Počasí dnes25 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Kriminalisté měli shánět informace pro bývalého kolegu. Hrozí jim vězení

Až pět let vězení nebo zákaz činnosti hrozí policistovi a policistce z Prahy a Českých Budějovic. Podle Generální inspekce bezpečnostních sborů měli bývalému kolegovi, který se věnoval detektivním službám, zjišťovat informace, za které si měl následně brát peníze.

Informace k případu zveřejnila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) na svém webu. Podle tiskové mluvčí Ivany Nguyenové měl bývalý policista, který se věnoval detektivním službám, přes kriminalisty na objednávku zjišťovat informace o osobách. „Tyto informace měl posléze předávat osobám, které si informace „objednaly“ a inkasovat za ně finanční prostředky,“ uvedla mluvčí.

K prvnímu případu došlo v roce 2017, kdy měla policistka z Českých Budějovic minimálně dvakrát zjistit informace na osoby a jejich údaje pak předat bývalému kolegovi, který za ně dostal 23 tisíc korun.

Další incident je pak z roku 2020, kdy měl pražský policista předat bývalému kolegovi osobní údaje a informace o pohybu osoby a jejích vazbách na drogové prostředí. „Policista měl vstoupit do interního policejního systému, zjistit, v jakých spisech osoba vystupuje a její provázání s dalšími spisy. Informace měl poté vytisknout a předat bývalému kolegovi. Bývalý policista měl tyto informace předat objednateli a inkasovat za ně 100 tisíc korun,“ uvedla Nguyenová.

V únoru 2024 byli policistka a policista obviněni z přečinu zneužití pravomoci úřední osoby a přečinu neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací. Bývalý policista je obžalován z účastenství na těchto přečinech. V případě prokázání viny jim všem hrozí až pět let vězení nebo zákaz činnosti.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky krimi, gibs, policie, vyšetřování, soud

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kriminalisté měli shánět informace pro bývalého kolegu. Hrozí jim vězení  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.