Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ligová rozlučka s rokem 2014 vyšla fotbalistům na jedničku

Povedenou tečku za podzimní částí fotbalové Synot ligy udělalo v pátek večer před zraky několika stovek promrzlých diváků Dynamo České Budějovice. Průběžně pátý tým tabulky ze severočeských Teplic dokázali Jihočeši zlomit po přestávce a svůj triumf potvrdili minutu před koncem z penalty.

Na první zajímavější akci se čekalo až do 15. minuty, kdy Hora zahrával standardní situaci ze zajímavé pozice poblíž šestnáctky, vzdálenější tyčku ale minul možná o metr. Za pět minut stejný hráč kopal roh do vápna přímo na hlavu Nováka a jeho zajímavý pokus o zem musel Grigar zneškodnit.

Vyrovnaný a divácky nepříliš zajímavý fotbal mezi vápny oživila až po více než půlhodině hry první velká šance Teplických. Křížek vyrazil po jedné střele hostů balon k Litsingimu, jeho rána ale naštěstí pro domácí letěla nad prázdnou branku.

Velký vzruch vidělo publikum hned na začátku druhé půle. Nejdřív se Křížek vytáhl proti ráně Jablonského z pětadvaceti metrů, na druhé straně zaváhal Linhart, když po přihrávce od Škody střílel místo do odkryté svatyně nad břevno.

Gólová akce přišla v 57. minutě po dlouhém autovém vhazování Hory, který našel volného Lengyela, ten Grigara sice nepřekonal, stejně tak jako dorážející Benát, balon se však odrazil doleva k Michalu Škodovi a ten už se střelou přes obránce nezmýlil - 1:0.

Po inkasované brance se hra přestěhovala na polovinu Dynama, které se začalo jenom bránit. Další zajímavá příležitost domácích se tak odehrála až za deset minut a tentokrát se o ni postaral Kalod. Jenže svá mířidla neseřídil přesně a pálil mimo levou tyčku.

Vedení domácího týmu zachránil v 83. minutě na podzim nepostradatelný hráč základní sestavy Jihočechů - gólman Zdeněk Křížek. S hlavičkou reprezentanta Konga Litsingiho si parádně poradil a udržel českobudějovický mančaft nad vodou.

Definitivní jistotu tříbodového zisku mělo Dynamo v samém závěru, kdy Lüftner fauloval ve vápně střídajícího Vošahlíka, který hřiště opustil na nosítkách, a Jakub Hora nařízenou penaltu ve druhé minutě nastavení proměnil. Budějčáci tak porazili Teplice 2:0 a podzimní část sezony uzavřeli se solidním ziskem 18 bodů.

„Po těžkém zápase na Spartě, po kterém jsme museli zmobilizovat síly, u nás tentokrát panuje velká spokojenost. První půle byla vyrovnaná, nám chyběl důraz v pokutovém území. Pak jsme si ale díky větší vůli došli pro první gól, který byl strašně důležitý. Následný osmiminutový výpadek jsme přežili a začal se nám otevírat prostor pro brejky. Nakonec se pískala penalta a bylo rozhodnuto. Máme tedy osmnáct bodů, které nás samozřejmě těší. Jsme takový nevyzpytatelný tým. Dokážeme úplně propadnout, pak jsme ale schopni vyhrát. Rozhodně mě netěší třicet inkasovaných gólů, přes zimu musíme na obraně zapracovat,“ zhodnotil trenér Dynama Luboš Urban podzimní derniéru a zároveň se podíval i do nejbližší budoucnosti.

„Děkujeme našim fanouškům, že za námi přijeli, bohužel viděli jen naši porážku. Do utkání jsme vstoupili s několik absencemi, které se nakonec v průběhu duelu ještě zvýraznily (kvůli zranění odstoupil kapitán Krob a poté i jeho náhradník Urma - pozn. autora), a tak jsme se dostali do stavu nouze. Některé pasáže nebyly z naší strany špatné a hru jsme kontrolovali. Tušili jsme, že můžeme inkasovat pouze ze standardky a nakonec jsme dostali gól po autovém vhazování. Domácí vyhráli zaslouženě, šli za vítězstvím, dali dvě branky, my ani jednu... není co řešit,“ uvedl teplický kouč Zdeněk Ščasný.

Po předehrávce prvního jarního kola čeká fotbalisty zimní přestávka. Další ligový duel je na programu o předposledním únorovém víkendu, kdy Dynamo zajíždí na půdu půlmistra z Plzně. Poprvé doma bude hrát s největší pravděpodobností v pátek 27. února od 18 hodin proti Zbrojovce Brno.

SK Dynamo České Budějovice - FK Teplice 2:0 (0:0)

Branky: 57. Škoda, 90.+2 Hora (11). ŽK: 3:2 (Vošahlík, Hanzlík, Benát - Vůch, Ljevakovič). Rozhodčí: Kovařík - Blažej, Kříž. Diváci: 2101.

SK Dynamo České Budějovice: Křížek - Hora, Novák, Lengyel, Hanzlík - Kladrubský, Benát (78. Herzán), Hála (89. Brunclík) - Linhart (55. Vošahlík), Kalod, Škoda. Trenér Luboš Urban.

FK Teplice: Grigar - D. Jablonský, Lüftner, Krob (36. Urma, 79. Vachoušek) - Vondrášek, Takács, Ljevakovič, Vůch - Litsingi, Melunovič, Salami (64. Chukwuma). Trenér Zdeněk Ščasný.

Štítky fotbal, SK Dynamo České Budějovice, FK Teplice, Synot liga, 16. kolo, 1. česká fotbalová liga, Jakub Hora, Zdeněk Křížek, Michal Škoda, Zdeněk Ščasný, Luboš Urban, fotbalista, FC Viktoria Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ligová rozlučka s rokem 2014 vyšla fotbalistům na jedničku  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.