Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO: Konečně. Dynamo navázalo na skvělý výkon z Letné a doma poprvé vyhrálo

Tři domácí utkání, nula bodů. Ale nálada? Skvělá. Českobudějovické Dynamo se na dohrávku 5. kola Fortuna ligy nachystalo nejlepším možným způsobem. Na půdě pražské Sparty totiž zvítězilo 4:2 a do duelu s Bohemians 1905 tak vstupovalo ve skvělém rozpoložení. To se projevilo i na jihočeském trávníku, kde svěřenci Davida Horejše dominovali a především díky skvělému závěru úvodní pětačtyřicetiminutovky mohli poprvé slavit i na Střeleckém ostrově. Vítězství 2:1 posunulo Jihočechy na 12. místo tabulky.

Počasí na bodu mrazu, trenér domácích David Horejš už ale tradičně oděn do klubové vesty. Do utkání zřejmě vstupoval s očekáváním, že jej stejně jako na Letné zahřeje přesvědčivý výkon jeho svěřenců. A Dynamo se skutečně jako první nadechlo k výraznější příležitosti. Poté, co vstoupil na hrací plochu přezutý stoper Králik, se po pěkné kombinaci dostal do zakončení Pavel Šulc. Jeho pokus však obrana Klokanů, které do středeční dohrávky vedl netradičně Erich Brabec, zblokovala. První ohrožení branky si záhy přichystali i hosté. Unikající Roman Květ v 10. minutě vyzkoušel pozornost Jaroslava Drobného, ten jeho střelu zpoza vápna vyrazil do bezpečí.

První pokus, který musel krýt hostující brankář Le Giang, si na 17. minutu schoval Petr Javorek. Zakončení slabší levou nohou ale slovenský gólman zneškodnil bez větších starostí. O poznání více práce měla o deset minut později defenziva Bohemians. Krásný lob za obranu soupeře vyprodukoval Šulc a vyzval do zajímavé příležitosti Brandnera. Celou situaci ukončila po několika odrazech až nepřesná dorážka Micka van Burena, který mířil do prázdných ochozů Střeleckého ostrova.

A nejrušněji bylo na jihu Čech v 36. minutě, když se z velmi netradiční pozice vsedě prosadil od rohového praporku až do šestnáctky Bohemians Karol Mészáros. V momentě, kdy chtěl slovenský křídelník zakončovat, jej zezadu nedovoleně zastavil Kamil Vacek a Dynamo zahrávalo pokutový kop. Míč si na penaltový puntík připravil Benjamin Čolič a poslal domácí do vedení – 1:0. A to nebylo vše. Na Střeleckém ostrově zafungovalo pověstné nedáš dostaneš. Když pokus Kamila Vacka srazil do bezpečí Martin Králik, narodil se záhy protiútok domácích. Ten po krásné přihrávce Patrika Brandnera proměnil ve 44. minutě muž prvního poločasu Karol Mészáros – 2:0. Jeho branka znamenala, že domácí odcházeli do kabin s dvoubrankovým náskokem.

Drama až do samého závěru

Hvizd z píšťalky hlavního sudího utkání Ondřeje Pechance odstartoval druhou pětačtyřicetiminutovku, do které vstoupily oba celky beze změn. A nejmocnější muž na trávníku sáhl v 52. minutě poprvé ke žlutému napomenutí, které si po přerušení zajímavého protiútoku vysloužil nový kapitán Dynama Patrik Čavoš. O dvě minuty později se dostal premiérově do akce také systém VAR a Ondřej Pechanec se šel podívat na monitor. Po zhruba třiceti sekundovém rozhodování se na prázdném českobudějovickém stánku ozvalo z úst hlavního sudího: „Pouze odkop od branky.“ Krátce poté musel hasit nebezpečnou hlavičku Pražanů Jaroslav Drobný. Veterán v brance Dynama se ovšem zaskvěl i o chvilku později, když nejprve vykryl střelu Kamila Vacka, aby zabránil i dorážce dalšího hráče Bohemians.

V 59. minutě se poprvé žlutilo i na straně hostů. Za přerušení slibně se vyvíjející akce viděl kartu obránce Vondra. Smutný být však nemusel, protože o dvě minuty později slavil se svými protihráči branku. Lukáš Hůlka vyšplhal při rohovém kopu Klokanů nejvýše a snížil na jednobrankový rozdíl – 2:1. Dynamo tak mělo před sebou ještě dlouhou půlhodinu. Zejména její poslední dvě třetiny slibovaly pořádné vzrušení, protože se v 70. minutě objevil na hrací ploše český exreprezentant Tomáš Necid. A právě bývalý útočník Slavie měl krátce po svém nástupu do hry na hlavě vyrovnání. Jeho dobré zakončení ale výborným zákrokem zlikvidoval dobře reflexivním zákrokem Drobný.

Domácím příznivcům u televizních obrazovek pořádně zatrnulo, když se v 78. minutě Bohemians hrnuli dopředu. Včasný zákrok, který byl ale oceněn žlutou kartou, předvedl Maksym Talovierov. V závěru utkání se schylovalo k velmi nervózní koncovce, kterou Dynamo hodlalo uklidnit příchodem vysokého obránce Pavla Nováka, který nahradil na trávníku ofenzivně laděného Micka van Burena. I s přispěním střídajících hráčů nakonec Jihočeši přečkali téměř celé čtyřminutové nastavení u rohového praporku soupeře a na Střeleckém ostrově tak poprvé vyhráli.

Už o víkendu přicestuje na jih Čech Viktoria Plzeň. Po pražské Spartě a Bohemians to tak bude pro svěřence trenéra Davida Horejše už třetí soupeř v krátkém časovém období. Pokud však domácí naváží na své poslední výkony, mohou s kvalitním soupeřem z horních pater tabulky sehrát vyrovnané, bodově úspěšné utkání.

SK Dynamo České Budějovice – Bohemians Praha 1905 2:1 (2:0).

Branky: 38. Čolič z pen, 44. Mészáros - 61. Hůlka. Rozhodčí: Pechanec - Kubr, Flimmel - Denev (video). ŽK: Čavoš, Talověrov - Vacek, Vondra, Pulkrab. Bez diváků.

Sestavy: Č. Budějovice: Drobný - Čolič, Králik, Talověrov, Skovajsa - Van Buren (89. P. Novák), Šulc (73. Valenta), Čavoš, Javorek, Mészáros (90. Mršič) - Brandner. Trenér: Horejš.

Bohemians: Le Giang - Köstl, Bederka, Vondra - Hronek, Hůlka, Vacek (68. Necid), Schumacher - Keita (88. Osmančík), Pulkrab, Květ (88. V. Novák). Trenér: Brabec.

Ohlasy trenérů:

David Horejš, trenér Dynama ČB: Rozhodl první poločas. Utkání mělo dva rozdílné poločasy. První byl z naší strany dobrý. Šli jsme do vedení. Dali dva góly. Ve druhém jsme si to zkomplikovali. Byly to nervy, byl to boj a měli jsme i štěstí a podržel nás brankář Drobný. Bylo to důležité vítězství po těžkém utkání a jsem rád, že jsme potvrdili tři body ze Sparty. V závěru zápasu měli hosté ze vzduchu sílu, ale ustáli jsme to.

Erich Brabec, trenér Bohemians Praha: Jsem zklamaný z výsledku. Pomýšleli jsme na body, nicméně jsme udělali dvě triviální chyby v obranné fázi a soupeř nás potrestal. Nazval bych to nedisciplinovaností. Budějovice jsou silné v brejku a my jim to nabídli. Ve druhém poločase jsme pak dali jen jednu branku a to bylo málo. Necid měl na hlavě gól, ale Drobný Dynamo podržel a závěr si domácí pohlídali.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Tibitanzl

Štítky dynamo, fortuna liga, fotbal, české budějovice, bohemians, praha, 1905, SK Dynamo České Budějovice, Bohemians 1905, Letná, David Horejš, AC Sparta Praha, Střelecký ostrov, trenér, 1. česká fotbalová liga, Kamil Vacek, Karol Mészáros

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Konečně. Dynamo navázalo na skvělý výkon z Letné a doma poprvé vyhrálo  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.