Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jihlava potvrdila roli favorita a v derby s Motorem dokázala zvítězit

Podpořeni početnou skupinou fanoušků Motoru odehráli v sobotu večer hokejisté Českých Budějovic utkání 25. kola WSM Ligy na ledě jihlavské Dukly. Od začátku ale tahali za kratší konec a s lídrem soutěže prohráli 2:4. Lukáš Květoň se tak při své premiéře v dresu Motoru bodů nedočkal.

První minuty derby byly víceméně vyrovnané. Kolorit narušil až při oslabení Motoru Jakub Suchánek, který se na začátku sedmé minuty dostal s pukem na pravý kruh útočného pásma a zkusil prověřit Honzíka. Tomu sice puk nejprve vypadl, ale vzápětí jej rozehrál na své spoluhráče. Ti obratem založili útočnou akci, na jejímž konci byl Aleš Jergl, jenž jen těsně minul branku Bláhy. 
Suchánek byl opět tím, který důsledně prověřil gólmana Jihlavy. Po hezké kombinaci druhého útoku přenechal Nouza kotouč říznému bekovi, jemuž se ale znovu proti Honzíkovi nezadařilo. Krátce za polovinou třetiny to zkusil i nejproduktivnější útočník Motoru poslední sezony, ani on se však nemohl radovat.

A tak udeřilo na druhé straně. Z branky se sice ještě nemohl na sklonku třinácté minuty radovat Anděl, který se po návratu z trestné lavice pokoušel překonat Bláhu, sedmnáct sekund na to se už ale skóre měnilo. Dávid Gríger dostal parádní přihrávku od Diviše, po níž se dostal nikým neatakován k Bláhovi a zamířil přesně do horního rohu.

V závěru třetiny mohli ještě měnit skóre Seman s Nouzou, prvního zastavil mrštný Bláha, českobudějovický forvard se musel sklonit před precizně postavenými tyčemi Honzíka. Do šatny tak odcházela spokojenější domácí Dukla.

Jihlavští hned v úvodu druhé části ukázali, že další lup z Horáckého zimního stadionu nechtějí dopustit. Důras ještě nebyl po šedesáti osmi sekundách hry úspěšný, zastoupil ho však Jakub Flek, který se před Bláhou oprostil od svého hlídače a poslal pod betony puk do budějcké svatyně. V sedmadvacáté minutě bylo hůře. Gríger si všiml najíždějícího Lukáše Anděla, jenž prokázal přesnou mušku a zvýšil na 3:0. To byl signál pro hostující střídačku, aby Bláhu nahradila Gábou.

Impuls to opravdu přineslo. Čtyřiatřicet sekund před polovinou hry si puk od Babky vzal Petr Kolmann, snadno se dostal až do útočného pásma a svou střelu umístil přímo do šibenice. Utekla ale půl minuta a rozdíl byl znovu třígólový. Josef Skořepa propasíroval černý nesmysl za Gábu a uklidnil své spoluhráče.

Že měl Honzík postavenou brankovou konstrukci přímo dokonale se potvrdilo v závěru druhé periody. Od modré se jej snažil překonat Luboš Rob, trefil ale horní spojnici obou tyčí. Naději na zápletku vykřesal půl druhé minuty před koncem Martin Heřman, který v pádu poslal kotouč k pravé tyči jihlavské klece. Přesto držela Dukla před třetí částí dvoubrankový náskok.

Tlak Jihočechů v poslední dvacetiminutovce sílil. Velkou příležitost měla dvojice Straka - Nouza, kapitán Českých Budějovic však jen o pár čísel nezamířil přesně, jinak by střela jistě skončila gólem. Tak mohlo skončit i nařízené trestné střílení na začátku devětačtyřicáté minuty, kdy fauloval Žovinec. Ke štěstí hostů ale Flek ztroskotal na vynikající lapačce Gáby.

Před letošní rekordní návštěvou na jihlavském stadionu mohl přidat pátý zásah a definitivu Filip Seman, zblízka však minul prostor u pravé tyče. Motor chtěl alespoň vybojovat remízu, příležitost ke snížení se naskytla po vyloučení Jergla. V následné přesilové hře dobře tečoval Žovincovu střelu Straka, na připraveného Honzíka to ale bylo málo. Poslední sekundy sice patřily Českým Budějovicím, protože zkusily korigovat výsledek v šesti, k ničemu však jejich snažení nevedlo. Dukla tak získala cenné tři body a upevnila svou pozici na čele WSM Ligy.

Další střetnutí čeká ČEZ Motor České Budějovice ve středu. Na jih Čech přijedou Benátky nad Jizerou. Startuje se v obvyklých 17:30.

HC Dukla Jihlava - ČEZ Motor České Budějovice 4:2 (1:0, 3:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 14. Gríger (Diviš), 23. Flek (Malec, Anděl), 27. Anděl (Gríger), 30. Skořepa (Jergl, Důras) – 30. Kolmann (Babka), 39. Heřman (Straka, Vráblík) Rozhodčí: Würtherle - Beneš, Štofa. Vyloučení: 8:6. Využití: 0:1. Diváci: 4975.

HC Dukla Jihlava: Honzík (Škarek) - Řezníček, Štebih, Dundáček, Kaláb, Šafář, Grebenyuk, Dobrovolný - Diviš, Seman, Gríger - Jergl, Skořepa, Důras - Jícha, Melenovský, Prokš - Anděl, Flek, Malec. Trenér Petr Vlk.

ČEZ Motor České Budějovice: Bláha (27. Gába) - Kříž, Kolmann, Vráblík, Suchánek, Klinecký, Žovinec - Květoň, Mikyska, Kuchejda - Heřman, Straka, Nouza - Švihálek, Rob, Žálčík - Škoda, Babka. Trenér Petr Rosol.

Pořadí WSM Ligy po 25. kole: 1. Jihlava (53 bodů), 2. Kladno (51), 3. Slavia (47), 4. MOTOR (42), 5. Kadaň (42), 6. Třebíč (42), 7. Havířov (38), 8. Litoměřice (38), 9. Přerov (36), 10. Ústí nad Labem (35), 11. Prostějov (32), 12. Benátky nad Jizerou (30), 13. Most (21), 14. Šumperk (18)

Foto Matěj Večeřa

Štítky Madeta Motor České Budějovice, HC Dukla Jihlava, Lukáš Květoň, Dávid Gríger, Jakub Flek, Jakub Suchánek, Martin Heřman, Josef Skořepa, Petr Kolmann, HC Benátky nad Jizerou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava potvrdila roli favorita a v derby s Motorem dokázala zvítězit  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.