Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Sparťané vyloupili Střelecký ostrov

Los prvního kola nového ročníku Gambrinus ligy zavedl na jih Čech velmi atraktivního soupeře. Domácí Dynamo totiž hostilo horkého aspiranta na titul – pražskou Spartu. Tribuny na Střeleckém ostrově zaplnilo více než šest tisícovek diváků, kteří byli zvědavi, jakou formu si oba rivalové přinesli z letního přípravného období.

Hosté nastoupili do utkání v totožné základní sestavě, se kterou porazili v předkole Evropské ligy Sarajevo vysoko 5:0. Na stoperu nakonec nechyběl ani jeden z nejkontroverznějších českých fotbalistů Tomáš Řepka, o něhož projevil před začátkem sezony zájem Jablonec. Českobudějovičtí naopak nasadili do hry tři nové hráče. Na pravém kraji obrany se představil Pavel Novák, jenž byl v minulém soutěžním ročníku na hostování v druholigovém Sezimově Ústí, poprvé hráli také záložníci Michal Klesa (přišel z Příbrami) a Filip Rýdel (Zbrojovka Brno).

Od úvodních minut bylo patrné, že domácí fotbalisté jsou na svého soupeře pořádně nažhaveni a nehodlají mu jen odevzdat body. Do první vážnější příležitosti utkání se dostal ve 4. minutě po přihrávce od Stráského ostřílený středopolař Otepka, sparťanský gólman Blažek byl však u míče o něco dříve. Sparta zahrozila v 10. minutě, kdy se po rychlé rozehrávce přímého kopu kapitána Matějovského dostal ke střele Juhar, jeho projektil pohotový Kučera chytil.

Agilní Dynamo se k dalšímu ohrožení hostující svatyně dostalo v 16. minutě. Otepka našel ze standardky ve vápně hlavu Lengyela, ten míč jen posunul na dorážejícího Chirkina, ale ruský záložník se neprosadil. Velkou příležitost poslat Spartu do vedení měl ve 25. minutě pozdější hrdina utkání Vacek, který vyslal na Kučerovu branku tvrdou střelu, domácí strážce třech tyčí se však překvapit nenechal, balon vyrazil před sebe a s Vackovou dorážkou mířící nad branku už práci neměl. Za tři minuty měli Jihočeši další šanci skórovat, když stříleli postupně Lengyel a Chirkin, ani jednou se však míč k Blažkovi nedostal, protože byl vždy zastaven hradbou těl.

Velké emoce vyvolala situace ze 42. minuty. Při snaze domácích prosadit se do útoku byl na pravé straně hřiště faulován Klesa, rozhodčí sice nechali domácím výhodu, ale ti o míč vzápětí přišli, protože Nitrianský se rovněž složil k zemi. Píšťala hlavního sudího zůstala němá, a tak se dopředu vrhli letenští fotbalisté, míč přenesli z kopačky Matějovského na pravou stranu, odtud Sionko odcentroval do vápna, Kweuke srazil balon k nohám Kamila Vacka a ten poslal svůj tým do vedení – 0:1. Českobudějovičtí se hodně zlobili, protože v té době hráli v devíti a navíc avizovali údajné postavení hostujícího záložníka v ofsajdu. Dynamo musela branka do šatny velmi mrzet, jelikož v úvodní pětačtyřicetiminutovce byli pražskému favoritovi více než vyrovnaným soupeřem.

Kdyby někdo přítomným fanouškům před začátkem druhé půle řekl, že v ní uvidí dalších pět branek, málokdo by mu asi uvěřil. Ve 48. minutě zahrozil Sionko, jeho střela však letěla vysoko nad bránu. Domácí se snažili vyrovnat za další dvě minuty, když střílel z hranice velkého vápna Klesa, on ani slabě dorážející Stráský se ale bohužel do střelecké listiny nezapsali.

Dvaapadesátá minuta pak odstartovala brankostroj, který dodal zápasu neuvěřitelný náboj. Matějovský kopal roh na Kweukeho, ten posunul hlavou míč do skrumáže, ve které se nejlépe zorientoval Tomáš Zápotočný a vypálil k levé tyči domácí branky – 0:2. Dvoubrankové vedení hostům dlouho nevydrželo, jelikož za tři minuty nikl po levé straně Nitrianský a stříleným centrem našel u zadní tyče Zdeňka Ondráška, jenž nastavil nohu a po parádní akci vsítil první branku domácích – 1:2. Tento gól hráče Dynama nabudil a v dalších minutách měli herně navrch. Jedinou šanci hostů si v 62. minutě vypracoval Matějovský, jehož propagační střela skončila v náručí Kučery. Domácím fotbalistům nevyšel v 65. minutě ani nacvičený signál, když Otepka míč ze standardní situace zahrál na Klesu, ten trefil hlavu Ondráška, populární Kobra naneštěstí branku minul. Vzápětí se ale opět radovali hráči Sparty, když přidal svoji druhou branku Kamil Vacek, který přesně mířil do sítě i přes to, že centr Sionka trefil hlavou zády k brance – 1:3. Nedlouho poté mohl vedení hostů zvýšit Kweuke, hlavičkoval ale mimo.

Patnáct minut před závěrečným hvizdem mohlo Dynamo vsítit ještě jednu kontaktní branku, když velmi dobře hrající Otepka vyslal dopředu znovu nováčka v dresu Českých Budějovic Klesu. Ten místo střely z pravé strany volil zpětnou přihrávku na Ondráška, který se však srazil s hostujícím obráncem, upadl a než se stihl vrátit do střelecké pozice, míč už měl u nohy a Blažkovu svatyni po obranném zákroku dobíhajícího Řepky ohrozit nestihl. Skvělou individuální akci předvedl v 79. minutě kamerunský útočník Leonard Kweuke, když obehrál Lengyela a přes Horejše vypálil přesně do levé šibenice – 1:4. Ač by mnozí sparťanští příznivci rádi viděli v síti Českých Budějovic pověstného ´bůra´, domácí se zahanbit nenechali. V 81. minutě zablokovalo hostující duo Zápotočný – Vidlička útočícího Stráského, rozhodčí odpískal faul a Rudolf Otepka technickou střelou přes zeď snížil na konečných 2:4.

I když Dynamo České Budějovice na úvod sezony 2011/2012 před vlastními fanoušky prohrálo na první pohled poměrně jednoznačným výsledkem, rozhodně se za výkon proti Spartě nemusí stydět. Diváci si přišli na své a na Střeleckém ostrově viděli velmi kvalitní duel, který okořenili hráči obou mančaftů šesti pěknými brankami.

SK Dynamo České Budějovice – AC Sparta Praha fotbal 2:4 (0:1)
Branky: 55. Ondrášek, 82. Otepka – 42. a 66. Vacek, 52. Zápotočný, 79. Kweuke, ŽK: 1:1 (Rýdel - Řepka), diváci: 6029. Rozhodčí: Paták – Košec, Pospíšil.

Dynamo: Kučera - Novák (78. Pecka), Horejš, Lengyel, Nitrianský - Rýdel, Otepka, Chirkin (86. Benát), Klesa (88. Němec) - Stráský, Ondrášek. Trenér Jiří Kotrba.

Sparta: Blažek – Vidlička, Řepka, Zápotočný, Pamić – Sionko (86. Mareš), Matějovský, Hušek, Vacek, Juhar (78. Podaný) - Kweuke (90. Kerić). Trenér Martin Hašek.

Hodnocení očima Drbny

Nejlepší hráči zápasu

Rudolf Otepka
Určit nejlepšího hráče zápasu mezi Dynamem a Spartou nebylo pro Budějckou Drbnu jednoduché, jelikož kvalitní výkon podalo hned několik jihočeských fotbalistů. Nakonec se ale rozhodla zvolit domácí hvězdou prestižního utkání sedmatřicetiletého záložníka Rudolfa Otepku, který kromě krásného gólu na 2:4 připravil svým spoluhráčům několik dalších brankových příležitostí. S ohledem na svůj věk byl ostřílený matador Otepka na hřišti hodně vidět!

Kamil Vacek
Ani mezi sparťany to neměla Budějcká Drbna jednoduché. Brilantním výkonem se mohl po duelu s Dynamem pochlubit novopečený kapitán Pražanů Marek Matějovský, avšak nejzářivějším článkem mužstva kouče Haška byl tentokrát Kamil Vacek. Čtyřiadvacetiletý mladík dal hned dva góly, z toho jeden nejslabším článkem svého těla, který může použít ke hře – hlavou. I když si z něj Jozef Chovanec na předzápasovém tréninku utahoval, že takto se mu nepodaří skórovat nikdy, protože má na hlavě rohy, dlouholetému kouči Sparty a nynějšímu manažerovi klubu dokázal, že tomu tak není.

Hodnocení hráčů

SK Dynamo České Budějovice
Základní sestava: Kučera 3, Horejš 4, Nitrianský 2, Novák 3, Lengyel 3, Otepka 1, Klesa 2, Chirkin 3, Ondrášek 2, Stráský 3, Rýdel 3 (průměr 2,64)

AC Sparta Praha fotbal
Základní sestava: Blažek 2, Řepka 2, Pamić 3, Sionko 2, Matějovský 1, Kweuke 2, Juhar 3, Zápotočný 2, Vidlička 3, Vacek 1, Hušek 3 (průměr 2,18)

Hráči jsou hodnoceni jako ve škole podle stupnice 1 až 5. Oznámkováni byli jen ti, kteří odehráli více než 20 minut.

Dynamo vs. Sparta 2:4

Pondělí, 1. srpna 2011, 13:59

Kapitán Matějovský zabraňuje v úniku Michalu Klesovi
Situace ze 42. minuty. Nitrianský je ošetřován, sparťanští fanoušci se radují z gólu

Štítky SK Dynamo České Budějovice, AC Sparta Praha, Střelecký ostrov, Rudolf Otepka, Kamil Vacek, Marek Matějovský, Zdeněk Ondrášek, Michal Klesa, fotbalista, 1. česká fotbalová liga

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sparťané vyloupili Střelecký ostrov  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.