Počasí dnes19 °C, zítra13 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

Soud uložil podmíněný trest ženě za týrání dětí v českobudějovické školce

Soud uložil podmíněný trest na deset měsíců s odkladem na dva roky ženě za ohrožování výchovy dětí v českobudějovické soukromé mateřské škole. Podle státní zástupkyně žena děti fyzicky trestala a mimo jiné je i nevhodně oslovovala. Soud navíc obžalované zakázal na čtyři roky práci s dětmi. Dnešní rozsudek není pravomocný. Obžalovaná i státní zástupkyně si ponechaly lhůtu na rozmyšlenou.

Obžalovaná Vendula Van Der Maatová podle spisu děti fyzicky trestala, sprchovala je studenou vodou a nechávala je samotné zavřené v místnosti. „Je to společensky velmi závažná trestná věc. Rodiče svěřili děti do předškolního zařízení v dobré víře," uvedla státní zástupkyně Eva Kubičková. Původní obžaloba se týkala týrání svěřené osoby. Soud nakonec změnil kvalifikaci na ohrožování výchovy dětí. "Obžalovaná nenaplnila skutkovou podstatu (týrání). Ale ohrozila rozumový a citový vývoj dítěte,“ uvedla soudkyně Petra Kubová.

Van Der Maatová před soudem popřela, že by dětem ubližovala nebo se k nim chovala špatně. Podle obžaloby se týrání týkalo sedmi dětí ve věku od dvou do tří let, o které se žena starala v dětské skupině. Otec chlapce, který školku navštěvoval, u soudu uvedl, že u jeho syna přetrvávají následky. Chlapec se například stále bojí sprchování a při prudším pohybu někoho v okolí se rukama kryje, protože očekává, že bude udeřen. „Syn tam nastoupil v září 2021. Od listopadu jsme pozorovali, že není všechno v pořádku. Najednou nechtěl chodit do koupelny a bál se sprchování. Jakmile jsem udělal jakýkoliv prudší pohyb, tak se lekl a začal se krýt, jako když očekával, že dostane ránu. Přitom já jsem ho nikdy neuhodil. Děti jdou ve školce (ve vývoji) nahoru, u syna to bylo naopak, šel dolů,“ uvedl muž.

Státní zástupkyně uvedla, že žena děti několikrát uhodila přes ruku, ústa nebo zadek, když neposlouchaly, a posílala je samotné do oddělené místnosti, kde byly zavřené. Obžaloba uvádí, že žena děti sprchovala studenou vodou, aby se uklidnily, a jednomu chlapci i ostříhala vlasy. Van Der Maatová podle výpovědi svědků dětem někdy nadávala.

„Jednalo se o děti, které nejsou schopny se bránit a jsou odkázány na pomoc dospělých. Ve výchově nebylo postupováno tak, jak být mělo,“ uvedla Kubičková, která s ohledem na dosavadní bezúhonnost obžalované navrhovala podmíněný trest.

Děti měly být týrány v letech 2021 až 2023. Do dětské skupiny chodily i ty, které ještě nosily pleny. Podle obžaloby se několikrát stalo, že žena vrátila některé děti ve znečištěné pleně, z čehož pak měly kožní problémy. „Celé dva roky, kdy se kauza táhne, jsou u nás ve školce děti a jejich rodiče nám drží palce. Vždycky jsem se o děti starala jako o vlastní. Nic, co zde bylo řečeno, se nestalo,“ uvedla dnes Van Der Maatová u soudu. Dodala, že za celým případem stojí konkurenční organizace, do níž nastoupila žena, která s obžalovanou dříve pracovala.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, soud, školy, děti, mateřské, České Budějovice, 2.VERZE

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud uložil podmíněný trest ženě za týrání dětí v českobudějovické školce  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.