Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Z požáru v Krumlově policie podezírá zaměstnance firmy, která se o bazén starala

Jihočeští policisté začali vyšetřovat požár krytého bazénu v Českém Krumlově. Ze založení viní třiapadesátiletého zaměstnance firmy, která měla provoz bazénu na starost. V případě prokázání viny mu hrozí dva až osm let vězení nebo pokuta. Českokrumlovské školy nebo sportovní oddíly budou kvůli požáru hledat náhradní prostory pro plavání v okolních městech.

Pachateli hrozí až osm let vězení nebo pokuta

Českokrumlovští policisté začali vyšetřovat víkendový případ požáru krytého bazénu. Z jeho založení je podle nich podezřelý třiapadesátiletý muž z Českobudějovicka, který je zaměstnancem společnosti mající provoz bazénu na starost. 

„Muž si při likvidaci vosího hnízda pomocí ohně počínal tak nešťastně, že způsobil požár téměř celé plochy střechy bazénu. Škoda, kterou muž svým jednáním způsobil, byla předběžně vyčíslena na nejméně 20 milionů korun. Prověřování případu nadále pokračuje,“ uvedl policejní mluvčí Miroslav Šupík.

Muž je podezřelý ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti. V případě prokázání viny mu podle mluvčího hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od dvou do osmi let nebo peněžitý trest. 

Českokrumlovské školy budou hledat náhradní prostory

Školy a sportovní kroužky v Českém Krumlově nyní řeší náhradní prostory pro své hodiny. „Už v sobotu jsem se spojil se starostou ve Větřní, s Lipnem, chceme oslovit Frymburk. To jsou tři bazény, kde chceme domluvit náhradní výuku. Už jsem se také spojil s některými řediteli škol a dnes jim šel dopis, aby nám dali penzum těch hodin, které potřebují. A samozřejmě jim uhradíme dopravu, aby kurzy mohly dál proběhnout a děti o nic nepřišly," řekl místostarosta Českého Krumlova Dalibor Uhlíř (ČK rozumem a srdcem-Nezávislí). Náklady na dopravu by se mohly pohybovat od tisíců maximálně do desetitisíců korun.

Město bude pomáhat s uplatněním pěti plavčíků, kteří pracovali v českokrumlovském bazénu a také vedli vlastní kurzy, chtělo by je také převést na okolní plavecké stadiony. „My bychom o ně neradi přišli, stejně jako o další zaměstnance stadionu jako údržbáře, uklízečky. To už jsme také v sobotu večer řešili, zařídíme jim náhradní práci," dodal Uhlíř.

O dalším postupu se bude vedení města radí dnes. V úterý přijede projektant ohledně výstavby nového plaveckého stadionu, aby zahájili přípravné práce co nejdříve. Jak dříve řekl Uhlíř, podle odhadu by nový plavecký stadion mohl stát 400 až 450 milionů korun podle toho, jestli tam bude saunový svět, dětský svět. Postaven by mohl být nejdříve na konci roku 2027, pokud by šlo vše bez problémů.

Pro město a jeho okolí to byl jediný krytý bazén. Nejbližší je ve Větřní ve vzdálenosti 11 kilometrů. Do dalších měst, jako jsou České Budějovice, Frymburk nebo Lipno nad Vltavou, musí lidé urazit vzdálenost blížící se k 30 kilometrům. Plavecký bazén v Českém Krumlově byl nejnavštěvovanějším zařízením ve městě, ročně tam přišlo 75 tisíc lidí. Město do něj za poslední roky investovalo miliony korun, letos například za půl milionu korun vyměnilo halogenové osvětlení za úspornější LED technologii, která umožňovala zvyšovat nebo snižovat intenzitu osvětlení.

Hasičům se podařilo požár plaveckého stadionu v Českém Krumlově, s nímž bojovali od sobotního rána, zkrotit až večer kolem 21:00. Oheň už se nešíří. Podle místostarosty Dalibora Uhlíře (Český Krumlov rozumem a srdcem - Nezávislí) ale způsobil požár...

Požár českokrumlovského plaveckého bazénu začal v sobotu 7. září v ranních hodinách a hasiči s ním bojovali téměř celý den. Oheň, který vznikl pravděpodobně kvůli neodborné snaze zničit vosí hnízdo, hořel skrytě ve střešních podhledech a hasičům se jej podařilo plně lokalizovat až v sobotu kolem 21. hodiny večer. Hašení ale pokračovalo celou noc a také v neděli. V neděli ráno hasiči snížili požární poplach ze třetího na druhý stupeň. Stržena musela být střecha bazénu i její plášť.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Jihočeského kraje

Štítky ČR, požár, školy, Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z požáru v Krumlově policie podezírá zaměstnance firmy, která se o bazén starala  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.