Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Fotbalové jaro klepe na dveře. Dynamo se bude rvát o své místo v první lize

Fotbalisté českobudějovického Dynama mají před startem jarní části sezony 2014/2015 jednoznačný cíl - udržet svou prvoligovou příslušnost. Průběžně dvanáctý celek Synot ligy, který se vrátil mezi tuzemskou elitu po ročním intermezzu, to však nebude mít ve zbylých čtrnácti duelech nijak jednoduché. Týmy ze dna tabulky mu dýchají na záda s minimálním bodovým odstupem.

„Jestli budeme na prvním nesestupovém místě, nebudu zklamaný. Mužstvo zkušenosti má, je ale otázka, jak na tom budou hráči zdravotně. Vinou časného soustředění a přístupem hráčů v zimním období, kdy se měli připravovat individuálně, jsme se potýkali během zimní přípravy s rozsáhlou marodkou. Díky novým hráčům se ale kvalita zvedá, a tak je třeba absolvovat ještě několik tréninků na přírodní trávě a budeme na jaro připraveni,“ avizoval na páteční tiskové konferenci trenér Luboš Urban.

Kádr Dynama od posledního soutěžního utkání prošel několika výraznými změnami. Profesionální kariéru ukončil kapitán Ondřej Herzán, plzeňská Viktoria si z hostování stáhla Jakuba Horu, stejně tak Slavia Praha Jana Vošahlíka, a hostování nebylo prodlouženo Štěpánu Korešovi a Davidu Brunclíkovi.

Na jaře určitě nemůžou Jihočeši počítat s Michalem Klesou, kterého čeká ještě několikaměsíční rekonvalescence po operaci kolene. Naopak do konce měsíce by mohl do hry naskočit hrdina jarní části druholigové sezony Jaroslav Machovec, ten se potýkal s vyhřezlou ploténkou.

Nějakou dobu určitě budou trenérům chybět také mladíci Jan Hála s Jiřím Fundou. „Jejich absence je pro nás hodně citelná, jsou to naši nejtalentovanější odchovanci současnosti. Během zimy absolvovali počet tréninků v řádu jednotek. A bez kvalitní přípravy se liga hrát nedá,“ ví bývalý úspěšný záložník a nyní sportovní manažer Dynama Martin Vozábal.

Novými tvářemi v budějckém dresu jsou olomoučtí Tomáš Janotka s Adamem Varadim, slovenský mladík Martin Chrien a z pražské Sparty přichází Jakub Pešek. Všichni čtyři na hostování do konce sezony. „Ano, někomu se může zdát naše počínání nekoncepční, v naší situaci nám ale nezbývá nic jiného než čekat na fotbalisty vyřazené z kádrů jiných týmů. Z těch potom vybíráme. Přestupové okno je otevřené do pátku a já věřím, že ještě jeden hráč do té doby přijde,“ doplnil hlavní kouč Jihočechů.

České Budějovice se musely v zimní přestávce při hledání posil soustředit zejména na post středního záložníka. „Ten se nám v danou chvíli podařilo zaplnit. Většinu postů nemáme zdvojenou, tak jako ostatní prvoligové kluby. Snad se nám vyhnou zranění a kluci nebudou vykartovaní. Určitými hráči jsme ale schopni je zastoupit. Až jaro ukáže, zda jsme při výběru posil měli šťastnou ruku,“ dodal ještě Luboš Urban, kterého v přípravě nejvíce mrzela porážka s druholigovými Pardubicemi, naopak ho velice těší druhé místo v Tipsport lize.

Na jaře bude kapitánem černo-bílých navrátilec Jiří Kladrubský, jenž se po operaci kolene postupně dostává zpátky do maximální zátěže. „Kondiční soustředění jsem zvládl celé, při zápasech zimní ligy jsem byl domluvený s trenéry, že o čase stráveném na hřišti budu rozhodovat sám. Dělali jsme všechno s ohledem na koleno. Když si ale pár dní odpočinulo, bez potíží jsem všechno zvládnul,“ řekl nový tahoun dynamácké kabiny, jenž v minulosti kromě Sparty Praha zářil i v dresu Slovanu Bratislava.

Klub je na prodej? Nesmysl, tvrdí významný akcionář

Zatímco se tým připravuje na těžký start druhé poloviny sezony proti Plzni, fotbalovými kuloáry se v uplynulých dnech a týdnech začala proslýchat řada nepotvrzených informací o finančních problémech, které by mohly souviset s údajnými změnami ve vlastnické struktuře Dynama.

Budějcká Drbna se proto v úterý odpoledne spojila s jedním z významných akcionářů nejúspěšnějšího jihočeského klubu Miroslavem Dvořákem, jehož jméno právě v této souvislosti zaznívalo. „Klub rozhodně neopouštím a jako akcionář ani opouštět nebudu. A že by se mělo prodávat celé Dynamo? Při každém obchodu musí být vždy prodávající a kupující, což v tomto případě není. Žádné podobné informace jako vedení klubu ani nemáme,“ uklidnil fanoušky.

Hovořilo se také o možném odchodu generálního manažera Karla Poborského z postu předsedy představenstva. Jak potvrdil mluvčí budějckého klubu Aleš Strouha, bývalý kapitán reprezentace v současné době v klubu nekončí a svou pozici zastává i nadále.

Miroslav Dvořák k tomu dodává: „V případě, že by v budoucnu nějaké organizační změny probíhaly, Karel Poborský by jako ikona Dynama měl vždy své místo ve vedení klubu,“ potvrzuje muž, jenž současně působí jako předseda správní rady občanského sdružení Fotbalová akademie Karla Poborského, které zastřešuje chod mládežnických družstev včetně provozu SCM Složiště.

Jeden z akcionářů se před startem sezony vyjádřil také k plánům českobudějovického klubu do budoucna. „Chceme využít vlastních odchovanců. Nemá smysl neustále dělat nějaká velká hostování, když to u nás tyhle hráče stejně ani nebaví. Jihočeský kádr ještě nemáme vybudovaný, takže ho zatím doplňujeme mladíky odjinud, v budoucnu ale chceme svou strategii postavit na vlastních lidech a stabilitě pěti starších hráčů,“ dává možnost nahlédnout pod pokličku Dvořák.

SK Dynamo České Budějovice - jaro 2015

Brankáři: 29 Tomáš Fryšták (1987), 1 Kamil Hajdušek (1994), 30 Zdeněk Křížek (1983).

Obránci: 13 Aleš Dvořák (1991), 3 Jiří Funda (1995), 16 Aleš Hanzlík (1987), 20 Tomáš Janotka (1982), 6 Roman Lengyel (1978), 23 Jaroslav Machovec (1986), 5 Pavel Novák (1989), 15 Matej Podstavek (1991).

Záložníci: 7 Petr Benát (1980), 12 Jan Hála (1996), 18 Martin Chrien (1995), 17 Jiří Kladrubský (1985), 19 Jakub Pešek (1993), 14 Adam Varadi (1985), 25 Ladislav Volešák (1984).

Útočníci: 27 Richard Kalod (1984), 4 Zdeněk Linhart (1994), 11 Michal Škoda (1988).

Realizační tým: Martin Vozábal (sportovní manažer), Luboš Urban (hlavní trenér), Pavol Švantner (trenér brankářů), Jaromír Plocek (kondiční trenér), Radomil Procházka ml. (kustod), Jiří Rotbauer (masér), MUDr. Martin Scheichl, MUDr. Martin Held (lékaři), Tomáš Skrbek (fyzioterapeut).

Příchody: Martin Chrien (hostování z FC Viktoria Plzeň), Tomáš Janotka, Adam Varadi (oba hostování z SK Sigma Olomouc), Jakub Pešek (hostování z AC Sparta Praha).

Odchody: Ondřej Herzán (konec profesionální kariéry), Jakub Hora (konec hostování z FC Viktoria Plzeň), Jan Vošahlík, Štěpán Koreš (konec hostování z SK Slavia Praha), David Brunclík (konec hostování z FK Mladá Boleslav).

Los jarní části sezony Synot ligy 2014/2015: Plzeň - Dynamo (21. 2.), Dynamo - Brno (28. 2.), Mladá Boleslav - Dynamo (7. 3.), Dynamo - Jihlava (14. 3.), Slovácko - Dynamo (21. 3.), Dynamo - Jablonec (4. 4.), Příbram - Dynamo (11. 4.), Dynamo - Bohemians (18. 4.), Dynamo - Hradec Králové (25. 4.), Slavia - Dynamo (2. 5.), Dynamo - Dukla (9. 5.), Ostrava - Dynamo (16. 5.), Dynamo - Sparta (23. 5.), Liberec - Dynamo (30. 5.). Hrací dny se můžou změnit po nominaci na televizní utkání.

Štítky fotbal, SK Dynamo České Budějovice, sezona 2014/2015, jarní část sezony, jaro, trenér, 1. česká fotbalová liga, FC Viktoria Plzeň, AC Sparta Praha, Luboš Urban, SK Slavia Praha, Karel Poborský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fotbalové jaro klepe na dveře. Dynamo se bude rvát o své místo v první lize  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.