Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dynamák Jáša byl na další stáži. Testoval ho dánský Midtjylland

Současný mistr dánské Superligy – FC Midtjylland – byl v uplynulém týdnu hostitelem pro beka budějckého SK Dynamo Mikuláše Jášu. Po stáži v portugalském Sportingu Lisabon se mladý obránce a reprezentant podíval i do další země. „Úroveň v Midtjyllandu byla vyšší než v Portugalsku,“ říká.

Mikuláši, naposledy jsme si povídali po vaší stáži v Portugalsku. Kde se vzala nabídka do Dánska?
Myslím, že tomu hodně pomáhají starty v reprezentaci a právě předchozí stáž ve Sportingu. Pak samozřejmě dorostenecká liga, která je pod dohledem mnoha agentů ze světa. Nejvíce jsou sledovány zápasy proti Spartě nebo Slavii.

Portugalsko zpětně hodnotíte jako přínosné?
Jsem moc rád, že jsem měl tu možnost vyzkoušet si, jak to funguje v zahraničí. Díky zkušenostem ze Sportingu se mi do Midtjyllandu odjíždělo snáz, protože jsem věděl, co mě asi tak bude čekat. Kromě fotbalu, který je v obou akademiích na veliké úrovni, jsem zlepšil angličtinu a naučil se i základní fráze v portugalštině a dánštině.

A po fotbalové stránce?
Viděl jsem, na čem všem je ještě potřeba zamakat, abych mohl jednou hrát dospělý fotbal na profesionální úrovni. Spousta kluků byla výkonnostně přede mnou. Pobyty v cizích zemích mi taky pomohly v osobním životě. Když to přeženu, tak jsem byl hozený do vody a měl jsem se naučit plavat, a to v cizím jazyce.

Máte vše přes svou agenturu? Nebo si hledáte šance sám?
Ve všem mi dost pomáhá agentura Sport-Invest, čímž bych jí chtěl tímto poděkovat. Neznamená to ale, že stačí zvednout telefon, domluvit se na určitém datu a stáž je domluvená. Takhle to ve Sport-Investu nefunguje. Stáž si musíte vydřít sám a až po zájmu klubu, který by si vás chtěl otestovat, se začne Sport-Invest více zajímat a zjišťovat vše potřebné.

Když jste dostal šanci vyrazit do Midtjyllandu, nezaváhal jste? Přeci jen pro českého diváka možná není Dánsko až tak zajímavé.
Vůbec ne, právě naopak. Bez váhání jsem nabídku přijal a hned jsem si na internetu hledal informace o dánském velkoklubu.

Jak na vás tamní prostředí působilo?
Už když jsme projížděli hlavní branou do akademie, byl jsem nadšený. Midtjylland je poměrně mladý klub, založený až roku 1999, takže všechno je tam moderní. Moc mě potěšilo, že všichni, ale opravdu všichni v Dánsku, umí mluvit perfektně anglicky. Dokonce i s uklízečkou jsem se bavil. To byl obrovský rozdíl oproti stáži ve Sportingu. Dalším velkým rozdílem je počasí. Teploty se pohybovaly okolo 0 stupňů a foukal silný studený vítr, ale na to se myslím dá zvyknout.

Můžete zázemí srovnat s Dynamem?
Hodně těžko. V Budějovicích máme parádní zázemí, hřiště jsou tady skvělá, máme i regeneraci. V Midtjyllandu ji vůbec nemají. Moc se mi ale líbí, že v Midtjyllandu žijí kluci pohromadě v akademii. Společně mají snídani, oběd i večeři. Když jsme se jeli podívat na zápas Evropské ligy, naložil nás autobus před akademií a všechny nás dovezl na stadion.

V klubu působí například i Václav Kadlec. Kontaktoval jste ho před přijetím stáže a sbíral informace? Nebo s Filipem Novákem?
Filip Novák je zastupován stejnou agenturou jako já, takže věděl, že přijedu. Předtím jsme si ale nepsali. Ani s Václavem Kadlecem. Měl jsem ale možnost si s klukama potřást pravicí a chvilku si s nimi popovídat. Oba dva ke mně byli moc milí a nabízeli mi pomoc. I z toho jsem se snažil vzít si ponaučení.

Srovnejte stáž v Portugalsku a v Dánsku.
Myslím si, že v Dánsku jsou lepší fotbalisti. Náročnost tréninků byla taky o mnohem vyšší než v Portugalsku. Hodně jsem právě ocenil, že místní uměli anglicky. O to byla pro mě stáž jednodušší. Po ukončení stáže si mě vzal trenér U17 stranou a celý můj pobyt mi podrobně zhodnotil. Pochválil, jak jsem ke stáži přistoupil, ocenil schopnost mluvit anglicky, ale i rozumně kritizoval fotbalovou stránku. Mám toho dost co zlepšovat.

Po konci stáže jste se opět zapojil do přípravy Dynama?
Ano. Pokračuji s kategorií U19. Momentálně v týmu řádí příušnice a kvůli nim se nám odložilo venkovní utkání proti Slavii. Vrátil jsem se v pátek.

V Dánsku jste sledoval zápas EL Midtjylland – Manchester United. Jaký byl?
Atmosféra byla úžasná. Stadion byl doslova k prasknutí. Byl plný lidí. Seděli jsme hned u hrací plochy, takže jsme všechno viděli pěkně zblízka. Fanoušci řvali z plných sil, a když padl druhý gól, byli k nezastavení. Zážitek na celý život.

Zklamal vás výkon velkoklubu z Manchesteru?
Nezklamal. Manchester se nenachází v nejlepší formě a Midtjylland neměl v zápase co ztratit. Navíc je hnala ta obrovská podpora v zádech. Midtjylland zaslouženě vyhrál po hodně slušném výkonu.

Co jarní část? Jaké máte osobní cíle?
Po podzimní části jsme skončili s dorostem U19 na 10. příčce, ale rozdíl mezi desátým a pátým místem je bodově minimální. Máme silný tým na to, abychom se o lepší pozice poprali. Samozřejmě Spartu, která má náskok 20 bodů, už nedohoníme.

Jaká je šance, že byste mohl třeba do Midtjyllandu přestoupit?
To sám nevím. Nejsem si jistý, ale myslím si, že pro Dánsko se už uzavřelo přestupové okno, takže kdyby Midtjylland projevil zájem, mohli by si mě stáhnout až do nové sezony. Všechno má na starosti agentura, která je neustále s dánským velkoklubem v kontaktu.

Autoři | Foto Archiv Mikuláše Jáši

Štítky Mikuláš Jáša, Dynamo, Portugalsko, Sporting Lisabon, Dánsko, Midtjylland, Sport Invest, Sporting CP, FC Midtjylland, Ruská superliga ledního hokeje, fotbal, Manchester United FC, Václav Kadlec, Filip Novák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dynamák Jáša byl na další stáži. Testoval ho dánský Midtjylland  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.