Počasí dnes31 °C, zítra25 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Jihočeská Olympiáda dětí a mládeže zve návštěvníky na velkolepé zahájení po širým nebem

Malá Paříž, tak přezdívají zástupci Jihočeského kraje a Českých Budějovic slavnostnímu zahájení letošního ročníku Olympiády dětí a mládeže. To se uskuteční v neděli 23. června na Náplavce u Dlouhého mostu v Českých Budějovicích. Přihlížejícím nabídne rozmanitý program, v kterém nebudou chybět nástup krajských výprav s vlajkonoši, vztyčení olympijské vlajky, zapálení ohně nebo hudební koncerty.

"My říkáme Olympiádě dětí a mládeže Malá Paříž. Přesně v tomhle duchu jsme k organizaci přistupovali. Kdo někdy chtěl zažít zahájení velké olympiády, tak teď má možnost v Českých Budějovicích. Historicky poprvé je zahajovací ceremoniál otevřen široké veřejnosti. Jihočeši i návštěvníci olympiády, tedy krajské výpravy a jejich doprovody, uvidí program, který je svou silou a velikostí hoden zahajovacího olympijského ceremoniálu. Průvod přejde po mostě přes řeku Vltavu, protože voda je živel, který náš kraj identifikuje," řekl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Na jihu Čech se tato olympiáda koná podruhé, první byla v roce 2009.

Slavnostním ceremoniálem provede návštěvníky televizní moderátor Daniel Stach. Mladí sportovci si následně budou moci užít koncert Adama Mišíka a kulturní program je připravený také pro veřejnost. Od čtvrt na deset zahraje Jihočeské filharmonie a večer ukončí multimediální show Circles.

Medailové ceremoniály budou každý den

První medailový ceremoniál proběhne už v pondělí 24. června od 19 hodin, a to na stejném místě, jako slavnostní zahájení, tedy na Náplavce u Dlouhého mostu. Před samotným ceremoniálem vystoupí v 18 hodin Tereza Mašková, po něm pak ve 20:30 bude mít koncert i Ben Cristovao.

Další dny se budou cenné kovy předávat od 18 hodin na Výstavišti v Českých Budějovicích a ve čtvrtek pak bude na medailový ceremoniál navazovat slavnostní závěrečný ceremoniál, který odstartuje ve 21 hodin.

Zátěžová zkouška pro rok 2028

Vedle medailových ceremoniálů to však na Výstavišti bude žít pořád. “Vyroste zde také Olympijský dům plný doprovodných aktivit i s místem pro odpočinek. Jeho pulzujícím centrem bude pavilon R1. Sportovci si užijí zábavu ve volném čase, zveme však i veřejnost, školy a školky, vstup je pro všechny zdarma. Otevřeno bude od pondělí do čtvrtka,” popsal místopředseda Českého olympijského výboru Filip Šuman.

Olympiáda dětí a mládeže bude velkou zátěží také pro město České Budějovice, které počítá s tím, že sportovní akci navštíví desítky tisíc lidí. „Díky olympiádě máme příležitost vyzkoušet si, jak to zvládneme v roce 2028, kdy se České Budějovice stanou Evropským hlavním městem kultury. Předpokládáme, že na olympiádu se letos přijede podívat až třicet tisíc návštěvníků,“ sdělila primátorka krajského města Dagmar Škodová Parmová.

Medaile odkazují ke sportu i historii kraje

Mladí sportovci se na olympiádě utkají o získání medailí, které navrhla studentka Střední uměleckoprůmyslové školy Bechyně Klára Kochová. “Návrh jsem tvořila do kulatého tvaru připomínající míč. V první vrstvě je pět listů, tím odkazuji na Rožmberskou růži. Uvnitř míče jsou barvy Jihočeského kraje,” popsala. Slavnostně je vodou z Vltavy pokřtila kajakářka a juniorská mistryně světa i Evropy Kateřina Švehlová.

“Výběr návrhu medaile byl pro nás opravdu nesmírně důležitý. Když jsme viděli návrh od Kláry Kochové, ihned nás zaujalo, jak citlivě a kreativně dokázala spojit sportovní motiv s regionální symbolikou. Je vždycky inspirativní vidět, jak mladí umělci dokážou přinést nový pohled na tradiční prvky a vytvořit něco, co osloví širší publikum,“ říká náměstek hejtmana pro oblast sportu Pavel Klíma.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jihočeský kraj, Tomáš Souček

Štítky Olympiáda, Olympiáda dětí a mládeže, Jihočeský kraj, sport, děti, mládež

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeská Olympiáda dětí a mládeže zve návštěvníky na velkolepé zahájení po širým nebem  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.