Počasí dnes18 °C, zítra16 °C
Úterý 2. července 2024  |  Svátek má Patricie
Bez reklam

Při střetu vlaku s dělníky u Bělčic nebyla zajištěná bezpečnost práce, uvedla inspekce

Příčinou loňského tragického střetu vlaku se zaměstnanci Správy železnic (SŽ) na trati u Bělčic na Strakonicku bylo i nedostatečné zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví ze strany SŽ. Na závěrečnou zprávu, kterou k události vydala Drážní inspekce, dnes upozornil server Zdopravy.cz. Při neštěstí zemřeli dva pracovníci a dva byli zranění. Správa železnic na dotaz serveru uvedla, že zvýšila kontroly zaměřené na dodržování podmínek bezpečné práce.

Událost se stala loni 3. října na trati mezi Bělčicemi a Blatnou. Mistr tratí a jeden pracovník údržby a oprav tratí byli usmrcení, vrchní mistr tratí a pracovník údržby v zácviku byli zranění. Zaměstnanci se podle serveru pohybovali po trati, aniž by o tom informovali příslušné výpravčí, ti pak nemohli předat informace strojvedoucímu.

Tragická nehoda se stala v úterý dopoledne na Strakonicku. U Bělčic vlak srazil čtyři osoby. Při neštěstí dva lidé zemřeli a další dva se těžce zranili. Zdravotníci vyslali na místo nehody čtyři sanitky a dva vrtulníky. Generální ředitel Správy...

Dělníci pracovali s rázovým motorovým utahovákem a měli sluchátka. Strojvedoucí vypověděl, že je spatřil zhruba 50 metrů před střetem. Nehoda se stala v oblouku, strojvedoucí mohl podle vyšetřování vidět lidi na trati na vzdálenost nejvýše 85 metrů. Podle jízdního řádu vlak po trati jet neměl. O stažení jednotky Regionova z Březnice do Blatné rozhodl provozní dispečer, protože vykazovala poruchy.

Vyšetřování ukázalo, že zaměstnanci SŽ porušili řadu předpisů. „V souvislosti s povinností sjednávat podmínky práce na zařízení docházelo k vědomému dlouhodobému porušování stanovených technologických postupů, které jsou zásadní k zajištění bezpečnosti a ochraně zdraví osob," uvádí zpráva inspekce.

Správa železnic při pravidelném ročním školení o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci posílila část zaměřenou na postupy při práci na trati včetně testu s ověřením znalostí, sdělila serveru Zdopravy.cz mluvčí Nela Eberl Friebová. Podle ní se SŽ dál zabývá zvyšováním bezpečnosti pracovních míst, například za použití světelného výstražného terče, bezpečnostních zábran či automatického varovného systému.

.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Jihočeského kraje

Štítky ČR, nehoda, železnice, úmrtíJihočeský, Drážní inspekce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Při střetu vlaku s dělníky u Bělčic nebyla zajištěná bezpečnost práce, uvedla inspekce  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.