Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Zemřel František Cipro. Bývalý trenér budějckého Dynama

Po dlouhé nemoci dnes zemřel bývalý trenér a hráč František Cipro. „František Cipro, který, pokud mu to zdraví dovolilo, byl pravidelným návštěvníkem Edenu i po konci své aktivní pracovní kariéry. Zemřel 7. února 2023. Nezapomeneme. Čest vaší památce, mistře!“ píše se webových stránkách SK Slavia Praha, která informaci o jeho úmrtí přinesla.

František Cipro se narodil 13. dubna 1947 v Jihlavě, jeho život však byl spjat s pražskou fotbalovou Slavií, kde působil jako hráč a později jako trenér. V letech 1971 až 1980 odehrál František Cipro v sešívaném dresu 501 utkání a celkem vstřelil 41 branek.

„Začal jsem v útoku mezi Frantou Veselým a Zdeňkem Klimešem. Pak přišel trenér Rýgr s tím, že budeme hrát 4–3–3 a přesunul mě do zálohy. Dlouho jsme se tam střídali jen čtyři. Josef Jebavý, já, Zdeněk Klimeš a Jiří Grospič, který alternoval i v obraně. Pak skončil Bohouš Smolík a nebyl levý bek. Zkoušeli tam asi tři alternativy, až přišel trenér Jareš a povídá: ‚Franto, zkus to ty.‘ Po dvou zápasech ke mně přišel a suše sdělil: ‚Zůstaneš tam.‘ A zůstal jsem tam opravdu až do konce hráčské kariéry. Přibyla vlastně jen kapitánská páska. Později se mi to při trénování hodilo,“ cituje Cipra web pražské Slavie.

Kapitánem byl František Cipro tři roky, v roce 1974 se Slavií získal Český pohár a sešívané vedl jako trenér celkem třikrát. Poprvé v letech 1995 až 1997. V sezoně 1995/1996 dovedl Slavii k titulu, v roce 1997 s ní získal domácí pohár. Slavia se pod vedením Cipra probojovala v roce 1996 do semifinále Poháru UEFA.

„Já jsem vždy tvrdil, že je potřeba domácí výhry potvrzovat v Evropě. Nic víc. To platilo už tehdy. Vážil jsem si toho, že jsme to dotáhli až mezi čtyři nejlepší evropské celky ve své pohárové soutěži,“ vzpomínal František Cipro na dosud největší evropský úspěch Slavie v novodobé historii.

Podruhé Slavii trénoval v letech 1999 až 2000. Potřetí usedl na trenérskou slávistickou lavičku po propuštění Karla Jarolíma 30. března 2010 a mužstvo Slavie vedl do konce sezony 2009/2010, kdy zároveň zastával v klubu pozici hlavního skauta. 

Cipro si několikrát vyzkoušel také angažmá na jihu Čech. Budějcké Dynamo trénoval v letech 2005 až 2007, později také v letech 2011 až 2012. 1. března 2015 se stal znovu trenérem Českých Budějovic, když ve funkci vystřídal Luboše Urbana. Ovšem zachránit tým v nejvyšší soutěži se mu nepovedlo. Tým vedl i ve 2. lize. Ale kvůli špatným výsledkům byl v říjnu 2015 odvolán.

Před stadionem Slavie v pražských Vršovicích je pietní místo, kde na legendu sešívaných mohou fanoušci zavzpomínat. Pietní místo zájemci najdou vstupu do Slavia Museum před Edenem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pavel Kacerovský

Štítky František Cipro, trenér, SK Dynamo České Budějovice, SK Slavia Praha, Stadion Eden, Zdeněk Klimeš, FC Vysočina Jihlava, UEFA, Slavia Museum, Karel Jarolím

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel František Cipro. Bývalý trenér budějckého Dynama  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.