Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Budějčtí strážníci letos posbírali v ulicích města 190 injekčních stříkaček, nejčastěji v okolí nádraží

V parku, lese nebo uprostřed chodníku. Budějčtí strážníci jen za první tří měsíce letošního roku posbírali napříč krajskou metropolí 190 pohozených injekčních stříkaček. Použité injekce jsou přitom rizikem pro okolí. V případě zranění o takovou jehlu je postižený vystaven vysokému riziku nakažení některou z infekčních nemocí, jako je například žloutenka nebo virus HIV.

„Nejohroženější skupinou, která je vystavena riziku poranění o odhozené injekční stříkačky, jsou děti. Ty často nejsou schopny rozpoznat nebezpečí a neví, jak se v případě takového nálezu zachovat. Strážníci Městské policie České Budějovice proto v rámci prevence pořádají na dané téma přednášky již pro nejmenší děti z mateřských škol,“ říká mluvčí strážníků Věra Školková.

Nejčastěji sbírají strážníci injekční stříkačky poblíž vlakového nádraží, v centru města, na sídlišti Máj nebo v okolí Palackého náměstí. „Místem, kde se sdružují narkomané a odhazují zde použité injekční stříkačky, jsou zejména ulice, parky nebo dětská hřiště. Své pomůcky k aplikaci drog však často zanechávají i na veřejných toaletách obchodních center nebo restaurací,“ dodává Školková.

Od začátku letošního roku budějčtí strážníci posbírali 190 odhozených stříkaček. „Nabádáme občany, aby v případě nálezu odhozené injekční stříkačky nenechávali nález ležet bez povšimnutí a věc oznámili městské policii na telefonní linku 156. Nikdy nesbírejte infekční materiál holýma rukama. Strážníci, kteří jsou ke sběru infekčního materiálu speciálně vyškoleni a disponují ochrannými pomůckami, injekční stříkačky bezpečně seberou a zlikvidují,“ uzavřela mluvčí strážníků.

Ohodnoť článek

Foto MP České Budějovice

Štítky České Budějovice, strážníci, městská policie, stříkačka, drogy, injekční stříkačka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějčtí strážníci letos posbírali v ulicích města 190 injekčních stříkaček, nejčastěji v okolí nádraží  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.