Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Úplatky i zneužití funkce. Generální inspekce eviduje výrazný nárůst případů

Stíhaných příslušníků z řad zaměstnanců bezpečnostních sborů přibývá. Generální inspekce začala v loňském roce prošetřovat 182 lidí, což je o 40 více než v předchozím roce. Nejvíce obviněných je podle aktuálních statistik z řad policistů, následují příslušníci vězeňské služby a civilisté. Mezi stíhanými osobami nechybí ani příslušníci bezpečnostních útvarů z jihu Čech.

Úplatky podle inspekce brali například dva jihočeští policisté, kteří na dálnici D3 měřili autům nejvyšší povolenou rychlost. Přišli si na 26 tisíc korun. Úplatky měli policisté vzít během února 2020. Podle GIBSU měli policisté zastavit deset řidičů, kteří překročili maximální povolenou rychlost. Přestupky ale neoznámili správnímu orgánu a na místě řidičům uložili pokuty za jiné méně závažné činy.

„Policisté záměrně překročení rychlosti nezaznamenávali způsobem, který by umožňoval uložení fotografických snímků se zaznamenanou rychlostí vozidel, nýbrž pouze pro svou potřebu, a často si vybírali luxusní vozidla, jejichž řidiči překročili nejvyšší povolenou rychlost podstatným způsobem,“ uvedla v průběhu loňského roku mluvčí GIBS Ivana Nguyenová

Výrazný nárůst u vězeňské služby

Inspekce loni obvinila 91 policistů. Jejich počet se oproti předchozímu roku nezměnil. Výrazně však vzrostl počet trestně stíhaných příslušníků vězeňské služby. Zatímco před dvěma lety jich GIBS obvinila 18, v roce 2020 jich bylo 40. O 26 na 41 vzrostl počet stíhaných civilistů. Inspekce obvinila také 11 zaměstnanců policie, jednoho příslušníka a jednoho zaměstnance celní správy a tři zaměstnance vězeňské služby.

Za korupční jednání či zneužití funkce obvinila inspekce pět policistů a 12 civilních osob. Příslušníci policie jsou stíhání zejména za přijímání úplatků v souvislosti s trestním řízením nebo při řešení dopravních přestupků a za neoprávněné lustrace v informačních systémech. V žádném jiném bezpečnostním sboru GIBS úplatkářství nenašla.

„V roce 2020 jsme úspěšně realizovali několik případů korupční trestné činnosti, a to i v oblasti veřejných zakázek, do té doby téma v podmínkách GIBS ne příliš frekventované,“ shrnul ve výroční zprávě ředitel inspekce Radim Dragoun.

Inspekce také podle výroční zprávy dostala loni zvýšené množství oznámení stěžujících si na policisty kvůli kontrolám protikoronavirových opatření. "Nejčastěji se jednalo o videa vytržená z celkového kontextu celé situace, či o klasické vyfabulované zprávy," uvedla GIBS. Podle zprávy žádné trestné činy při demonstracích či kontrolách nezaznamenala.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky ČR, policie, kriminalita, GIBS, 2020, Policie ČR, Jihočeský kraj, úplatek, Vězeňská služba České republiky, Česko, Radim Dragoun

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úplatky i zneužití funkce. Generální inspekce eviduje výrazný nárůst případů  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.