Počasí dnes14 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 24. října 2024  |  Svátek má Nina
Bez reklam

Žena se pokusila zabít svou matku. Soud ji poslal na čtyři roky do vězení

Českobudějovický soud dnes poslal ženu za pokus vraždy její matky na čtyři roky do vězení. Obžalované hrozilo až osmnáctileté vězení. Obhájce i státní zástupce navrhovali trest pod minimální zákonnou sazbou, která je 10 let. Dnešní rozsudek není pravomocný, obžalovaná se vzdala nároku na odvolání, státní zástupce se k tomu zatím nevyjádřil.

Incident se odehrál letos 6. dubna ve Vimperku na Prachaticku. Devětačtyřicetiletá žena, který pečovala o svou osmdesátiletou matku, se ji v opilosti pokusila zabít. Přes hlavu jí přetáhla igelitový pytlík a ten utáhla elektrickým kabelem. Vše ale sama následně nahlásila na linku 112 s tím, že matku zavraždila. Myslela si, že je po smrti. 

Seniorka však útok přežila. Na konci září pak ale zemřela na selhání orgánů. Smrt ale nebyla následkem dubnové události. Jednaosmdesátiletá žena trpěla cukrovkou, měla stařeckou demenci a léčila se s maniodepresivní psychózou a schizofrenií.

Obžalovaná před soudem řekla, že její matka měla velké psychické problémy a úzkosti. Budila se podle ní v pět hodin ráno a dcera ji musela držet za ruku. „Nedokážu si to racionálně vysvětlit a velmi toho lituju. Spáchala jsem to v alkoholickém opojení a stavu zoufalosti," řekla obžalovaná před soudem.

Žena přiznala, že se pokusila ve Vimperku zavraždit svou matku, o níž pečovala

Devětačtyřicetiletá žena dnes u českobudějovického soudu přiznala, že se pokusila zavraždit svou matku. Stalo se to 6. dubna ve Vimperku na Prachaticku. Obžalovaná chtěla jednaosmdesátiletou matku, o níž pečovala, udusit. Přetáhla jí přes hlavu...

Devětačtyřicetileté ženě, která se stejně jako její matka léčí s maniodepresivní psychózou, hrozilo až osmnáct let vězení. Státní zástupce navrhnoval odnětí svobody na osm let. Žena ale před soudem přiznala vinu a nebyla dosud za nic trestána. Zohlednil také, že obžalovaná činu upřímně lituje. Žena tak má jít do vězení na čtyři roky. 

„Trest je výrazně snížený a svým způsobem výjimečný. Máme za to, že jste delší dobu byla v bezvýchodné situaci v péči o maminku, protože její nároky se zvyšovaly. Situaci jste nezvládala, ale stále zůstává závažnost vašeho jednání. Přistoupila jste k tomuto činu, čemuž předcházelo dlouhodobé zneužívání alkoholu," uvedl soudce Ondřej Kubů v odůvodnění rozsudku. Součástí rozsudku, který není pravomocný, je také nařízené ochranné ústavní protialkoholní léčení po propuštění z vězení.

Obžalovaná se vzdala nároku na odvolání, státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky soud, vražda, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žena se pokusila zabít svou matku. Soud ji poslal na čtyři roky do vězení  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.