Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Podvodník vydávajícího se za lékaře z Jemenu vylákal z důvěřivé seniorky pět milionů korun

Dohromady o více než pět milionů korun obral důvěřivou seniorku z Českokrumlovska neznám podvodník. Ten se na sociálních sítích vydával za doktora z Brna, který pracuje v Jemenu. Ženě nasliboval setkání, společnou budoucnost i dům. Pod různými smyšlenými historkami z ní takto dostal miliony.

Případem se policisté začali zabývat minulý týden. „Kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality v Českém Krumlově se zabývají dalším případem podvodného jednání. Obětí se tentokrát stala sedmdesátiletá žena z Českokrumlovska. Ta se pod záminkou přivýdělku přidala do jedné ze skupin na sociální síti Facebook, kde ji na jaře roku 2021 kontaktoval muž, který ji po krátké konverzaci sdělil, že pochází z Brna, ale pracuje jako lékař v Jemenu,“ popsal mluvčí policie Miroslav Šupík.

Seniorka byla s mužem v kontaktu až do minulého týdne, kdy vše nahlásila policii. „Po celou dobu konverzace podvodník ženě psal, že by za ní rád přijel, ale bohužel nemá finanční prostředky na cestu. Dále jí sliboval, že spolu budou bydlet a v neposlední řadě, že si ji vezme za ženu. Žena tak podvodníkovi v průběhu dvou let „na cestu“ několikrát přispěla. K tomuto účelu použila mimo jiné prostředky, které získala z dřívější prodeje domu. Když vyčerpala všechny své vlastní finanční prostředky, několikrát si peníze také půjčila,“ dodal Šupík.

Žena podvodníkovi poslala dohromady částku přesahující pět milionů korun. „Pachateli nyní v případě dopadení a prokázání viny hrozí u soudu trest odnětí svobody až na osm let,“ doplnil mluvčí policie.

Podobných případů policisté evidují velké množství a proto nabádají k opatrnosti. „Neposílejte peníze nikomu, koho znáte pouze z virtuálního prostředí a nemůžete si ověřit jeho identitu. Pachatelé často vystupují pod falešnými profily a jejich jediným cílem je, vylákat z vás nezanedbatelné finanční prostředky. V těchto případech se o to pak snaží především pomocí komplimentů, milých slov a slibování budoucího společného života,“ uzavřel Šupík.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky Českokrumlovsko, podvod, Jemen, lékař, Policie ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podvodník vydávajícího se za lékaře z Jemenu vylákal z důvěřivé seniorky pět milionů korun  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.