Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zaběhají si v České Kanadě a pomůžou Lucince. Na trať se vydají i finalistky Maturantky Roku

Běžci se opět vydají Českou Kanadou. Druhý ročník benefiční akce se uskuteční v sobotu 17. června v Nové Bystřici. Pořadatelé běhu, kteří podporují rodinu jedenáctileté Lucie trpící závažným neurodegenerativním onemocněním, výtěžek ze startovného věnují na nákup speciálního sedacího systému, který dívce umožní správné držení těla. A Českou Kanadou poběží i finalistky Maturantky roku 2017.

Po úspěšném prvním ročníku Běhu Českou Kanadou, který se konal loni v červnu, kdy do Nové Bystřice zavítalo více jak 120 závodníků, se pořadatelé rozhodli pokračovat a uspořádat další benefiční běh. „Loni se díky slušné účasti závodníků a mobilní aplikaci EPP – Pomáhej pohybem od Nadace ČEZ podařilo sehnat prostředky na nákup sedacího systému pro nemocného Honzíka Šánu. Je fantastické vidět, že lidé opravdu chtějí pomáhat, to pro nás bylo velkou motivací k uspořádání dalšího ročníku,“ uvedl hlavní pořadatel závodu Tomáš Kamas s tím, že na organizaci akce se podílí asi čtyřicítka dobrovolníků.

Aktéři běhu přispějí na speciální sedací systém 

Pořadatelé z Atletického oddílu TJ Nová Bystřice a město Nová Bystřice se v letošním roce rozhodli podpořit jedenáctiletou Lucinku Sukovou z Jindřichova Hradce, které byla v jednom roce diagnostikována metabolická porucha jménem Canavanova choroba. Jedná se o velmi vzácné a závažné neurodegenerativní onemocnění s nepříliš příznivou prognózou. Holčička je vývojově na úrovni dvouměsíčního dítěte. Neudrží hlavu, neumí chodit, sedět ani se sama otočit. 24hodinová péče o ní je velice náročná. 

„Lucinka v současné době navštěvuje 4. třídu Základní školy speciální v Jindřichově Hradci, kde se jí velice líbí a je spokojená. Její onemocnění provázené neschopností kontroly hlavy a těla jí neumožňuje sed v běžné polohovací židličce. Problém může být vyřešen sedacím systémem Jay-fit s pelotami a speciální opěrkou hlavy, který jsme měli možnost vyzkoušet u Honzíka Šány, a který bychom rádi pořídili do školy i Lucince,“ vysvětlila maminka Lucinky Alena Suková. Cena systému převyšuje 100 tisíc korun.

Tomáš Kamas přiblížil, jakým způsobem se pořadatelé pokusí finanční částku potřebnou k zakoupení sedacího systému vybrat: „Stejně jako loni věnujeme rodině výtěžek ze startovného. To znamená, čím více závodníků se přihlásí, tím více peněz nasbíráme. Dále Město Nová Bystřice bylo úspěšné s žádostí o zařazení projektu do mobilní aplikace EPP – Pomáhej Pohybem od Nadace ČEZ.“ Projekt pro Lucinku bude spuštěn několik dní před závodem a každý uživatel aplikace jej může podpořit tím, že mu věnuje body nasbírané pohybovou aktivitou.

Pořadatelé připravili dvě trasy i doprovodný program

Start závodu je 17. června v 17:00 hodin v městském parku v Nové Bystřici. Pro běžce jsou připraveny dvě tratě - 6,5 a 10,5 kilometru. Do závodu je třeba se předem registrovat. V den závodu se mohou zájemci registrovat nejpozději do 15:00 hodin a startovné uhradit v hotovosti na místě.

Už teď je jasné, že ve startovním poli nebudou chybět finalistky Maturantky Roku 2017.

Bližší informace včetně propozic závodu jsou k dispozici na webových stránkách Nové Bystřice. Běh Českou Kanadou je akce pro celou rodinu. Pro nejmenší závodníky pořadatelé připravili dětské závody a zábavný doprovodný program. Do hlavního závodu v obou distancích se mohou přihlašovat muži i ženy v kategoriích do 40 let a nad 40 let. Akce bude završena večerní zábavou s živou hudbou pro všechny sportovce i fanoušky.

Tisková zpráva | Foto Jan Luxík, archiv Běhu Českou Kanadou

Štítky běh, benefice, maturantka, Kanada, pomoc, Lucie, Bystřice, Česká Kanada, Nová Bystřice, nemoc, rodina, ČEZ, Jindřichův Hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zaběhají si v České Kanadě a pomůžou Lucince. Na trať se vydají i finalistky Maturantky Roku  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.