Počasí dnes26 °C, zítra21 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Fotbalový boss Pelta na výstavě zavzpomínal na své jihočeské angažmá

Šéf českého fotbalu Miroslav Pelta si v českobudějovickém Domě kultury Metropol nenechal ujít v týdnu zahájenou výstavu Fotbal pod Černou věží 1905 – 2015, na níž ho spolu s organizátory doprovodil předseda KFS Jan Jílek i nestor jihočeské sportovní žurnalistiky Míla Ortman.

A návštěva to byla milá. Vlivný boss totiž v sobě nezapřel fotbalové srdce. U historických fotek z té doby vzpomínal na vojnu v Jindřichově Hradci, kde za armádní klub chytal divizi. A k dobru dal zážitek z přáteláku s budějovickým Dynamem. „Prohráli jsme 5:1, první gól byl z penalty a poslední tři mi dal Urban. Ten pak pomáhal do ligy Teplicím. To jste tady měli vyhlášenou obranu. Jak se jmenovali? Melka a ten druhý? Ano, Jodl," souhlasil po nápovědě.

A nezapřel ani srdce jablonecké. To, když  procházel kolem výstavních panelů s vizitkami Josefa Frydrycha a Davida Lafaty, kteří v severočeském klubu zanechali významnou stopu. První hrál za tehdy druholigový LIAZ v letech 1969 až 1975 a v sezoně 1973/74 s ním zažil postup do ligy. A druhý za už prvoligový FK nastřílel v letech 2006 – 13 před odchodem do Sparty neuvěřitelných 88 gólů. „David, to byl fotbalista!," prohodil a bylo jasné, že útočná vozba Jablonce, vydatně před letošní sezonou posílená, legendu z Olešníka, běhající už v rudém sparťanském dresu, těžko nahradí.

A další jména jako Poborský, Němec, Drobný, Sivok pak připomněla, že z Budějc vyšla do fotbalového světa řada pozoruhodných jmen. Logicky se pak řeč stočila na nelichotivou současnost, ale to bychom už opakovali, co šéf Fotbalové asociace ČR říkal už před tím při návštěvě u hejtmana Jiřího Zimoly, s nímž podepisoval memorandu o založení fotbalové akademie. Tedy, že by českobudějovický fotbal rád viděl výš. A není samozřejmě sám.

Výstava, připravená občanským sdružením Jihočeská fotbalová, a mapující uplynulých 110 let budějckého fotbalu, trvá v Metropolu do 20. listopadu a vstup na ní je volný.

Autoři | Foto Michal Průcha

Štítky Pelta, fotbal, Miroslav Pelta, Dům kultury Metropol, Jan Jílek, výstava, David Lafata, SK Dynamo České Budějovice, FK Teplice, LIAZ a.s., Josef Frydrych

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fotbalový boss Pelta na výstavě zavzpomínal na své jihočeské angažmá  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.