Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Zámek v Protivíně zajistila policie kvůli možné trestné činnosti, uvedli Seznam zprávy

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) nechala zajistit zámek a podzámčí v Protivíně na Písecku kvůli podezření, že jsou výnosem z trestné činnosti. Jde o insolvenci společností Diversity Capital (DC), přes kterou lidé v Česku investovali stamiliony korun. S DC je obchodně zčásti propojená skupina IC Group, která chtěla zámek přestavět na sídlo malajské královské rodiny. O postupu NCOZ dnes informovaly Seznam Zprávy.

Protivínský zámek i s podzámčím nechala NCOZ na začátku ledna zajistit. Útvar vyšetřuje dění okolo IC Group kvůli podezření z podvodu, zpronevěry a neoprávněného podnikání, informovaly Seznam Zprávy. „Národní centrála proti organizovanému zločinu se uvedenou věcí zabývá. Věc je v procesním stadiu prověřování," sdělil serveru mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

Návrh, aby NCOZ zámek zajistila, podala advokátní kancelář Žižlavský. Ta zastupuje část klientů Diversity Capital. „Již dne 18. prosince jsme jménem našich klientů policii navrhli, aby zajistila zámek Protivín jakožto výnos z možné trestné činnosti. Národní centrála proti organizovanému zločinu zareagovala včas a po předchozím souhlasu státního zástupce nemovitosti zajistila a zabránila tak vkladu zástavního práva ve prospěch osob spojených s Diversity Capital," uvedl advokát Petr Veselý z kanceláře Žižlavský.

Protivínský zámek má nového majitele. Koupil ho Malajský královský fond

Malajský královský fond koupil zámek Protivín i s přilehlým parkem. Památku chce do roku 2023 zrenovovat, investice bude zhruba půl miliardy korun. Zámek se stane ubytovacím, vzdělávacím a reprezentativním prostorem majitelů, vznikne tu i hotel....

Firma The Orb Global Holding Limited, které patří opravovaný zámek v Protivíně, podala proti tomu, že NCOZ nemovitost zajistila, stížnost. Očekává, že se stížností uspěje, řekl Seznam Zprávám jednatel firmy The Orb – Chateau Protivin Josef Skalický.

Koncem roku 2021 koupily Malajský královský fond a skupina IC Group od města Protivín za 16,8 milionu Kč budovy v podzámčí a přilehlé pozemky. Fond tam chtěl investovat 150 milionů korun do kulturně-obchodního centra se 40 apartmány. V budovách bydlelo asi 60 lidí z nízkopříjmové skupiny, víc než polovině z nich sehnalo město jiné ubytování, řekl starosta Protivína Jaromír Hlaváč. Podzámčí musí firma opravit do roku 2031, jinak jí hrozí pokuta deset milionů korun. Podzámčí také nesmí prodat třetí straně bez vědomí města, řekl starosta.

„Z IC Group se mnou momentálně nikdo nekomunikuje. Minimálně půl roku jsme ohledně zámku nedostali žádnou informaci. Ale zámek je soukromá věc, my se zámkem nemáme nic společného, nikdy nebyl města," řekl dnes Hlaváč. Dodal, že zámek byl 30 let zavřený.

Zámek i s přilehlým parkem koupila IC Group na podzim 2021. Uváděla, že za ní stojí Malajský královský fond. Náklady na opravu zámku přesáhnou původně odhadovaných 500 milionů korun, sdělila loni v srpnu Věra Nagyová ze skupiny IC Group. Opravené jsou některé stropní konstrukce, celý krov, částečně vyměněná střešní krytina, uvedla loni v létě.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Malajsie, kriminalita, památky, správa, reality, Protivín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomas Petr

Za komoušů (cca 1985) probíhala kompletní rekonstrukce celého zámku.. mám za to že to měla v režii pražská PSO.. jezdili jsme tam jako haranti na letní tábory.. škoda toho místa, nakonec to spadne do ruin..

Pátek, 16. února 2024, 10:18Odpovědět

Zámek v Protivíně zajistila policie kvůli možné trestné činnosti, uvedli Seznam zprávy  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.