Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Česká reprezentace si na univerziádě čtvrtfinále nezahraje

Český tým akademiků na Letní světové univerziádě v čínském Shenzhenu prohrál v posledním utkání základní skupiny s Itálií brankou v závěrečných minutách v poměru 0:1. Oběma mužstvům šlo o postup do čtvrtfinále - kdyby Češi vyhráli o dva góly, hráli by o medaile právě na úkor Itálie.

Z Číny se Budějcké Drbně opět přihlásil asistent trenéra Radim Kokeš s informacemi o posledních dvou zápasech. „Omlouvám se za zpoždění. Po utkání s Itálií nebyla moc nálada něco posílat…“ vysvětlil Kokeš důvod, proč vám dnes přinášíme hned dvě aktuality naráz.

Česká republika - Itálie 0:1 (0:0)

Sestava: Vršecký - Buchta, Nešpor, Rendla, Žák (Šimonovský) - Volek (Blažej), Rein, Procházka, Klasna (Schubert) - Frnoch, Nevídal (Schön). Trenér Antonín Plachý.

I v tomto utkání byli Češi lepším týmem a vypracovali si mnohem více šancí ke vstřelení gólu než jejich soupeř. Problém s koncovkou, který bývá v českých luzích standardním průvodním jevem fotbalu, však opět akademiky srážel a nakonec je poslal do bojů o 9. až 16. místo.

Trenéři poslali do začátku utkání sestavu, která splňovala ofenzivní záměr a odrážela i herní pojetí soupeře. Sice se nedařilo dostávat tolik průnikových přihrávek za obrannou linii soupeře, jak zněl záměr, přesto však již v prvním poločase přišlo pět velmi dobrých šancí Nevídala, Volka, Reina, Frnocha, Rendlův gól hlavou nebyl uznán pro údajný ofsajd, který byl opět velmi sporný. Rozhodčí později ukázali i svou neznalost pravidel, když podrážkou rozehraný roh s fintou dotknutého míče a zakončeného nebezpečnou střelou Reina nechali opakovat.

Po poločasové přestávce došlo k dalším třem střídáním (v utkání jsou povoleny čtyři), která nalila novou sílu na české kopačky. Jak Blažej a Šimonovský, tak i Schubert v útoku byli vidět, i když kombinace proti zataženému italskému bloku se netvořila optimálně. Hra stažená na tři obránce a obohacená o třetího útočníka přesto přinesla další čtyři velmi dobré gólové situace a několik dalších méně nebezpečných. Italy však stále držel výborně chytající brankář. Osm minut před koncem utkání se Italové dostali po naší ztrátě míče ve středu hřiště na polovině soupeře do rychlého brejku, který zakončil jejich záložník krásnou střelou z dvaceti metrů a brankář Vršecký byl bezmocný – 0:1.

Český tým v tomto okamžiku ztratil svou stále svítící naději, protože by musel ve zbývajícím čase vstřelit tři branky. Přesto se dohrávalo v tempu a emocích, které živili zejména italští hráči svými estrádními výkřiky a simulováním.

„Po utkání za mnou přišel asistent italského trenéra a řekl, že viděli všechna naše utkání, ve všech že jsme byli lepší, tak jak je to možné, že jsme nepostoupili?“ uvedl po utkání asistent trenéra Radim Kokeš. „Důvod je samozřejmě hlavně ten, že jsme nedali góly z více než jasných gólových příležitostí. Jestliže nás v prvním zápase srazili tři hrubé chyby a ve druhém došlo k velmi zajímavému, pro českou střídačku nepochopitelnému, vyloučení, tak dnes byl neuznaný gól opravdu jen malou kapkou, vzhledem k výše zmíněným situacím,“ dodal Kokeš.

 

Záležitost komentuje do hlubších souvislostí trenér Antonín Plachý: „Naši hráči byli ve všech třech utkáních individuálně i technicky na stejné úrovni jako soupeř, fyzicky jsme naše rivaly dokonce předčili. O taktice mluvit nechci, aby to neznělo moc samochvalně. Po přípravných zápasech v České republice, před odjezdem na univerziádu, které jsme střídavě s mužstvy z první, druhé a třetí ligy vyhráli a prohráli, se vybudovalo určité herní pojetí, které hráčů sedělo, ale ta koncovka… Ukazuje se, jak důležitá je orientace v prostoru před brankou a jak na tom jsou v tomto bodě naši hráči v současném rychlém fotbalu. Hra v rychlosti, na malém prostoru a přesto s klidem, zjevně vyžaduje výchovu již od útlých dětských let. Je hezké kombinovat na půlce, ale utkání se rozhodují před brankami,“ řekl Antonín Plachý.

„Ano, přesně tak!“ doplňuje asistent trenéra Jakub Kokštejn. „Generace dětí, které nyní začaly vyrůstat na malých hřištích, kde je mnohem více příležitostí ke kontaktu s míčem a zakončování, by na tom měly být v budoucnu v tomto směru lépe. Ti, kteří to ještě nepochopili, našemu fotbalu moc nepomáhají, byť pro něj mohou dělat tu záslužnou činnost, že trénují a vedou malé či mladé fotbalisty.“

Tyto souvislosti jsou samozřejmě důležitější, než výsledek na univerziádě, proto buďme s pokorou spokojeni alespoň s tím, že čeští fotbalisté se v Číně prezentují sympatickou fotbalovostí.

První vítězství akademiků

Další utkání hráli naši dle postupového klíče skupin proti Ukrajině, která nepostoupila dále přes Brazílii a Rusko. Ukrajinský tým byl na rozdíl od našeho týmu složen z hráčů převážně první ukrajinské ligy. Čeští fotbalisté většinou pravidelně nastupují ve druhé a třetí lize.

Česká republika – Ukrajina 1:0 (0:0)

Sestava: Vršecký - Šimonovský, Krejčí, Rendla, Klasna - Blažej (Volek), Rein, Smutný (Procházka), Peterka (Nešpor) - Schubert, Schön (Frnoch). Trenér Antonín Plachý.

Zápas proti Ukrajině byl zřejmě nejvyrovnanější, jaký česká akademická reprezentace dosud na turnaji hrála, ale přesto si opět vypracovala více příležitostí ke skórování. Rychlé přechody přes střed hřiště, které se našim záložníkům dařily častěji než v minulých utkáních, se střídaly s delšími kolmice na útočníky a s přechody do útoků po stranách hřiště. Útočná hra tak netrpěla šablonovitostí a činila Ukrajincům potíže.

V prvním poločase rozhodčí neposoudil dva fauly na pronikající české útočníky v pokutovém území jako penaltové, což se snažil kompenzovat ve druhé půli tím, že pro změnu neodpískal další jasný penaltový zákrok proti naší reprezentaci. Brankář Vršecký ani obrana se v tento moment nenechala zaskočit kuriózním nepřímým volným kopem, který rozhodčí nařídil ve vzdálenosti sedmi metrů před českou brankou.

Ve druhém poločase začali přicházet střídání a energie nových hráčů byla ve čtyřicetistupňovém vedru znát. Po sérii nedokončených akcí na obou stranách vykopl brankář Vršecký rychlý a přesný míč do rozhozené obrany soupeře a situaci tři na čtyři vyřešili naši hráči výtečně - Schön odblokoval jednoho obránce, Frnoch přeskočil druhého a prodloužil míč výborně do běhu již nasprintovanému Blažejovi, který popotáhl ještě kousek míč a z hranice pokutového území křížnou střelou skóroval.

Utkání se pak ještě více přelévalo a Češi mohli zvýšit, ale i ztratit náskok. V první minutě nastaveného času pak rozhodčí ještě vyloučil Schöna po dvou žlutých kartách za faul v obyčejném souboji na půlce. Jelikož se předtím Schönovi ani Volkovi nepovedlo skórovat, utkání skončilo výsledkem 1:0.

Vítězství posunulo reprezentaci České republiky do bojů o deváté místo. První utkání naši sehrají v sobotu proti Kolumbii.

Štítky Itálie, Česká fotbalová reprezentace, Čína, Česko, Antonín Plachý, čtvrtfinále, Šen-čen, fotbal, Ukrajina, fotbalista

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká reprezentace si na univerziádě čtvrtfinále nezahraje  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.