Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jihočech přišel o více než milion korun. Podvodníci ho přesvědčili k fiktivní investici do kryptoměn

O více než milion korun obrali muže z Táborska podvodníci, kteří mu slibovali výhodnou investici do kryptoměn. Podle policie se podobné případy velmi často opakuji. Policie proto apeluje na veřejnost, aby dodržovala jednoduchá pravidla, jejichž dodržováním nedají lidé podvodníkům šanci.

Průběh podvodu je vždy jako přes kopírák. „Podvedený muž středního věku z Táborska uvěřil reklamě slibující zhodnocení úspor formou investování do kryptoměn. Zaregistroval se na inzerovaných stránkách, kde uvedl svoje kontaktní údaje a doklad totožnosti. Posléze byl kontaktován prostřednictvím mobilní aplikace WhatsApp několika neznámými osobami. Ti od poškozeného pod záminkou výhodné investice do kryptoměny, s možností získání bonusu, postupně vylákali vklady finančních prostředků na nákup kryptoměny,“ shrnula mluvčí policie Lenka Pokorná.

Peníze podvedený muž posílal převodem nebo prostřednictvím finanční aplikace Revolut, kterou si na jejich pokyn nainstaloval. „Při snaze vybrat si své finanční prostředky z kryptopeněženky, byl ze strany podvodníků upozorňován na to, že jsou požadované peníze zablokované a k jejich odblokování musí do své kryptopeněženky uložit kryptoměnu Ethereum, což poškozený učinil. Podvodníci peníze z jeho účtu odčerpali a tím ho připravili o více než milion korun,“ dodala Pokorná.

Podobných případů policie registruje spoustu, vyšetřování takových podvodů je ale velmi komplikované a zdlouhavé. „Ne vždy se podaří pachatele dopadnout. Dle našich zkušeností ztrácejí lidé v kyberprostoru obezřetnost a nechají s sebou často manipulovat. Bohužel konec bývá většinou stejný, jsou podvodníkem obráni o vysoké finanční částky, které skončí na neznámých účtech v zahraničí,“ doplnila Pokorná.

V případě, že se rozhodnete investovat do kryptoměn, zjistěte si na internetu o burzách veškeré možné informace a reference. Nikomu nesdělujte citlivé bankovní údaje, ani nikomu nedovolujte vzdálené připojení k vašemu počítači. Nikomu cizímu neautorizujte platby z vašeho účtu.

„Pokud se vám již něco podobného stalo nebo v budoucnu stane, věc bezprostředně oznamte na Policii ČR prostřednictvím bezplatné tísňové linky 158 nebo na kterékoliv policejní služebně a informujete svůj bankovní ústav. Zálohujte si veškerou komunikaci a následně jí předložte policistům,“ uzavřela mluvčí policie.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky kryptoměna, peníze, investice, okres Tábor, policie, podvod, WhatsApp, Revolut, Policie České republiky, Ethereum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Jitrnice jakou svět neviděl, asi z kapes neviditelných Císařových nových šatů. Čtěte také ve vláknech diskusí pod Komentáře, Glosy a další články, nyní pod článkem o demonstraci v Praze o důvodech dnešního bendozmaru.

Pondělí, 27. listopadu 2023, 12:14Odpovědět

Jan Strapina

Když je někdo s prominutím lakomý,penez chtívý čůrák,dobře mu ta,jen at tratí!!!!!!!!!!!!

Neděle, 26. listopadu 2023, 12:18Odpovědět

Jihočech přišel o více než milion korun. Podvodníci ho přesvědčili k fiktivní investici do kryptoměn  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.