Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jiří Smrž vytáhl Táborsko na výsluní, pak skončil kvůli sporům s městem. Dnes je v radě Viktorie Žižkov

Přes čtvrt století se podnikatel Jiří Smrž věnoval rozkvětu fotbalu na jihu Čech, kde se staral o to, aby se dobře dařilo Sezimově Ústí a později Táborsku. Z 1A třídy klub dovedl až do druhé ligy. Mezi roky 2010 a 2017 se rozpočet Táborska pohyboval mezi 30 a 32 miliony, klub měl tehdy zhruba 80 partnerů. Kvůli sporům s městem Tábor však Smrž odešel. Od roku 2018 hraje jeho syn za Viktorii Žižkov, a tak se podnikatel rozhodl Viktorku podporovat prostřednictvím svojí firmy Aston, která se stala hlavním partnerem klubu a Jiří Smrž vstoupil i do dozorčí rady žižkovského klubu.

Mezi roky 2010 a 2017 se rozpočet Táborska pohyboval mezi 30 a 32 miliony, klub měl tehdy zhruba 80 partnerů

Jiří Smrž začal ve fotbale pracovat v roce 1991. „Ve svých třiadvaceti letech jsem měl jako sekretář klubu na starosti fotbalovou administraci klubu, hostování, přestupy, objednávání dopravy na venkovní utkání, organizaci domácích utkání a tak dále,“ popisuje Jiří Smrž své začátky ve fotbalovém prostředí. Tehdy působil v klubu TJ Spartak MAS Sezimovo Ústí, který hrál 1A třídu.

V roce 1997 přišel postup do krajského přeboru a v roce 2000 pak dokonce historický postup do divize. Když v roce 2004 vznikla akciová společnost SK Spartak MAS Sezimovo Ústí a.s., následoval další postup do ČFL v roce 2007. Dalším obrovským úspěchem pak byl postup do profesionálního fotbalu. Druhou fotbalovou ligu hrál klub z okresu Tábor poprvé od sestupu Dukly Tábor v roce 1989.

V roce 2011 Jiří Smrž koupil zadlužený FK Tábor, zaplatil dluhy ve výši téměř sedmi miliónů korun a v roce 2012 došlo ke sloučení fotbalových klubů Sezimova Ústí a Tábora do FC MAS Táborsko. Když sestoupilo českobudějovické Dynamo z první ligy, bylo Táborsko dokonce nejlépe postaveným klubem v jižních Čechách. Právě po sloučení klubů došlo k úpravě fotbalového stadionu v Kvapilově ulici a přestěhování 2. ligy do Tábora, kde se hraje do současnosti.

Mezi roky 2010 a 2017 se rozpočet Táborska pohyboval mezi 30 a 32 miliony, klub měl tehdy zhruba 80 partnerů. „V klubu jsem skončil v roce 2017 a důvodem byly spory s tehdejším vedením města Tábor, starostou Fišerem a panem Havránkem. Sport byl v Táboře nespravedlivě financován, když fotbalový klub hrál nejvyšší soutěž, ale dostával méně peněz než některé sporty, které hrály nižší soutěže,“ vysvětluje Smrž. „Také vedení města Tábora blokovalo výstavbu stadiónu v Kvapilové ulici a fotbal byl jediný sport, který hrál vyšší soutěž a této soutěži neodpovídalo sportovní zázemí a byl jediným sportem, který neměl městský stadion.“

„S nadsázkou říkám, že jdu ve stopách Jana Žižky, který v březnu 1420 založil Tábor, 14. července 1420 porazil Zikmunda na Vítkově“

„Dokonce to došlo tak daleko, že mého syna nevzali v Táboře do školy, musel zahájit školní docházku v Praze, a proto se celá moje rodina přestěhovala do Prahy,“ popsal Smrž svůj příchod do Prahy, kde se začal psát jeho příběh spojený s žižkovskou Viktorkou.

„Do Viktorie Žižkov jsem se dostal tak, že můj syn v osmi letech projevil přání hrát fotbal a v roce 2018 jsem ho přihlásil do Viktorie Žižkov. Tak začala moje kariéra v tomto klubu. Vždycky jsem chtěl, aby se rodiče malých fotbalistů zapojovali do financování klubů a tak jsem začal klub finančně podporovat,“ vysvětluje, jak se po skončení tehdejšího majitele Martina Loudy stala jeho společnost Aston - Služby v ekologii s.r.o. hlavním partnerem žižkovského klubu.

Tehdy Jiří Smrž vstoupil do dozorčí rady klubu. „S nadsázkou říkám, že jdu ve stopách Jana Žižky, který v březnu 1420 založil Tábor, 14. července 1420 porazil Zikmunda na Vítkově a proto se tato čtvrť jmenuje Žižkov, kde hraje klub Viktoria Žižkov,“ uzavřel Smrž.

Hlavním cílem Viktorky Žižkov byl návrat do 2. ligy, který se podařil. Dalším cílem je dosažení ekonomické a organizační stability po odchodu několika majitelů v minulých letech.


V neděli Viktoria Žizkov doma vyzvala právě Táborsko, utkání skončilo 4:1. 

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FC Viktoria Žižkov

Štítky sport, fotbal, Jiří Smrž, Táborsko, Viktoria Žižkov, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Smrž vytáhl Táborsko na výsluní, pak skončil kvůli sporům s městem. Dnes je v radě Viktorie Žižkov  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.