Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dynamo je starší o pět let. Badatelé objevili nové důkazy, které ukazují na založení v roce 1900

Fotbalové Dynamo je o pět let starší. Jihočeští badatelé Michal Průcha a Zdeněk Zuntych to odhalili při několikaleté tvorbě knihy Zlaté okamžiky českobudějovického fotbalu, která pojednává o kompletní historii fotbalu v Českých Budějovicích. Podle jejich poznatků byl klub založen 2. března 1900.

„Tímto se Dynamo stává třetím nejdéle fungujícím prvoligovým klubem,“ říká majitel klubu Vladimír Koubek. Staršími prvoligovými kluby je tedy pouze Slavia a Sparta.

„Kořeny organizovaného fotbalu v době Rakousko-Uherské monarchie sahají na úplný začátek minulého století. Při přípravě na knize jsme odhalili v dobovém tisku, že k založení prvního fotbalového mužstva ve městě, Sportovního klubu České Budějovice, došlo již 2. března 1900. Tedy o plných pět let dříve, než se dosud uvádělo,“ dodal Michal Průcha.

Indicie ukazující na to, že byl klub založen v roce 1900, měli badatelé už dříve. Až nedávno se podařilo informaci ověřit dvěma dobovými texty.

„Těch textů, které člověku projdou rukama, jsou mraky. A tohle byly zastrčené zprávy mezi mnoha jinými. Vím, kolik jsem toho musel pročíst, když jsme dávali v roce 2005 dohromady knihu ke sto letům Dynama. Už tehdy se objevilo mnoho nových pohledů, ale až teď jsme všechna data, události a osobnosti propojili a usadili,“ uzavřel Zdeněk Zuntych.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michael Daněk

Štítky fotbal, SK Dynamo České Budějovice, kniha, SK Slavia Praha, AC Sparta Praha, Průcha, Zuntych, Koubek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dynamo je starší o pět let. Badatelé objevili nové důkazy, které ukazují na založení v roce 1900  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.