Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pod bruslaři na Orlíku se prolomil led. Do potíží se dostali i zasahující hasiči

I přesto, že máme za sebou několik mrazivých dní, led na zamrzlých vodních plochách není dostatečně pevný. Přesvědčila se o tom trojice bruslařů, která se dnes v poledne vydala na Orlickou přehradu. Pod muži se ale prolomil led a pomoct jim museli záchranáři a hasiči.

Informaci o proboření tří osob na Orlické přehradě u obce Kovářov přijalo operační středisko zdravotníků kolem půl jedné odpoledne. Na místo byla okamžité povolaná Letecká záchranná služba, zdravotníci a všechny složky integrovaného záchranného systému. 

„Tři muži proboření v ledu měli obrovské štěstí, že se na břeh dostali za pomoci svědků, ještě před příletem vrtulníku. Méně štěstí už měli dva hasiči, kteří šli tonoucím na pomoc vybaveni suchými obleky a záchrannými vestami. Nestabilní vrstva ledu se pod nimi prolomila a oba zůstali ve vodě zhruba 100 metrů od břehu,“ uvedla mluvčí Letecké záchranné služby Petra Kafková.

Zdravotníci se po příjezdu na místo nejdříve postarali o muže, kteří se propadli do ledu. Všichni byli podchlazení, ale mimo ohrožení života. Stav dvou z nich si ale vyžádal převoz do nemocnice.

„Ihned po předání pacientů vyrazili letečtí záchranáři na pomoc kolegům probořeným v ledu a za pomoci lanového podvěsu je evakuovali na břeh. Oba hasiči byli v pořádku, bez újmy na zdraví," doplnila Kafková. Událost je podle ní varováním pro všechny milovníky bruslení na přírodních vodních plochách. „Led bohužel není dostatečně pevný. Prosíme neriskujte zbytečně své životy,“ uzavřela mluvčí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Orlická přehrada, záchranáři, led, proboření, zásah, Vodní nádrž Orlík, zdravotnický pracovník, Kovářov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pod bruslaři na Orlíku se prolomil led. Do potíží se dostali i zasahující hasiči  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.