Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Retro utkání s Kladnem rozhodl hattrickem Chovan. Motor se osamostatnil na čele tabulky

I ve druhém retro utkání, které hokejisté ČEZ Motor České Budějovice sehráli, neztratili ani bod. Tohle vítězství je navíc daleko cennější. Zrodilo se na hřišti Rytířů z Kladna, kteří jsou přímým soupeřem o první příčku WSM ligy. Na ní si teď po výhře 4:1 udělali Jihočeši tříbodový náskok. Velkou měrou k tomu přispěl útočník Michal Chovan.

S novou americkou akvizicí Benem Walkerem na centru třetí formace začal Motor souboj o první příčku na kladenském ledě. Jenže od začátku se dostal pod tlak domácí Poldi, jejíž hlavu měli v rámci retro utkání na dresech Středočeši. První na puk si sice ještě sáhnul Cikánek, ale větší tlak si posléze vytvořilo Kladno. Už na začátku třetí minuty musel Kváča krotit vážnější pokus Tenkráta. Změna se udála až v sedmé minutě, kdy se hosté také přihlásili ke slovu. Poprvé se ještě domácí osvobodili vyhozením kotouče, ale na bekhendové zakončení Michala Chovana po přihrávce Čermáka už byl Cikánek krátký.

Středočeši ale dostali záhy velkou příležitost na vyrovnání, to když hráli 107 sekund přesilovou hru pěti proti třem. Kváča ale nakonec moc práce neměl, a když už ano, přišla střela Tenkráta zblízka až ve vyrovnaném počtu hokejistů na ledě. Ve třinácté minutě mohl Vráblík zasunout za záda Cikánka svůj pokus, který si sám dojel, ale nepodařilo se mu to. Zle mohlo být vzápětí na druhé straně. V polovině čtrnácté minuty napřáhl po vhazování Ulrych a Kváčovi zvoní tyč v uších možná ještě teď. Dvě minuty nato se do úniku dostala trojice motoráků, ale střelu Pavlina srazil právě Ulrych mimo kladenskou klec. Ulrych byl shodou okolností poslední, který se v první třetině zapsal do zápisu, když se dvě sekundy před koncem nechal vyloučit za držení protihráče.

Přesilová hra se ale Českým Budějovicím nevydařila, a tak se Kladno mohlo znovu snažit o vyrovnání. Dostalo příležitost obratem při vyloučení Kuchejdy, ale budějcká defenziva pracovala na jedničku a domácím nedávala možnost ohrozit Kváču. Tváří v tvář se pak po početní výhodě setkal Kváča s kladenským Zikmundem, naštěstí pro Motor se však hostující gólman roztáhl na brankové čáře a protivníkovi nedal sebemenší šanci na skórování. Série vyloučení pokračovala znovu na druhé straně, ale také Cikánek si postavil hlavu a Jihočechům nedal při dvou přesilových hrách příležitost k navýšení vedení.

O vyrovnání se snažil necelé čtyři minuty před koncem druhé části Tůma, jenže Kváča dokazoval, proč si ho trenér Stavjaňa stáhl z Benátek nad Jizerou zpátky. Pokryl jak první střelu, tak následnou dorážku. Středočeši se ale v závěru dostali pod obrovský tlak Motoru a v jednu chvíli ani nevěděli, kde jim hlava stojí. Došlo tak na zakázané uvolnění a následný oddechový čas Pavla Patery. Ten musel být o chvíli později rád, že zazněl klakson končící druhou periodu.

Třetí dějství se ve svém úvodu přelévalo ze strany na stranu a ani jeden z týmů si nedokázal vypracovat vážnější pokus ke střeleckému zápisu. Utkání tak zatím výsledkově připomínalo spíše fotbal. To se však změnilo, když se v rozmezí devíti sekund pětačtyřicáté minuty nechali vyloučit domácí Machač a Cetkovský. Motor sice v první polovině dvojnásobné početní výhody nabídnutou šanci nezužitkoval, ale nenechal Kladenské vystřídat, čehož znovu využil Michal Chovan a z mezikruží prostřelil Cikánka podruhé.

Poldi se ale ještě nesložila zbraně. V polovině padesáté minuty dorazil za záda Kváči střelu Drtiny Petr Ton a domácí byli znovu na dostřel. Kladno vycítilo šanci a hnalo se do útočného pásma, přesněji před budějckého strážce svatyně. Ale když se zdálo, že se chystá na závěrečný nápor, přišla další rána do zad. Pokus Škody sice Cikánek zvládl dostat pryč od sebe, ale nedůrazní obránci nezabránili Jakubu Babkovi, aby domácího muže s maskou překonal a vrátil tak Motoru dvougólové vedení. Rytíři zkusili pět minut před koncem hru bez brankáře a to byla voda na mlýn pro Michala Chovana. Po vyhození Pavlina dojel slovenský útočník puk a bekhendem završil svůj skvělý večer.

České Budějovice pokračují v těžké sérii zápasů. Ve středu 23. listopadu se představí v Edenu proti pražské Slavii. Začíná se v 18 hodin.

Rytíři Kladno – ČEZ Motor České Budějovice 1:4 (0:1, 0:0, 1:3)

Branky a nahrávky: 50. Ton (Drtina) – 8. Chovan (Čermák, Pajič), 46. Chovan (Pavlin, Čermák), 54. Babka (Škoda, Kuchejda), 56. Chovan (Pavlin, Pajič). Vyloučení: 5:4. Využití: 0:1. Diváci: 5200. Rozhodčí: Kašík – Zídek, Polák.

Rytíři Kladno: Cikánek (Hanuljak) – Drtina, Hořava, Ulrych, Ptáček, Kehar, Růžička – Machač, Burger, Tenkrát – Ton, Přikryl, Tůma – Strnad, Zikmund, Jánský – Redlich, Cetkovský, Pekr. Trenér Pavel Patera.

ČEZ Motor České Budějovice: Kváča (Gába) – Suchánek, Vráblík, Pavlin, Pýcha, Mazanec, Žovinec, Zíb – Květoň, Nouza, Heřman – Chovan, Pajič, Čermák – Šulek, Walker, Volek – Kuchejda, Škoda, Babka. Trenér Antonín Stavjaňa.

Foto Bramberka Nová

Štítky Rytíři Kladno, Michal Chovan, Madeta Motor České Budějovice, HC Škoda Plzeň, Petr Ton, Ben Walker, přesilová hra, Pavel Patera, Antonín Stavjaňa, HC Slavia Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Retro utkání s Kladnem rozhodl hattrickem Chovan. Motor se osamostatnil na čele tabulky  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.