Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Roudné konečně zabralo, zvítězily i Jankov a Hluboká

V rámci 9. kola A skupiny divize fotbalistů zlomili Roudenští černou sérii pěti porážek, když dokázali zdolat Hořovicko nejtěsnějším rozdílem 1:0. V Chance krajském přeboru přivezl Jankov výhru 3:1 z Dačic, stejným poměrem si poradila Hluboká se Soběslaví. Rudolfov podlehl Dražicím těsně 1:2.

Malšané udeřili v oslabení

Roudenští přivítali na svém trávníku ostřílené mužstvo Hořovicka, které se opírá o zkušené hráče, jakými jsou Kaufman či Nademlejnský. Jihočeši po pěti porážkách v řadě a propadu na předposlední příčku potřebovali už nutně naplno bodovat, což se nakonec podařilo, přestože hosté hráli více jak půlhodinu v početní výhodě.

Úvodních pětačtyřicet minut se diváci spíše nudili. Hráči obou celků hráli důrazně a defenziva dominovala nad útočnou hrou. „Hořovicko bylo fotbalovější, ale do žádné vyložené příležitosti jsme hosty nepustili. Hráli jsme poctivě zezadu s patřičným nasazením a vyráželi do rychlých protiútoků. Na brankáře Jirkala směřovalo jen pár střel ze střední vzdálenosti, ani jeden pokus však neznamenal ohrožení naší branky,“ hodnotil první poločas kouč Roudného František Mertl.

Druhá půle nezačala pro domácí vůbec dobře. Deset minut po pauze byl vyloučen po jednom ze soubojů roudenský Lonsmín a plejery svěřence Mertla čekala tvrdá dřina. „Tu situaci jsem pořádně neviděl. Možná že ta karta byla přísná, možná ne, nevím. Hráči se spolu ocitli na zemi a sudí najednou vytáhl červenou kartu,“ okomentoval důležitý moment trenér Jihočechů.

Paradoxně už za pár minut se ale vedení ujalo Roudné, když Lerch vybojoval balon pro Fedorkiva, který zamířil přesně k tyči. Hosté, vědomi si výhody o jednoho hráče v poli, i přes obdrženou branku diktovali tempo hry a vytvářeli si slibné příležitosti. „Hořovicko nás od vyloučení Lonsmína zatlačilo a mělo pochopitelně více ze hry,“ uznal Mertl.

Tři minuty před koncem bylo Hořovicko k vyrovnání nejblíže, ovšem Roudenští měli v bráně bezchybného Jirkala, který pokus Středočechů skvěle zlikvidoval. V nastaveném čase mohli domácí přidat pojistku, když z brejku postupoval sám na brankáře Kodras. Hostující strážce tří tyčí si s nájezdem poradil, stejně jako s dorážkou Diviše.

Proti další střele Beránka už gólman Novák zasahovat nemusel, neboť domácí záložník prázdnou bránu přestřelil. „Kluci dřeli, makali a odměnou jim je nesmírně důležité a cenné vítězství. Takhle se bojuje o divizní body,“ zářil spokojeností František Mertl.

TJ Malše Roudné - FK Hořovicko 1:0 (0:0)
Branka: 62. Fedorkiv. ČK: 55. Lonsmín

Sestava Roudného: Jirkal - Píša, Matoušek, Průcha, Kössl - Kodras, Trněný, Lonsmín, Vávra (61. Vrátil), Lerch (88. Beránek) - Fedorkiv (80. Diviš). Trenér František Mertl.

Ostatní výsledky 9. kola České divize A: Táborsko B - Český Krumlov 4:0, Čížová - Nové Strašecí 1:1, Přední Kopanina - Admira Praha 0:2, Tachov - Štěchovice 0:3, Doubravka - Aritma Praha 2:2, Milevsko - Rokycany 0:0, Benešov - Chrást 0:0.

Změny v sestavě přinesly kýžené vítězství

Jankovské fotbalisty nečekalo po domácí porážce 2:6 s Rudolfovem vůbec nic jednoduchého. Zelenobílí totiž zajížděli na trávník nováčka z Dačic, které do souboje s Jankovem neztratily ze tří domácích duelů jediný bodík. Kormidelník Ivo Čech před zápasem zamíchal se sestavou a od úvodních minut bylo zřejmé, že nová krev v jednotlivých řadách mužstvu prospívá.

Po deseti minutách hry si na ideální balon za obranu od stopera Loška naběhl navrátilec do sestavy Štefl, který nekompromisní ranou poprvé rozvlnil síťku. Domácí mohli vzápětí vyrovnat, bohužel pro Centropen v jasné gólovce selhal Toman, který po centru ze strany z bezprostřední blízkosti vůbec netrefil bránu. Vyrovnání měl na kopačce tři minuty před pauzou i domácí stoper Celý, jeho dělovku ale fantasticky vytěsnil jankovský gólman Wolek.

V posledních sekundách úvodního dějství zahrávali Jankovští standardní situaci. Exekuce se chopil mladík Patrik Sedlic, který poslal balon do vápna tak šikovně, že míč nikým netečován propadl do dačické sítě podruhé. „Chtěli jsme hrát aktivně, kombinačně a myslím, že se nám to celkem dařilo. Herně byl ale první poločas vyrovnaný,“ rekapituloval úvodní pětačtyřicetiminutovku trenér Čech.

Ve druhém poločase domácí ve snaze zdramatizovat duel otevřeli hru a Jankovští tak podnikali nebezpečné brejky. Navýšit dvougólový náskok mohl v jasné příležitosti postupně Sedlic, Maxa a Bohoněk, ani jednomu z tria hráčů se to ale nepodařilo. Až v 70. minutě přidal třetí jankovskou trefu svým druhým gólem v zápase Štefl.

„Druhá půle přinesla otevřenější kopanou, hrálo se nahoru dolů, přišly i šance a zaslouženě také náš třetí gól. Domácí od té chvíle hráli vabank a my jsme při mnoha přečísleních nebyli schopni dát branku ani z malého vápna, za což jsme byli potrestáni snížením stavu. Přesto jsme si zisk třech bodů pohlídali a konečně se zase radovali z vítězství,“ hodnotil spokojeně Čech.

TJ Centropen Dačice - SK Jankov 1:3 (0:2)
Branky: 76. Jindra - 10. a 70. Štefl, 44. Sedlic

Sestava Jankova: Wolek - Maršán, Řezníček, Lošek, Štěcha - Novotný, Sedlic, Bohoněk, Voráček (81. Klíma) - Maxa (71. Bürger), Štefl (88. Nedvěd). Trenér Ivo Čech.

Ani zlepšení ve druhé půli na body nestačilo

Rudolfov do zápasu s lídrem tabulky vstoupil ustrašeně a už po pár vteřinách inkasoval první branku, když se za hosty prosadil Novotný. Domácí hráči měli ke svému soupeři až příliš velký respekt, toho Dražičtí využili znovu v 19. minutě, když na 2:0 zvyšoval pětigólový střelec z minulého kola Šahajda.

„Kluci nastoupili se zbytečným respektem, báli se hrát a samozřejmě že i brzká dvoubranková ztráta se na jejich sebevědomí projevila. Celý první poločas pak Dražice dokazovaly, že mají v krajském přeboru asi nejlepší mančaft,“ ocenil hru hostujícího celku kouč Rudolfova Zdeněk Čadek.

Do druhého dějství šli domácí s vědomím, že nemají co ztratit a na hře to bylo okamžitě znát. Rudolfovští si začali věřit, více si dovolili a soupeře postupně dostávali pod tlak. Logickým vyústěním byla kontaktní branka Baščevana a domácí byli rázem na koni.

I nadále měli svěřenci Čadka více ze hry, což podpořilo dvacet minut před koncem i hloupé vyloučení Šahajdy, který za plácnutí do míče rukou uviděl druhou žlutou kartu.

Rudolfovský tlak byl v posledních minutách drtivý, v jasné gólovce se ale neprosadil Bašta a ani po něm Zach. „Za druhou půli musím hráče pochválit. Byli rovnocenným soupeřem tak kvalitnímu týmu, jakým Dražice bezesporu jsou. Sami Dražičtí po zápase říkali, že jsme si bod zasloužili. Nedá se nic dělat, jedeme dál. Na výkon z druhého dějství musíme navázat v dalším utkání,“ shrnul Čadek.

SK Rudolfov - TJ Dražice 1:2 (0:2)
Branky: 63. Baščevan - 1. Novotný, 19. Šahajda. ČK: 68. Šahajda (po 2 ŽK)

Sestava Rudolfova: Nárovec - Le, Michal, Havliš, Dubský (46. Gažák) - Chlebuch (70. Čapek), Syrovátka, J. Novotný (60. Baščevan), M. Novotný - Bašta, Zach. Trenér Zdeněk Čadek.

Za třemi body stál zodpovědný výkon

Fotbalisté Hluboké nad Vltavou po osmigólovém přídělu v Dražicích tentokrát na domácí půdě zabrali a proti Soběslavi rozhodli o zisku tří bodů už v první půli. Domácí se snažili hrát od úvodního hvizdu aktivně a odměnou jim byla Kuraliho trefa po devíti minutách hry. Na první branku navázal v 18. minutě druhým gólovým zásahem další hlubocký forvard Dudek, který pak ještě do přestávky přidal třetí trefu do černého.

„Chtěli jsme soupeři znepříjemňovat hru vysokým presinkem, a to se nám dařilo, z čehož resultovala i úvodní branka. V minulých zápasech jsme vždy brzy inkasovali a museli dotahovat, takže jsem na hráče apeloval, aby od začátku hráli koncentrovaně. Kluci si plnili svoje povinnosti, a tak jsme se konečně i my ujali brzkého vedení,“ pověděl kouč Hluboké Milan Borový.

Ve druhém poločase přišla pro domácí komplikace v podobě vyloučení, když musel stoper Hrdý předčasně do sprch po druhé žluté kartě. Půlhodinovou přesilovou hru zúročili hosté jedinou brankou čtvrt hodiny před koncem.

Soběslav i v dalších minutách Hlubokou zatlačila, ale žádnou výraznější gólovou příležitost již nezaznamenala. „Hosté nás po vyloučení samozřejmě dostali pod tlak, ale i přesto si myslím, že konečný výsledek zcela odpovídá dění na trávníku a zaslouženým vítězstvím jsme odčinili ostudu v Dražicích,“ sdělil Borový.

TK Hluboká nad Vltavou - FK Rašelina Soběslav 3:1 (3:0)
Branky: 18. a 44. Dudek, 6. Kurali - 76. Jelínek. ČK: 60. Hrdý (po 2 ŽK)

Sestava Hluboké: Brašnička - Antoš, Stráský, Hrdý, Černím - Benhák (80. Pomeje), Horejš, Marhoun, Mašek (65. Štabrňák) - Kurali, Dudek (89. T. Adam). Trenér Milan Borový.

Ostatní výsledky 9. kola Chance krajského přeboru: Veselí nad Lužnicí - Čkyně 2:3, Osek - Vodňany 0:1, Sedlice - Prachatice 1:4, Písek B - Třeboň 1:0, Jindřichův Hradec - Lažiště 3:2.

Foto: Milan Šíma
Zdroj tabulek: www.jihoceskyfotbal.cz

Štítky fotbal, divize, krajský přebor, souhrn, 9. kolo, Hluboká nad Vltavou, Jankov, Roudné, Dražice, Rudolfov, Soběslav, fotbalista, Dačice, František Mertl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Roudné konečně zabralo, zvítězily i Jankov a Hluboká  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.