Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vandal poškodil pomník a pamětní desku Bohumila Hasila

Vandal poškodil pomník a pamětní desku Bohumila Hasila, jenž převáděl lidi přes Šumavu z komunistického Československa na Západ. Pamětní deska je umístěna na zdi hřbitova v Českých Žlebech na Prachaticku. Pomník je zhruba o kilometr dál, kde Hasila v září 1950 při jednom z přechodu hranic pohraničníci postřelili, Hasil zranění podlehl.

„Je to nehoráznost a zneuctění památky," uvedl autor Hasilova pomníku Pavel Horešovský. Pomník tvoří kámen, na němž je umístěna bronzová deska s Hasilovým jménem a daty narození a úmrtí. „Vypadá to, jako když někdo desku poničil údery ostrou špičkou krompáče," řekl Horešovský.

Pamětní desku na hřbitově v Českých Žlebech podle něj zase někdo postříkal sprejem a napsal k ní nápis vrah. Případ vyšetřovala i policie. „Věc jsme museli odložit, protože pachatel nebyl zjištěn. Pokud by se objevily nové okolnosti, opět bychom se k případu vrátili," řekla policejní mluvčí Martina Joklová.

Bohumil Hasil byl starší bratr známějšího Josefa Hasila, jemuž se přezdívalo Král Šumavy. Na přelomu 40. a 50. let minulého století převáděl lidi z Československa na Západ. On i Bohumil se stali agenty americké zpravodajské služby. Josef Hasil zemřel v půlce listopadu ve věku 95 let.

Oba bratři převáděli lidi přes hranice s Německem v šumavské části. Bariéru mezi Československem a západní Evropou hlídali členové pohraniční stráže. Někteří z nich tvoří spolek Klubu českého pohraničí, jenž usiluje o vybudování památníku pro pohraničníky socialistické armády v krušnohorském Cínovci.

Autoři | Foto

Štítky ČR, historie, kriminalita, památky, vandalismus, Jihočeský, FOTO, pomník, pamětní deska, Bohumil Hasil, Komunistické Československo, Šumava, okres Prachatice, Josef Hasil, Československo, Pohraniční stráž, Klub českého pohraničí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vandal poškodil pomník a pamětní desku Bohumila Hasila  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.