Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Dvě ženy si zaplatily průvodce na alpské ferraty. Při sestupu zemřely

Dvě tragická úmrtí mladých žen vyšetřují jihočeští kriminalisté. Obě ženy si měly zaplatit výpravu, kterou organizoval pětatřicetiletý průvodce z Českých Budějovic. Během zdolávání alpských ferrat ale ženy zemřely, když se zřítily z několikametrových výšek. Policie případ vyšetřuje jako usmrcení z nedbalosti. Obviněný muž měl navíc zatajit, že se jedná o organizované výpravy, věc tak byla zpočátku uzavřena jako nešťastná nehoda.

Tragické události se odehrály v červenci 2019 a v srpnu 2020. Čeští kriminalisté se o nich dozvěděli až v momentě, kdy se na ně obrátila advokátka zastupující rodinu jedné ze zemřelých žen.

„Spojovacím článkem obou tragédií je pětatřicetiletý horský průvodce z Českých Budějovic. Tento muž byl hlavním organizátorem výprav do Rakouska na ferraty, pomáhal mu jeho sedmatřicetiletý kamarád z Českého Krumlova. Podle dosavadního vyšetřování měli oba obvinění muži porušit řadu pravidel pro pohyb na horách, včetně chybějících profesních oprávnění. Důsledkem byly ztráty dvou lidských životů,“ popsal na úvod policejní mluvčí Jiří Matzner.

První z případů se odehrál v Rakousku na ferratě Wilddfrauensteig. Obviněný sem měl zorganizovat výpravu pro dvě desítky zájemců. I přesto, že měl být na celé akci přítomen, nakonec se jí nezúčastnil a zastoupil ho kamarád z Českého Krumlova, který ale nebyl kvalifikovaným průvodcem, podle policie nejspíš ani neměl dostatečné zkušenosti pro vedení takového počtu lidí. Oba muži navíc ignorovali varování před bouřkami, která pro osudný den platila.

„Pravděpodobně v důsledku všech jednotlivých pochybení čtyřiadvacetiletá členka skupiny při nebezpečném sestupu na mokrém povrchu uklouzla a po strmém pádu utrpěla smrtelná zranění,“ popsal Matzner.

Přivolaní rakouští policisté celou věc nakonec uzavřeli jako nešťastnou nehodu. Vedoucí výpravy jim totiž zatajil, že se jedná organizovanou akci. Česká asociace horských průvodců ale na událost zareagovala a pětatřicetiletého muže kvůli zásadním pochybením z asociace vyloučila a on přišel o licenci kvalifikovaného průvodce.

Bohužel ani to ho nepřimělo se svým podnikáním skončit. V srpnu 2020 měl zorganizovat další výpravu na ferratu Drachenwand. „Zde svou nedbalostí způsobil smrt další, tentokrát pětadvacetileté ženy. Obtížnou ferratou vedl skupinu zhruba patnácti osob, včetně začátečníků. Před nástupem na trasu do skupiny zařadil zmiňovanou ženu, a to i přesto, že neměla řádnou výstroj, čímž nesplnil svou úlohu profesionálního průvodce, když ji z akce nevyloučil,“ okomentoval mluvčí.

Podle vyšetřování měla žena na cestě od začátku problémy a nedokázala trasu absolvovat bez pomoci. Navíc měla vykazovat známky fyzického i psychického vyčerpání. „Průvodce na to nijak nereagoval. Žena se pak při sestupu zřítila z výšky kolem 50 metrů a zemřela,“ dodal Matzner.

I v tomto případě měl muž rakouským policistům tvrdit, že jde o skupinu nadšenců, nikoliv placenou výpravu.

Oba obviněné nyní čeká soud. Pětatřicetiletý muž z Českých Budějovic je obžalovaný z dvojnásobného přečinu usmrcení z nedbalosti, z téhož přečinu viní policisté i jeho kamaráda.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky krimi, smrt, ferrata, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvě ženy si zaplatily průvodce na alpské ferraty. Při sestupu zemřely  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.