Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Krajský soud zrušil rozsudek policistovi, který měl při výslechu údajně mučit muže

Krajský soud v Budějcích zrušil odsuzující rozsudek okresního soudu policistovi, který měl se svým kolegou při výslechu údajně mučit dvaatřicetiletého Roma a nutit ho, aby se přiznal k činům, které nespáchal. Stíhání zahájila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) v září roku 2018. Trest ale hrozil jen jednomu z dvojice původně obviněných kriminalistů. Druhý před dvěma lety spáchal sebevraždu a státní zástupce trestní stíhání zastavil.

Generální inspekce bezpečnostních sborů podala státnímu zástupci návrh na podání obžaloby na konci května loňského roku. Dva policisté zadrženému romskému recidivistovi podle inspekce tvrdili, že je pachatelem několika krádeží. On si ale stál za tím, že je nespáchal.

„Nejprve mělo dojít k vulgárním výhružkám a nátlaku na vyslýchaného muže. Poté došlo k úderu otevřenou dlaní do tváře poškozeného a k opětovným vulgárním výhružkám a k agresivnímu nátlaku. To vše v úmyslu opatřit si nezákonným způsobem doznání. Dotyčný muž se následně doznal k jednání, kterého se nedopustil,“ uvedl v září roku 2018 ředitel GIBS Radim Dragoun. Generální inspekce bezpečnostních sborů měla údajně o policejním násilí i důkazy. 

Oba muži byli postaveni mimo službu. Jeden z obviněných kriminalistů na své chatě spáchal sebevraždu. Za napadení a vynucení přiznání hrozilo policistovi až osm let vězení. Vyšetřovatelé ho ale během případu obvinili ještě z dvou trestných činů, konkrétně z vydírání a zneužití pravomoci úřední osoby. A právě to bylo patrně impulsem k tomu, že si sáhl na život.

Muž, kterého měli kriminalisté zfackovat, je notorický zloděj s přezdívkou „Kubánec“ a je údajně známou postavou českobudějovického podsvětí. Za svoji dlouhou zlodějskou kariéru byl již patnáctkrát trestaný.

Krajský soud v Budějcích ale nakonec práci Generální inspekce bezpečnostních sborů a dozorující státního zástupce zkritizoval. „Dle názoru krajského soudu je taková kategorizace daleko za branou obsahu stíhaného jednání, v němž mučení či jiné nelidské zacházení nelze shledávat ani při extrémní přecitlivělosti a mimořádně bujné fantazii, a může být až urážející pro oběti, které skutečnému mučení či jinému nelidskému zacházení byly někdy vystaveny,“ odůvodnil soud. 

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky soud, rozsudek, České Budějovice, kriminalista, GIBS, krajský soud v Česku, státní zástupce, Radim Dragoun

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajský soud zrušil rozsudek policistovi, který měl při výslechu údajně mučit muže  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.