Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hasiči bojovali s požárem skládky v Budějcích, pozemek patří mimo jiné i ministerstvu obrany

Velký požár zachvátil v úterý večer České Budějovice. V okolí Vráta se rozhořela skládka, na místo okamžitě vyrazily jednotky budějckých hasičů. Černý dým už ale mezitím stihl zachvátit stmívající se oblohu. Jak požár vznikl, ale i další podrobnosti zatím nejsou známy, šetření probíhá zástupci HZS Jihočeského kraje a Policie ČR.

Na místě bylo zjištěno, že se jedná o požár černé skládky odpadu, na které se nachází slisované balíky oblečení, koberců, pneumatiky a podobně. K události postupně vyjelo 13 jednotek požární ochrany a to jednotky HZS Jihočeského kraje ze stanice České Budějovice a Suché Vrbné a jednotky dobrovolných hasičů obcí Borovany, Rudolfov, Žabovřesky, Zliv, Dubné, Ledenice, Hluboká nad Vltavou, Hrdějovice, Lišov, Nové Homole a hasičská jednotka Správy železniční a dopravní cesty České Budějovice.upřesnila v noci zastupující mluvčí jihočeských hasičů Jana Neškodná. O situaci byli také informováni zastupující primátor města Petr Holický a hejtman Jiří Zimola.

Požár odhadli v noci hasiči na rozlohu 20x30 metrů, rozsah skládky je více než dvojnásobný, respektive 50x60 metrů. Problémem byla výška skládky, dosahovala až osmi metrů. Po desáté hodině večerní poté hasiči změnili druhý stupeň požárního poplachu na třetí. Lokalizovat se vše povedlo ve 23:22. Práce na likvidaci požáru pokračovaly celou noc. 

„Dále byla požádána o spolupráci chemická laboratoř HZS Středočeského kraje Kamenice na podrobnější měření škodlivin v ovzduší vznikající v důsledku požáru. Nasazena byla i speciální těžká technika Záchranného útvaru HZS ČR Hlučín (univerzální dokončovací stroj) se lžící, která prováděla rozhrabávání požářiště, aby mohlo dojít k uhašení jednotlivých ohnisek uvnitř skládky. Další speciální technika, která byla využita při hašení skládky je kombinovaný hasicí automobil - prášek - pěna (rok výroby 1978). Je to nejstarší akceschopná technika HZS Jihočeského kraje,“ doplnila v noci Neškodná. 

Ráno už byla skládka pod kontrolou. „Nyní probíhá likvidace, na místě zůstaly dvě jednotky požární ochrany, jedna ze Suchého Vrbného, druhá z Českých Budějovic. Každou chvíli by měla být odvolána ochranná opatření pro obyvatelstvo. Zahájily se příčiny k šetření požáru, vlastníkem pozemku je mimo jiné Ministerstvo obrany České republiky. V jaké formě, to zjistím až na místě. Jejich lidé by se poté podíleli na hasebních pracích,“ řekla Budějcké Drbně Neškodná.

Na hořící skládce spolupracovala s hasiči i Policie České republiky, Městská policie České Budějovice, lidé z Krajského úřadu Jihočeského kraje, České inspekce životního prostředí a u požáru byl i starosta obce Hůry. 

Požár nelegální skládky v Budějcích

Středa, 12. srpna 2015, 12:50

Požár nelegální skládky v Budějcích
Požár nelegální skládky v Budějcích

Štítky požár, České Budějovice, Ministerstvo obrany České republiky, Jihočeský kraj, Policie České republiky, Vráto, Suché Vrbné, Jiří Zimola, Česká inspekce životního prostředí, Borovany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milan Máchal

Hasit by to měli odpovědní úředníci, chudáci hasiči.

Středa, 12. srpna 2015, 14:20Odpovědět

Milan Máchal

Kdepak jsou Ti všichni zelení a slavný referát životního prostředí - ten umí jen rozdávat pokuty slušným firmám nebo takovýmto již neexistujícím subjektům.

Středa, 12. srpna 2015, 14:19Odpovědět

Hasiči bojovali s požárem skládky v Budějcích, pozemek patří mimo jiné i ministerstvu obrany  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.