Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Žalobce zastavil stíhání muže kvůli padělání očkovacích certifikátů

Okresní státní zastupitelství v Písku zastavilo trestní stíhání muže, který umožnil padělat očkovací certifikáty dokládající očkování proti covidu-19. Splnil zákonné podmínky pro podmíněné zastavení trestního stíhání, sdělil České televizi žalobce Zbyněk Polívka. Potvrzení o očkování generoval zdarma software, který obviněný muž zveřejnil na svých webových stránkách. Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) ho navrhla obžalovat na konci května, rozhodnutí státního zástupce je pravomocné.

Policie navrhla muže obžalovat za trestný čin padělání a pozměnění veřejné listiny, za který by mu hrozilo až tříleté vězení. Státní zástupce ale stíhání zastavil, protože muž podle něj splnil zákonné podmínky pro podmíněné zastavení trestního stíhání. Žalobce považoval toto rozhodnutí za dostačující s ohledem k mužovu dosavadnímu životu.

Muž podle NCOZ vytvořil softwarový nástroj, který generoval padělané digitální očkovací certifikáty. Zaregistroval si doménu a umístil na ni formulář, jehož vyplněním mohl jakýkoliv uživatel internetu certifikát získat. Získání padělaného certifikátu nabízel muž podle kriminalistů nejpozději od loňského listopadu, a to zdarma. Na své webové stránky rovněž umístil návod k tomu, aby se očkovací certifikát při kontrole jevil jako pravý.

Podobný případ falešných očkovacích certifikátů řeší i kriminalisté ze Vsetína. Policisté tam stíhají čtyři ženy, které podle nich zajistily padělané dokumenty pro více než sedmdesát lidí a na úplatcích si přišly téměř na 500 tisíc korun. Dvě z žen pracovaly ve vsetínském očkovacím centru. Hrozí jim až pětileté vězení. Další dvě spolupachatelky mohou dostat trest odnětí svobody až na čtyři roky.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky kriminalita, koronavirus, internet, očkování, padělání, Národní centrála proti organizovanému zločinu, trestní stíhání, Česká televize, Státní zastupitelství ČR, Písek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žalobce zastavil stíhání muže kvůli padělání očkovacích certifikátů  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.