Počasí dnes15 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Dynamo vydřelo v deseti lidech cenné tři body

Slavné vítězství proti kvalitnímu soupeři. Tak by se dalo stručně zhodnotit klání fotbalistů Dynama s Mladou Boleslaví. Ačkoliv hostující celek měl většinu zápasu výhodu jednoho muže v poli, díky bojovnému výkonu dokázalo domácí mužstvo vstřelit rozhodující gól a získat tři body.

Stejně jako v minulém domácím utkání s Plzní a před týdnem v Brně inkasovali dynamáci rychlou branku. Už ve 4. minutě nedokázali zadáci odstavit od balonu Mirzada Mehanoviče, který se protlačil do velkého vápna a přesnou střelou k pravé tyči otevřel skóre - 0:1.

Domácí fotbalisté se však nenechali zaskočit a za pět minut vyrovnali, když se balon šťastně odrazil k nabíhajícímu Jaroslavu Machovcovi, nejlepší střelec minulé druholigové sezony dva metry za hranicí velkého vápna napřáhl a levačkou odrazem o tyčku vstřelil parádní gól na 1:1.

Zásadní moment celého utkání přišel přesně v polovině prvního poločasu. Matej Podstavek předvedl během půl minuty dva fauly za žlutou kartu a naprosto právem jej hlavní rozhodčí Proske poslal do sprch. Na to okamžitě zareagoval trenér Dynama Urban střídáním ofenzivního hráče Koreše, kterého nahradil stoper Novák.

Jenže početní nevýhoda na hřišti nebyla prakticky vůbec znát a ještě před odchodem do kabin se prezentoval pěknou hlavičkou Hora. Stejný hráč se ocitl ve stoprocentní gólové příležitosti také hned po přestávce, zcela osamocený však minul levou tyčku. Tenhle moment mohl Dynamo mrzet...

V dalších minutách se fanoušci kvalitním fotbalem nebavili. Jihočeši trpělivě čekali na brejk a Mladá Boleslav byla naprosto bezzubá. Atraktivní a nakonec i rozhodující moment přišel v 73. minutě, když Machovec odcentroval z levé strany do velkého vápna, kde hosté neuhlídali Petra Benáta - 2:1.

Mladoboleslavská snaha o vyrovnání byla v závěrečných minutách marná. O zásadnější momenty se postaral bývalý hráč Sezimova Ústí Miljan Vukadinović, v obou velkých šancí však selhal. Podruhé to ale bylo díky skvělému gólmanovi Zdeňku Křížkovi, který jeho bombu zlikvidoval.

České Budějovice tak nakonec vyválčily velmi cenné vítězství nad kvalitním soupeřem, který měl před dnešním utkáním rozhodně větší ambice.

„Skvělý, skvělý, skvělý! Před hráči smekám, mákli si. Je to vydřené vítězství a obrovsky cenné body. Všechna čest, že už ve třetím ligovém zápase jsme dokázali odvrátit nepříznivý výsledek. Po zbytečném vyloučení Podstavka to s námi vypadalo dost špatně, vyrovnaný stav jsme však udrželi. O přestávce jsme si to v klidu rozebrali a nabádali hráče, že ve druhé půli nemůžeme hosty napadat vysoko. Snahu Mladé Boleslavi jsme nakonec odvrátili a závěr poctivě odbránili,“ radoval se po vydařeném zápase trenér Dynama České Budějovice Luboš Urban.

„Do zápasu jsme vstoupili dobře, branka nám ale nepomohla, spíš naopak. Od té doby jsme přestali hrát, o vyrovnání jsme si koledovali. Samozřejmě nám nahrálo, že soupeř šel do deseti, jenže jsme byli naprosto jaloví. Do druhé půle jsme stáhli jednoho defenzivního hráče a čekali jsme, že budeme konstruktivnější a vytvoříme si nějakou slibnou šanci. Pokračovali jsme ale v našem špatném výkonu a nedokázali vůbec zakončit. Z naší strany to ale byl zmar,“ nešetřil kritikou do vlastních řad zkušený mladoboleslavský kouč Karel Jarolím.

Příští týden v pátek čeká hráče Dynama televizní utkání na hřišti Jihlavy, která se zmítá na úplném dně tabulky bez jediného bodu. Další domácí duel se bude hrát kvůli reprezentační přestávce až v sobotu 13. září od 17 hodin proti Slovácku. Ještě předtím, konkrétně v úterý 2. září, však Jihočechy čeká odložený zápas 2. kola Synot ligy v Teplicích.

SK Dynamo České Budějovice - FK Mladá Boleslav 2:1 (1:1)

Branky: 9. Machovec, 73. Benát - 4. Mehanovič. ČK: 1:0 (23. Podstavek po dvou ŽK). ŽK: 4:4 (Podstavek 2, Vošahlík, Linhart). Rozhodčí: Proske - Peřina, Vysloužil. Diváci: 2886.

SK Dynamo České Budějovice: Křížek - Klesa, Lengyel, Podstavek, Machovec - Vošahlík, Benát, Volešák, Koreš (26. Novák), Hora (87. Funda) - Linhart (71. Škoda). Trenér Luboš Urban.

FK Mladá Boleslav: Hruška - Bartl, Rosa, Smejkal (46. Magera), Bořil - Ščuk, Tavares - Mehanovič (62. M. Vukadinovič), Ďuriš, Skalák (74. Lalkovič) - Wágner. Trenér Karel Jarolím.

Štítky fotbal, SK Dynamo České Budějovice, FK Mladá Boleslav, Synot liga, 5. kolo, Jaroslav Machovec, Luboš Urban, Matej Podstavek, FC Viktoria Plzeň, Karel Jarolím, FC Zbrojovka Brno, Zdeněk Křížek, ŠKODA AUTO a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dynamo vydřelo v deseti lidech cenné tři body  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.