Počasí dnes26 °C, zítra21 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Olympijský park Rio-Lipno 2016 je týden od svého otevření, práce na něm jdou do finiše

Už jen týden zbývá do slavnostního otevření Olympijského parku Rio-Lipno 2016 u největší přehradní nádrže v České republie. Přestože bude areál středem veškerého dění, sportoviště během olympijských her nabídnou i okolní města. Na obhlídku před samotným zahájením přijel na místo i předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Vůbec poprvé byla idea přiblížit divákům olympijské hry realizována v Londýně, kdy Český olympijský dům slavil neobvyklý úspěch. O dva roky později se v Praze na Letné otevřel Olympijský park Soči-Letná 2014, kde mohli diváci přijít sportovcům fandit, ale i vyzkoušet si nejrůznější možné zimní sporty. „Bylo to označováno jako megalomanská akce, ale nám tam přišlo za sedmnáct dní 400 tisíc lidí,“ zmínil Kejval.

Na základě toho se Český olympijský výbor rozhodl i v tomto roce s nápadem pokračovat. Za týden se proto u lipenské přehrady otevře Olympijský park Rio-Lipno 2016. „Chtěli jsme, až odsud odejdeme, aby toho po nás co nejvíce zůstalo. Od začátku bylo zachování příležitostí pro sportování pro turisty a obyvatele Lipenska jedna z hlavní věcí,“ podotkl Kejval.

Během tiskové konference bylo v Horní Plané podepsáno i memorandum, které Český olympijský výbor zavazuje k minimální ekologické zátěži při provozu Olympijského parku Rio-Lipno 2016. „Když se ochránce přírody dozví, že na chráněném území má být olympijský park, tak se opotí. Ale musím říct, že s tak ekologicky zaměřeným přístupem, jaký předvádí Český olympijský výbor, se setkáváme poměrně málo. Záhy jsme se velice rychle domluvili,“ řekl ředitel Správy Národního parku Šumava Pavel Hubený.

Za sedmnáct dní, kdy bude Olympijský park Rio-Lipno 2016 otevřen, si budou moci návštěvníci vyzkoušet téměř padesát olympijských i neolympijských sportů. A to nejen v samém srdci parku, ale také na jiných sportovištích v okolních obcí u lipenské přehrady. Chybět má pouze gymnastika a zápas. Některé sporty budou k dispozici po celou dobu konání, jiné jen pár dní. Program se snaží kopírovat harmonogram olympijských her.

Práce v Olympijském parku Rio-Lipno 2016 jdou momentálně do svého závěru. Slavnostní otevření je připraveno na 5. srpna. V 16 hodin se park otevře zájemcům, hlavní program, během kterého zahraje kapela Portless, začne v 19:00. Symbolickou tečku obstará audiovizuální show Circle v lipenské marině.

Sportovní vyžití pro zájemce bude možné od 6. srpna. Hlavním dějištěm bude samotný park na Lipně, stanoviště však budou i na jiných místech – ve Frymburku, Horní Plané, Přední Výtoni, Loučovicích, Vyšším Brodě – kde půjde okusit atletiku, veslování, softball, baseball, ragby, cyklistiku a další sporty. Sportoviště budou otevřena od 10 do 18 hodin, na Lipně v parku do 21 hodin. Samotný Olympijský park Rio-Lipno 2016 se zavírá ve 22 hodin. Očekává se, že se denně v parku objeví desítky tisíc návštěvníků.

Díky realizaci tohoto projektu vzniklo například v Černé v Pošumaví nové jachtařské molo, 7. srpna zase Eva Samková pokřtí novou pumptrackovou dráhu v Lipně nad Vltavou. Pět dní nato se v Loučovicích odehraje exhibiční fotbalový zápas mezi stříbrnými medailisty z evropského šampionátu v roce 1996 a výběrem SK Dynamo České Budějovice „35“. Skvělým počinem Českého olympijského výboru by pak mělo být přivezení první várky olympioniků z Ria, kteří by na Lipno měli dorazit po příletu 16. srpna. Kompletní program nabízí web Olympijského parku Rio-Lipno 2016, kde si už mohou lidé rezervovat jednotlivá sportoviště.

Olympijský park Rio-Lipno týden před otevřením

Pátek, 29. července 2016, 19:25

Olympijský park Rio-Lipno týden před otevřením
Olympijský park Rio-Lipno týden před otevřením

Foto Jan Luxík

Štítky olympijský park, olympijské hry, Český olympijský výbor, sportoviště, Jiří Kejval, Vodní nádrž Lipno, sport, Londýn, Praha, Horní Planá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Daniela Kysela

neni o o stat ja na lipne bydlela a myslim ze to nebude zas tak akcni jak si kazdej mysli a predstavuje

Pondělí, 1. srpna 2016, 06:27Odpovědět

Olympijský park Rio-Lipno 2016 je týden od svého otevření, práce na něm jdou do finiše  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.