Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na pomoc jižní Moravě vyslal dnes ráno kraj dvě desítky hasičů a zásahovou techniku

Dnes brzy ráno odjel z Českých Budějovic odřad na pomoc tornádem zničené jižní Moravě. Jihočeský kraj vyslal do obce Podivín dvě desítky hasičů a několik kusů zásahové techniky. Na místě by měli být hasiči více než 48 hodin.

Pomoc nabídl jižní Moravě hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS) už včera večer. „Před chvíli jsem mluvil s hejtmanem Jihomoravského kraje Janem Grolichem. Ujistil jsem ho, že Jihočeši a naše složky IZS jsou okamžitě připraveni pomoct jakkoli bude potřeba,“ uvedl včera večer na Twitteru. 

Přes noc byl proto vytvořen odřad, který po čtvrté hodině ráno vyrazil z Českých Budějovic do obce Podivín, odkud bude podle potřeb pomáhat na konkrétních místech.

Na jižní Moravu vyslal kraj dvě desítky hasičů z Českých Budějovic, Českého Krumlova, Strakonic a Prachatic. Spolu s nimi putovalo na Moravu také několik kusů zásahové techniky. „Jde o dvě cisterny, technický kontejner pro stabilizaci budov a nouzové zastřešování, velitelský kontejner a kontejner pro nouzové přežití, kolový nakladač Bobcat, nákladní automobil Tatra 815 s navijákem, kontejner - valník a dále materiál pro stabilizaci budov, materiál určený pro odklízení následků (motorové pily, plachty) či například náhradní soupravy oblečení," uvedla mluvčí hasičů Vendula Matějů.

Finanční pomoc zasaženým obcím

Hejtman Kuba na dnešní tiskové konferenci řekl, že většina krajů je připravena poskytnout zasaženým obcím i finanční pomoc. „Je naprosto nutné, aby si starostové, kteří tam řeší odklízení sutin, byli jisti, že když budou zadávat nějakou práci, musí na ni mít dostatek prostředků. Budeme připraveni pomoci, potřebujeme se domluvit, kam má pomoc směřovat. Je důležité dobře definovat, kam má pomoc jít," řekl jihočeský hejtman.

Ohodnoť článek

Foto hzsjc.cz

Štítky počasí, hasiči, Morava, tornádo, odřad, pomoc, Jihomoravský kraj, technika, České Budějovice, Jihočeský kraj, kontejner, Martin Kuba, Jan Grolich, ODS, Twitter, Podivín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na pomoc jižní Moravě vyslal dnes ráno kraj dvě desítky hasičů a zásahovou techniku  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.