Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Zásah hasičů v Borovanech, kde začala hořet skládka pneumatik, pokračuje

Hasiči stále nekončí u zásahu po požáru skládky pneumatik ve firmě na jejich recyklaci v Borovanech na Českobudějovicku, který vypukl ve čtvrtek nad ránem a způsobil škodu 60 milionů korun. Práce budou pokračovat i dnes. Na místo dorazila speciální těžká technika z hasičského sboru z Hlučína z Moravskoslezského kraje, která pomáhá rozebírat zasaženou halu a vyvážet z ní materiál.

„Prostor, který požár zasáhl, je rozlehlý. Bude chvíli trvat, než se podaří dostat veškerý materiál z haly a prolít jej vodou," uvedl v pátek večer mluvčí jihočeských hasičů Vratislav Malý. Oheň zasáhl plochu v areálu firmy na rozloze více než 1,5 hektaru. Na skládce bylo 1500 tun pneumatik, v hale pak dalších 200 tun výrobku. V jednu chvíli u požáru zasahovalo 27 hasičských cisteren.

„Zásahem se nám podařilo výrazně snížit množství kouře, oproti čtvrtku odhadem o 90 procent. Hasiči zasahují v dýchací technice, ale lidé mohou doma normálně otevírat okna a větrat. Nadýchání zplodin jim nehrozí," uvedl Malý.

Firma Bonus, kterou požár zasáhl, zpracovává pneumatiky. Z granulátové drtě vyrábí například materiál na plochu dětských hřišť. Uchráněná hodnota majetku činí 100 milionů korun. Recyklační linka, kterou podnik provozuje, zpracovává 30 tisíc tun ojetých pneumatik ročně.

Rozsáhlé požáry

Jde o druhý větší požár v rozmezí několika hodin ve stejné lokalitě. Od úterní noci do středy hasiči zasahovali u požáru haly a skladu s nářadím v Ledenicích na Českobudějovicku, kde plameny způsobily škodu 25 milionů korun. Obě lokality dělí vzdušnou čarou jen stovky metrů. Policie zatím mezi událostmi souvislost nevidí. „Ale neznamená to nic konkrétního, stále se pracuje se všemi verzemi vzniku požárů," uvedl jihočeský policejní mluvčí Miroslav Šupík.

Starosta Borovan na Českobudějovicku Vít Fialka (Pro Borovansko) nabádá firmy ve městě a okolí, aby zvýšily ostrahu svých objektů. Reaguje na čtvrteční požár skládky pneumatik ve firmě na jejich recyklaci v Borovanech. Nelze vyloučit, že oheň...

Starosta Borovan na Českobudějovicku Vít Fialka (Pro Borovansko) přesto nabádá firmy ve městě a okolí, aby zvýšily ostrahu svých objektů. „Ani hasiči nevylučují možnost, že by někdo mohl oheň založit úmyslně," řekl.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky požár, odpady, Českobudějovicko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zásah hasičů v Borovanech, kde začala hořet skládka pneumatik, pokračuje  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.