Ředitelství silnic a dálnic, Litvínovice, Česko, Brno

První ghost bike v Budějcích připomíná tragickou nehodu cyklistky  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.