Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Policie kvůli sedm let starému výbuchu ve Vrběticích pátrá po útočnících ze Salisbury

Národní centrála proti organizovanému zločinu, žádá v souvislosti s prověřováním okolností sedm let starého výbuchu muničních skladů ve Vrběticích o pomoc při pátrání po dvou osobách, které se měly nejméně v období od 11. října 2014 do 16. října 2014 pohybovat na území České republiky, nejprve v Praze, následně v Moravskoslezském kraji a Zlínském kraji.

Osoby využívaly nejméně dvě identity, kdy se nejprve prokazovaly dvěma ruskými pasy se jmény Alexander Petrov, narozen 13. 7. 1979 a Ruslan Boshirov, narozen 12. 4. 1978, následně pasem Moldavska na jméno Nicolai Popa, narozen 18. 7. 1979 a pasem Tádžikistánu vydaným na jméno Ruslan Tabarov, narozen 23. 10. 1975.

„Pokud někdo tyto osoby viděl, nebo ví cokoliv o jejich pohybu a činnosti na území Česka, nechť to sdělí na telefonním čísle 241 768 649, případně v běžné pracovní době na telefonním čísle 974 760 530,“ vyzývá mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Divokej Bill předvedl v Budějcích pořádnou divočinu

Páteční koncert oblíbené české kapely Divokej Bill s názvem Akustický turné navštívilo v Kulturním domě Vltava publikum napříč všemi generacemi. To bylo ve varu od začátku až do konce celého koncertu. Přesně tak, jak jsou kluci z kapely zvyklí.

Z dostupných informací vyplývá, že hledané osoby jsou totožné s těmi, které britští vyšetřovatelé označili za podezřelé z vraždy Sergeje a Julije Skripalových v březnu 2018 v anglickém městě Salisbury. Velká Británie posléze vydala na obě osoby evropský zatykač. Britská premiérka Teresa Mayová prohlásila, že britská vláda je na základě informací od tajných služeb přesvědčena, že tito podezřelí byli agenty ruské tajné služby GRU.

Premiér Andrej Babiš (ANO) na sobotní mimořádné tiskové konferenci informoval, že existuje důvodné podezření o zapojení důstojníků stejné vojenské rozvědky GRU do výbuchu muničních skladů areálu Vrbětice v roce 2014. Česko proto vyhostí všechny pracovníky ruské ambasády v Praze, kteří byli českými tajnými službami identifikováni jako důstojníci tajných služeb. Dohromady půjde podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) o 18 pracovníků ambasády. Policie také v souvislosti s událostí pátrá po zmíněných dvou osobách.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky Vrbětice, vláda, Rusko, výbuch, vyhoštění, diplomacie, Salisbury, Česko, Praha, Anatolij Čepiga, Moravskoslezský kraj, Zlínský kraj, tajná služba, Alexander Petrov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie kvůli sedm let starému výbuchu ve Vrběticích pátrá po útočnících ze Salisbury  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.