Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Seznamte se s hipstery, novými tahouny ekonomiky

Vyspělé ekonomiky dostávají nový růstový impulz od lidí, od nichž by to ještě před deseti lety nikdo nečekal. Díky nim se zejména hlavní města ve statistikách ekonomického růstu „trhají ze řetězu“ ve srovnání se zbytkem národních ekonomik. Zprvu byli vnímáni jako jedinci s originálním módním výstřelkem rebelující proti stávající silně materialistické kultuře budící tu úsměv, tu nepochopení, nyní se však stávají objektem pro seriózní ekonomickou analýzu. Je to tak, hipsteři dobývají svět.

A to dokonce tak, že „jejich“ ekonomika dostala svůj vlastní název: Flat White Economy. Označení je odvozeno od kávového nápoje, který je pro hipstery zejména v Londýně charakteristický. Stejný titul pak dostala i kniha od britského ekonoma Douglase McWilliamse z think-tanku Centre for Economics and Business Research, v níž je tento nový ekonomický fenomén důkladně analyzován. Nejde samozřejmě o nápoj samotný (mimochodem jedná se o kávu s mlékem, něco mezi cappuccinem a caffè latte, jen menší), ale spíše o životní styl, který je pro Flat White Individuals typický.

Na míru střižené drahé obleky, drahé košile, hedvábné kravaty bankéřů vystřídaly slim-fit kalhoty, košile s motýlkem a ohrnutými rukávy nebo rozhalenkou tak akorát, aby odhalila tetování. Ručně šité boty byly nahrazeny pestrobarevnými ponožkami a legendárními converskami, případně koženou obuví vzhledu vintage nezbytně doplněnou o barevné tkaničky. Brýle se zlatými obroučkami a diamantové hodinky u hipsterů nehledejte, zato výrazné kostěné brýle a imageové quartzky ano. Namísto ranní návštěvy holiče a spojeného s povinnou četbou deníku Financial Times jen přečísnout plnovous, popadnout laptop, iPhone, longboard či kolo a hurá do práce. Nebo za zábavou? Cílem totiž není luxusně zařízená kancelář ani korporátní vězení zvané open space office v proslulém city, ale jakákoliv kavárna plnící dva požadavky - káva a wifi. Jednotlivci z Flat White totiž odmítají dělit svůj den mezi pracovní dobu a večerní setkávání s přáteli, oni se totiž v kavárnách setkávají celý den. Je to totiž jejich práce.

A daří se jim skvěle. Aktivita Flat White je spojena zejména s moderními technologiemi - hipsteři pomáhají firmám komunikovat na sociálních sítích, pracují jako kreativci v marketingu a reklamě, konzultanti PR, vývojáři unikátních softwarů, her a aplikací do mobilních telefonů, hipsteři provozují e-shopy, radí v oblasti e-commerce či využívají znalost internetového prostředí k základům obchodování „levně koupím, draze prodám, rozdíl si nechám“. McWilliams upozorňuje, že v roce 2014 pracovalo v londýnské Flat White zhruba 220 tisíc lidí. Hipsterská ekonomika v roce 2012 přispěla k ekonomickému blahobytu Británie zhruba 7,6 % hrubého domácího produktu a podle prognóz by to kolem roku 2025 mělo být více než jednou tolik. Deník The Guardian dodává, že mezi roky 2012 a 2014 v Mekce hipsterů, tedy v okolí ulice Old Street ve východním Londýně, vzniklo 32 tisíc nových firem. To je větší číslo než v Newcastlu a Manchesteru dohromady!

Ale nejde jen o ně. Tak, jak se daří hipsterům, daří se i podnikatelům uspokojujícím jejich preference. V posledních třech letech nebývale kvete sektor služeb pro tuto klientelu - butiky a obchody s oblečením a obuví vznikají jako houby po dešti, sdílené kanceláře se základními službami pro start-upy nestačí vyřizovat poptávkové formuláře, tetovacím salonům se prodlužují objednací lhůty a kavárny praskají ve švech. Mezi lety 2007 a 2014 se v konzervativní Británii proslulé pitím čaje zvýšila konzumace kávy o neuvěřitelnou polovinu, zatímco konzumace šampaňského se o čtvrtinu snížila. Již zmíněné Old Street je považováno i za centrum současného umění, především graffiti - dokonce sem již několikrát zavítal slavný Banksy nebo Jean-François Perroy, známý jako Jef Aérosole.

Velkou výzvou, kterou bude muset Flat White Economy v příštích letech řešit, je především růst cen související s ekonomickým růstem v oblastech, kde hipsteři žijí a pracují. Již nyní dochází ve východním Londýně k dramatickým nárůstům cen bydlení - mezi lety 2009 a 2014 se například v lokalitě kolem Old Street ceny bytů zdvojnásobily. Vyrovná se s tím rostoucí kupní síla? McWilliams dochází k tomu, že je to hipsterům v podstatě jedno. Pokud ano, růst bude pokračovat. Pokud ne, poslouží realitní bublina v oblíbených lokalitách jako impulz k tomu, aby se tahouni Flat White Economy přesunuli i do jiných oblastí Londýna nebo jiných měst Velké Británie. Tam budou vznikat nové kavárny a v těch kavárnách nové start-upové projekty, které pomohou táhnout britskou ekonomiku.

Napsal Aleš Rod

Štítky ekonomika, Londýn, kavárna, káva, Velká Británie, Jef Aérosol, Old Street, Mekka, Manchester, Newcastle upon Tyne

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Seznamte se s hipstery, novými tahouny ekonomiky  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.