Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Motoráci heroickým výkonem trápili Chabarovsk. Rusové rozhodli až v prodloužení

Perfektní hokejovou podívanou nabídl přípravný duel českobudějovického Motoru s účastníkem Kontinentální hokejové ligy. Ruský Chabarovsk úřadoval pouze v úvodu zápasu, pak už ale Jihočeši zařadili vyšší rychlostní stupeň a byli Rusům minimálně vyrovnaným soupeřem. O vítězi rozhodlo až prodloužení.

I když Budějčáci nevstoupili do utkání bojácně, mužstvo z deset tisíc kilometrů vzdáleného Chabarovsku v první třetině tvrdilo muziku. Motoráci svého rivala marně stíhali od 9. minuty, kdy Vladislav Ušenin odčinil svůj neproměněný střelecký pokus a vzápětí po vyhraném buly jeho bratrem Vjačeslavem rozvlnil síťku za Bláhou poprvé.

Za necelé tři minuty vedli velmi dobře bruslařsky vybavení Rusové o dva góly, když zužitkovali svou první početní výhodu. Hostující kapitán Aťušov vyvezl kotouč z obranného pásma Amuru, nahrál do jízdy Kristianu Kuuselovi, jenž se dostal až před brankoviště a bekhendem zakončil mimo dosah strážce motorácké svatyně.

Budějčáci po přestávce hru vyrovnali a zejména elitní formace domácích obranu Chabarovsku pořádně zlobila. Velkou šanci měl v úvodu prostřední periody Čermák, bohužel lehkou střelu Maxima Kondratěva z otočky od modré čáry na konci 27. minuty Bláha zřejmě vůbec neviděl a potřetí inkasoval.

Pak už se ale o slovo přihlásil Motor. Zatímco po nahrávce Chovana byl faulován, následnou početní výhodu dokázal Miloslav Čermák po pěti sekundách dorážkou Žovincova pokusu proměnit ve snížení na 1:3 z pohledu Českých Budějovic. Jednogólový rozdíl mohl zařídit zanedlouho Chovan, jemuž namazal do jízdy parťák z útoku Pajič, jenže brankář Amuru Pečurskij byl u své levé tyčky včas.

Atraktivní hokejová podívaná pokračovala i ve třetí dvacetiminutovce. Na obou stranách byla k vidění spousta šancí, která vyústila v několik gólů. Ve 47. minutě Pečurskij vyrazil lapačkou nahození Pýchy, k volnému puku se dostal Miloslav Čermák a svým druhým zásahem do černého snížil na 2:3.

Potom přišly okamžiky ruského týmu. Zatímco Byvalcev při úniku na Bláhu nevyzrál, na střelu Artema Zuba z mezikruží po pasu Zohorny už nedosáhl. Pak se ale na ledě začaly dít velké věci. Po obrovských šancích Heřmana a Květoně vybojoval Žovinec pro domácí tým přesilovku pět na tři a Motor začal úřadovat.

Za pětatřicet sekund po ose Vráblík - Straka dostal do středu útočného pásma přihrávku Martin Heřman a ranou z voleje vstřelil třetí gól Jihočechů. Ještě před vypršením početní výhody vyslal kotouč na branku Jakub Suchánek, kus gumy prolétl celým pásmem a v čase 57:47 bylo vyrovnáno - 4:4!

Po dalším tlaku Motoru následovalo pětiminutové prodloužení, které nakonec zvládl lépe Chabarovsk. Budějcká obrana neuhlídala u mantinelu Kirilla Kapustina, ten si vybruslil před Bláhu, položil ho na led a střelou do horní poloviny branky zpečetil skóre na konečných 5:4 pro ruský mančaft.

Martin Štrba (ČEZ Motor České Budějovice): „Určitě se nemáme proti tak kvalitnímu soupeři za co stydět. Je to ale příprava a pořád zkoušíme nové věci. Po dvou šťastných gólech Chabarovsku jsme se výborně vrátili do zápasu, za to patří klukům dík. Využili jsme přesilovky, které také trénujeme. A kádr? Vyřadili jsme z něj některé hráče a stále se snažíme najít nějaké posily. Pokud ale na trhu nic nebude, v tomto složení nastoupíme do prvního zápasu.“

Další letní přípravný duel čeká motoráky tento čtvrtek na Kladně, za týden se utká na severu Čech s Ústím nad Labem a domácí derniéru před startem WSM ligy odehrají svěřenci kouče Stavjani ve čtvrtek 25. srpna od 17:30 s extraligovou Kometou Brno.

ČEZ Motor České Budějovice - HC Amur Chabarovsk 4:5p (0:2, 1:1, 3:1 - 0:1)

Branky a nahrávky: 29. Čermák (Žovinec), 47. Čermák (Pýcha), 57. Heřman (Straka, Vráblík), 58. Suchánek (Straka) - 9. Vl. Ušenin (Vi. Ušenin), 11. Kuusela (Aťušov, Ramstedt), 27. Kondratěv, 50. Zub (Zohorna, Kuusela), 63. Kaputin (Li). Rozhodčí: Souček - Flegl, Zíka. Vyloučení: 5:8. Využití: 3:1. Diváci: 3400.

ČEZ Motor České Budějovice: Bláha (Gába) - Fillman, Žovinec, Suchánek, Vráblík, Zíb, Pýcha, Mazanec - Čermák, Pajič, Chovan - Nouza, Straka, Heřman - Žálčík, Rob, Květoň - Guman, Škoda, Kuchejda - Babka. Trenér Antonín Stavjaňa.

HC Amur Chabarovsk: Pečurskij (Metsola) - Kamalov, Kolář, Zub, Aťušov, Grišin, Kondratěv, Kosmačjov, Ljutov - Ugarov, Taratuchin, Pěrvušin - Zohorna, Ramstedt, Kuusela - Vl. Ušenin, Vj. Ušenin, Li - Rajsov, Byvalcev, Kapustin - Železňov, Maslov. Trenér Mishkat Fakhrutdinov.

Štítky Amur Chabarovsk, Madeta Motor České Budějovice, Miloslav Čermák, Kontinentální hokejová liga, Martin Heřman, Jakub Suchánek, Antonín Stavjaňa, HC Kometa Brno, Rytíři Kladno, HC Škoda Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Motoráci heroickým výkonem trápili Chabarovsk. Rusové rozhodli až v prodloužení  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.