Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

České Budějovice dají fotbalové akademii Dynama šest milionů korun

Město České Budějovice dá fotbalové akademii druholigového klubu SK Dynamo České Budějovice mimořádnou dotaci šest milionů korun. Rozhodli o tom zastupitelé. Akademií projde podle plánů klubu 300 dětí ročně ve věku od pěti do devatenácti let. Roční rozpočet akademie je 22,5 milionu korun, z toho tři miliony by měl dát Jihočeský kraj, stejnou sumu Fotbalová asociace České republiky (FAČR).

Poskytnutí neinvestiční dotace na pokrytí nákladů akademie při SK Dynamo schválilo 31 z přítomných zastupitelů, tři se zdrželi. Fotbalové akademie má deset klubů v České republice, z toho osm prvoligových, z druhé ligy kromě Budějovic už jenom Pardubice. Akademie Dynama navazuje na Jihočeskou fotbalovou akademii Karla Poborského, která měla roční rozpočet jedenát milionů korun.

„Zdvojnásobili jsme rozpočet a podepíše se to na zabezpečení podmínek dětí a na tom, kdo je bude vést. Doteď je vedli nějací trenéři, úměrně podmínkám, které jsme byli schopni zabezpečit. Ale díky podpoře města a kraje se o děti budou starat profíci. Vyhledáváme lidi mimo kraj, přichází dva trenéři z Ostravy, jeden z Prahy, jeden z Pardubic. Hledáme lidi, kteří to s dětmi v těch věkových kategoriích umí, specialisty, ne takové to: zbyl nám tenhle, tak ho tam dáme," řekl generální manažer klubu SK Dynamo Martin Vozábal.

Věkové rozpětí dětí v akademii je od pěti do devatenácti let. Nyní akademie registruje 270 dětí včetně dívek, s profesionalizací podmínek se nábory zvětší a Vozábal předpokládá, že to bude přes 300 dětí. Klub bude dělat i kroužky pro tříleté a čtyřleté, vznikne i sekce předškoláků.

Z ročního rozpočtu akademie ve výši 22,5 milionu korun půjde 11 milionů na platy. Někteří opoziční zastupitelé kritizovali výši částky a upozorňovali, že Jihočeský kraj přislíbil akademii poloviční částku, než kterou přispěje město. Zástupci klubu i někteří členové koalice upozornili na to, že klubové akademie by měly nahradit zaniklá střediska vrcholového sportu.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky fotbal, sport, příspěvek, dotace, Dynamo, České Budějovice, SK Dynamo České Budějovice, Fotbalová asociace České republiky, rozpočet, Jihočeský kraj, FK Pardubice, Martin Vozábal, Karel Poborský, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice dají fotbalové akademii Dynama šest milionů korun  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.