Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kopáči vltavínů berou útokem některé lokality na jihu Čech. Inspekce jim ročně udělí desítky zákazů

Kopáči Vltavínů plundrují některé jihočeské lokality už řadu let. Česká inspekce životního prostředí v posledních letech registruje rekordní počty případů nezákonného hledání tohoto drahého kamene. A letošní rok nebude podle všeho jiný. Policie například na přelomu ledna a února přistihla tři muže, kteří v okolí obce Nesmeň u Trhových Svinů na Českobudějovicku vykopávali vltavíny. Dva z nich přitom měli na tyto aktivity nařízený zákaz od inspekce.

„V roce 2022 došlo v nárůstu aktivit těchto osob. Což nám i potvrzuje spolupráce s Policií ČR, od které nám přišel větší počet zjištěných osob, které páchaly tuto nezákonnou činnost v lesích,“ shrnul pro Drbnu mluvčí České inspekce životního prostředí Jiří Ovečka.

Sedm případů od začátku roku

V průměru se podle něho dá říct, že inspekce vydá dvacet zákazů činnosti týkajících se nezákonného kopání vltavínů v lesích za rok. „Touto činnosti se zabýváme intenzivně od roku 2017. V roce 2022 bylo vydáno a je pravomocných čtyřiatřicet rozhodnutí. Od počátku roku 2023 nám bylo předáno Policií ČR k dořešení již sedm případů osob, které prováděly tuto činnost,“ dodal Ovečka.

Jedny z posledních případů registrují policisté z okolí Trhových Svinů, kde přistihli při kopání tři muže. „První muž měl u sebe lopatu, pomocí které narušoval půdní kryt přehrabováním zeminy v okolí již vykopané jámy,“ řekla na přelomu měsíce ledna a února mluvčí policie Štěpánka Schwarzová a dodala: „Během kontroly si povšimli dalšího světla, které vycházelo z jámy několik desítek metrů od nich. Opět zaslechli i podezřelé zvuky, proto se jeden policista k místu vydal a při nasvícení jámy uviděl dalšího nelegálního kopáče s cepínem.“

Kopáči ohrožují sebe i okolí

V Jihočeském kraji je řada míst, kde se vltavíny ve větší míře vyskytují. Jde například o okolí Besednice na Českokrumlovsku nebo Netolic na Prachaticku. Vltavíny se často nacházejí až několik metrů pod zemí a lidé, kteří kameny hledají, ničí i cizí pozemky. Pokud kopají v lese, mohou ohrozit stabilitu stromů.

Odhaleným kopáčům vltavínů jsou zpravidla udělovány zákazy podobné činnosti. „V případě, že osoby se zákazem činnosti jsou opět chyceny při kopání v lesích je s nimi vedeno Policií ČR a soudy trestní řízení ve věci maření výkonu úředního rozhodnutí. V případě, že by nebylo trestní řízení dokončeno, může věc řešit sama inspekce uložením sankce v přestupkovém řízení za nesplnění uloženého zákazu,“ doplnil Ovečka.

Muže prozradil bagr v bahně

Příkladem chronického kopáče může být muž, který si v listopadu loňského roku ke kopání vltavínů pronajal dokonce bagr. Poté, co ho utopil v bahně, se ho snažil vyprostit a tím na sebe upozornil. Případ se odehrál na Boršovsku u Českých Budějovic. Policisté ho zadrželi a formou zkráceného řízení muže předají soudu. Teď čelí obvinění z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a hrozí mu vězení.

V roce 2021 také inspekce uložila společnosti Rekultiva pokutu 400 tisíc korun. Inspekce zjistila, že firma kopala opět u Nesmeně na ploše téměř 1000 metrů čtverečních do hloubky až čtyř metrů. Společnost z místa zem odvážela a patrně v ní pak hledala vltavíny.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR, ČIŽP

Štítky Česká inspekce životního prostředí, les, Policie České republiky, vltavín, kopáči

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kopáči vltavínů berou útokem některé lokality na jihu Čech. Inspekce jim ročně udělí desítky zákazů  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.