Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Převahu Viktorie Plzeň Dynamo ustálo a má bod

Páteční zápas 8. kola Gambrinus ligy mezi českobudějovickým Dynamem a mistrovskou Viktorií Plzeň se hrál v netradiční atmosféře – stadion na Střeleckém ostrově byl totiž osvětlený září reflektorů. Klub se kolegiálně dohodl s HC Mountfield a vybral pro tento prestižní duel s účastníkem Ligy mistrů takový termín, který nekolidoval s nedělním domácím střetnutím hokejistů. Ty čeká v závěru tohoto týdne rovněž tým ze západočeské metropole.

Kdo přišel ze zimního stadionu, kde hrál Motor proti pražské Slavii, o něco později, nemusel litovat. Kromě střely Bakoše nad břevno a střídání zraněného Bakaly nebyl v úvodních minutách k vidění žádný zásadní moment. Větší vzruch nastal až v 19. minutě, kdy se Sandro ocitl sám před plzeňským gólmanem, Čech však jeho pokus zlikvidoval. Vzápětí neúspěšně zahrozili na druhé straně hřiště hosté. Ve 26. minutě měl brazilský záložník ve službách Dynama další šanci, když mířil do levého horního růžku svatyně viktoriánů. I když se na první pohled zdálo, že míč skončí v síti, nakonec letěl jen těsně mimo.

V následujících minutách pokračovali domácí v defenzivní taktice. Hráči Dynama byli zataženi na vlastní polovině a důsledně bránili plzeňskou kombinaci. Vpředu se pohyboval pouze Ondrášek, který marně čekal na brejk. Ve 34. minutě se blýskl skvělým zákrokem českobudějovický gólman Zdeněk Křížek, když bravurně zlikvidoval projektil Petržely. Další příležitost otevřít skóre měli úřadující mistři z Plzně minutu před koncem prvního poločasu poté, co Petržela vybojoval míč u vlastního vápna, vystartoval s ním do protiútoku, přihrál Pilařovi, ale ten mířil jen nad břevno.

Ve druhé půli se obraz hry nezměnil a Plzeň stále dobývala neprostupnou obrannou tvrz Dynama. Šanci ke vstřelení branky zahodil v 53. minutě Bakoš, když jeho projektil skvělý Křížek vyrazil. Za šest minut mohl jít Ondrášek sám na branku, do cesty se mu ale postavil plzeňský bek Bystroň. Zanedlouho byl Ondrášek připravený zakončit před malým vápnem, přihrávku od střílejícího Sandra však nedostal. Deset minut před koncem se opět blýskl Křížek, když vyrazil míč po šanci Jiráčka, a držel svoje mužstvo stále v naději na zisk bodu, který by byl pro Jihočechy proti Plzni doslova zlatý.

Ač mnozí nevěřili, že Českobudějovičtí ustojí plzeňské tempo až do konce, defenziva předposledního týmu soutěže fungovala velmi dobře. Vysloužila si proto ovace jindy poměrně tichých diváků, kteří tentokrát dokázali jejich urputnou snahu ocenit. V úplném závěru se ještě Dynamo pokusilo o překvapení, ale s náznaky šancí v podání Ondráška a Hudsona si viktoriáni bez problémů poradili. Sami však už neskórovali, a tak skončil tento zápas pro Dynamo nesmírně cennou remízou 0:0.

SK Dynamo České Budějovice – FC Viktoria Plzeň 0:0

ŽK: 2:3 (Otepka, Klesa – Petržela, Darida, Limberský). Rozhodčí: Mikel – Filípek, Santarius. Střely na bránu: 3:4. Střely mimo: 3:11. Rohy: 2:12. Ofsajdy: 2:2. Fauly: 13:15. Diváci: 3295.

Dynamo: Křížek – Bakala (5. Horejš), Novák, Lengyel, Machovec – Klesa (65. Hudson), Otepka, Javorek, Chirkin, Sandro – Ondrášek (90. Stráský). Trenér František Cipro.

Plzeň: Čech - Limberský, Čišovský, Bystroň, Rajtoral – Petržela (87. Hora), Horváth, Jiráček, Kolář, Pilař (71. Darida) – Bakoš (64. Ďuriš). Trenér Pavel Vrba.

Hodnocení mužů z lavičky

Trenér Dynama České Budějovice František Cipro: „Hosté měli v dnešním zápase naprosto logicky daleko více ze hry. V aktuální situaci nemůžeme proti Plzni hrát otevřený fotbal nahoru dolů, protože Viktorka je úplně někde jinde. Je to však spravedlivá remíza. Šance jsme měli my i hostující celek, na naší straně chytil Křížek dva góly. S jiným soupeřem bych s domácí remízou asi spokojený nebyl, ale se současnou Plzní je tomu naopak. Stejně by se na to díval asi kterýkoliv jiný tým v české lize.“

Trenér Plzně Pavel Vrba: „Myslím, že remíza je spravedlivá. My i Budějovice jsme měli po dvou nebo třech gólových příležitostech. Oba týmy tedy mohly zápas otočit na svoji stranu. Samozřejmě jsem zklamaný, protože jsme měli více ze hry, ale nedokázali jsme si vytvořit dostatek brankových příležitostí. Hráli jsme v útočné fázi velice pasivně a nedokázali se přes dobře zorganizovanou obranu domácího týmu prosadit. I naše střelba ze střední vzdálenosti byla špatná, protože když máme pět nebo šest střel a všechny letí deset metrů nad bránu, tak tím soupeře opravdu ohrozit nemůžeme.“

Pozápasové ohlasy hráčů obou týmů včetně rozhovoru s nejlepším hráčem utkání Zdeňkem Křížkem vám Budějcká Drbna přinese v průběhu příštího týdne.

Hodnocení očima Drbny

Nejlepší hráči zápasu

Zdeněk Křížek
Stejně jako v předchozím domácím utkání s Baníkem Ostrava musí Budějcká Drbna vyhlásit hvězdou zápasu gólmana Dynama Zdeňka Křížka. Osmadvacetiletý brankář, který ještě před několika týdny zahříval lavičku náhradníků, má na svém kontě po třech odchytaných zápasech dvě nuly, a ta proti Plzni je navíc velmi důležitá a ceněná. Patří mu proto velká pochvala a uznání za jeho perfektní výkony.

Milan Petržela
Hodnotit individuální výkony plzeňských hráčů je po zápase Viktorie v Českých Budějovicích těžké, jelikož žádný ze západočeských fotbalistů nevynikl akcí, která by duel s Dynamem rozhodla. Přesto byl na hřišti hodně vidět agilní záložník Milan Petržela, jenž několikrát ohrozil domácí svatyni a servíroval svým spoluhráčům spoustu povedených míčů.

Hodnocení hráčů

SK Dynamo České Budějovice
Základní sestava:Křížek 1, Bakala, Novák 3, Lengyel 3, Otepka 2, Klesa 3, Chirkin 3, Ondrášek 2, Javorek 2, Machovec 2, Sandro 2 (průměr 2,3). Střídající hráči:Horejš 1, Hudson 2, Stráský

Hráči jsou hodnoceni jako ve škole podle stupnice 1 až 5. Oznámkováni byli jen ti, kteří odehráli více než 20 minut.

Štítky SK Dynamo České Budějovice, FC Viktoria Plzeň, Zdeněk Křížek, Milan Petržela, Liga mistrů UEFA, 1. česká fotbalová liga, Mountfield Hradec Králové, Střelecký ostrov, SK Slavia Praha, Pavel Vrba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Převahu Viktorie Plzeň Dynamo ustálo a má bod  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.